Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Rókahajtás

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Szögi Tibor vadászlevelei

Szia Barátom!

Szombatra egy nagy rókahajtást szerveztem. Tizenegy ember mondta rá, hogy biztos jön, de csak kilencen jelentek meg reggel fél nyolckor a Nyegoseva 29-es ház előtt. A pöcéri kacsatóval kezdtük, de csalódást okozott. Semmi élet nem mutatkozott benne, még nyulat se láttunk az első hajtásban. No, őszintén megvallva nem is csodálkozom. Akkora volt a vízállás, hogy ellepte a zsombékokat. Egy sík jég volt az egész. Csak a hosszabb kórészálak hegye állt ki a jégböl. Semmi sem állta az útját a süvítő, jeges szélnek. Sehol egy szélárnyék, hóbucka vagy fűcsomó, ami védelmet nyújtana a vadnak.

Mi is igyekeztünk minél előbb eltűnni innen. A vér is megfagyott volna az ereinkben, ha nincs Véber Gyuszi melegítő itala. Mindenki szívesen húzogatta a flaskát, egyrészt mert nagyon finom volt, másrészt mert „a menyecske” (Gyuszi fiatal felesége) készítette.

A második hajtásban, a kacsató másik felében, több volt a nád, a gyékény, sok volt a nyúl, sok volt a friss rókanyom, de semmi más. És mégis, az embereknek ez nem vette kedvét. A második hajtás befejeztével, a bátkai “hóttisza” medrében, a töltés belső lábánál, egy sűrű kökénybokor mögött alkalmas helyet találtunk a tűzrakáshoz. Habár egyesek kételkedtek, hogy sikerül ilyenkor tüzet rakni, én csak mosolyogtam.

Tudtam, hogy ez az én feladatom lesz. Ezért még az első hajtás idején, amikor a jégből kiálló lilavirág kórékat kerülgettem (tudod, amiből söprűt kötnek a padéiak), amiket a szél puskapor szárazra fújt, szedtem egy köteggel a hátizsákba. Most gyerekjáték volt ennek a segítségével tüzet varázsolni. Egy duplalap a hátizsákban lapuló Magyar Szóból, a száraz kóréköteg tetejébe egy jó maroknyi gyalogakác a vékonyából és már pattogott is a kellemes meleget árasztó tüzecske.

A tüzecskéből egy-kettőre igazi tűz lett, mert mindenki összekapkodta a körülötte lévő száraz rőzsét-gallyat. Vigyázni kellett a bajúszra, szemöldökre, mert a szél könnyen megtréfálhat. Hol erről, hol arról kapott föl egy izzó vörös labdát és a mit sem sejtő, szalonnát, kolbászukat sütögető jágerek közé dobta. A fejünket ilyenkor elkapkodtuk, de a kezünk sokszor ottmaradt. A finom szőrszálak megkunkorodtak és olyan illatuk volt, mint gyerekkoromban, amikor szalmával pörköltük a disznót.

Az idő eljárt, már tíz körül lehetett. Most a félliteres melegítő ital utolsó kortyocskái is elfogytak. A szalonnáról, kolbászról lecsöpögő zsír sercegve lobbant a parázson. Olyan illatok keringtek, hogy szinte harapni lehetne őket. Lili kutyám fegyelmezetten ül mellettem, de az ingereknek ő sem tud teljesen ellenállni. Akkorákat nyel a szerencsétlen, hogy szinte hallom, amikor nem is nézek oda. Pamacs már türelmetlenebb. Kinjában izeg-mozog. Hol a Lili, hol az én lábom mellé kuporodik, de a kolbászról le nem veszi azt a szúrós tekintetét. Szinte szugerálja, lenézi a nyársról. Nyüszit, vakkant is hozzá.

Elmosolyodok. Kiveszem a hátizsákból a kutyakosztot (olcsó szalámi) amit Ibi néni az ő kutyusainak odakészített. Csakhogy az addig tartott, ameddig ezt kimondtam. Volt nincs szalámi. Várjatok sorotokra. Most mi eszünk. Gondolom én. De Pamacs ezt másképp gondolja. Úgy tud nézni, hogy mindenkinek megesik a szíve. Hol egy sült kolbászdarab, hol szalonnabőre (no maradt azon egy ujjnyi szalonna is) a jutalma. Ragyogó szemeiböl azt olvasom: „Ne féljetek, én nem felejtek neked kolbászos bácsi, meg neked is szalonnás, olyan, de olyan szép rókát fogok a puskacső elé hajtani, hosszú lobontos farkút fehér bojttal a végén.”

Közben mi is jóllaktunk. Finom, házi, Tószögi itallal meglocsoltuk a friss, ropogós cipón vágtató, lilahagymacsákós, szalonnahuszárokat. Mit mondjak, mi is más szemmel láttuk a világot. Mindent elhittünk, amit Pamacs mondott. Némelyikünk még annál is többet, kurtafarkú vadmalacot.

A hajtást gyönyörűen megterveztük. Deján szomszédom, mint zentai vadász, átment a „hottisza” túloldalára, a Zentához tartozó részre. Én, mint az ő vendége (papír is van róla) szintén a túloldalon fogok haladni, kissé lemaradva tőlle. A többiek a jégen és a padéi oldalon. Rudi másodmagával elment a rekesztéshez a hottisza túlsó végét elállni.

Már felinél jártunk, csak pár fácán kelt fel, méltatlankodva, szitkolózva, átkozta a kutyák összes nemzedékét, amikor szólt a puska, majd még egyszer. Sörétes? Nem, nem, ez biztos karabély. Az elsőből megsebezte a ravaszdit, a második a kegyelemdöfés volt. Ne szenvedjen az a szegény pára. Mert, hogy megvan, az biztos!

Fél óra múlva, amikor kiértünk a hottisza végére, gyanús nekem, hogy nincs kiakasztva a vörös bunda a terepjáró rácsára. Kezd meginogni a hitem. De aztán kiderül, hogy hiába hitetlenkedtem. Mert a megboldogult éppenséggel nem a rókák, hanem a macskák, konkrétabban a kóbor macskák családjába tartozott.

Deján barátomnak lett volna éppenséggel egy vörösfrakkos páciense, de az ragaszkodott az ünneplő bundájához és nagyon rafináltan úgy szökött ki a két vadász között a hajtásból, hogy Deján nem mert lőni, félt hogy a jégről fölpattanó sörétek eltalálják a kollégáját. Mindezt már a hazafelé robogó terepjáróban tárgyaltuk meg.

Zenta, Vajdaság

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom