Keressen minket

Vadászat

Róka-furfang

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Tél volt. A nap leküldte gyenge, fátyolozott sugarait a földre, mintha életre akarná kelteni vele az alvó természetet. Halvány sugárkévéje a Vihorlát lomhán elterülő egyik nyúlványának támaszkodott.

Fehér hótakaró borította az egész vidéket. Néhány varjú keservesen károgott a hideg légtengerben, mintha panaszkodtak volna, de ezek is csakhamar elvonultak és ismét csend lett, csak néha-néha a szél vágtatott keresztül az erdőn, de lassankint az is elnémult…

Én egy fehérre meszelt kis házacska ablakából bámultam a hegyoldalra és önkénytelenül is eszembe jutottak a tél proletárjai és bizonyos sajnálatot éreztem irántuk, hogy mennyit is kell nélkülözniök e föld lakóinak tél idején, nemcsak az embereknek, de még inkább az állatoknak.

A hegyoldalból kopasz fák meredeztek az ég felé; száraz ágaikkal mintha a megváltásért: a tavaszért könyörögtek volna. Ágaikról a szél lesöpörte a rátelepedett havat, csak úgy csupaszon ágaskodtak az égnek. A földön elszórtan jókora sziklatömbök hevertek; derekukig a földbe temetkezve, fejükre fehér hósapkát nyomott a tél, mely alól alig lehetett felismerni mivoltukat.

De nini! Egy róka lépked óvatosan előre a fák közül és sunyin tekintget körül; meg-megáll és ravasz pillantásokat vet maga mögé. E rövid kémszemle után egy vastag fatörzs mögé húzódott és várakozó állásba helyezkedett.

Gyötört a kíváncsiság, hogy ugyan miben töri a fejét a ravasz koma, mert éppen olyan helyen állapodott meg, hogy ablakomból jól lehetett látni. Jó ideig bámult körül, néha az ég felé emelte vöröses fejét, mintha onnan várna valamit. Gyanítottam, hogy valami terve van. Olyan távol volt tőlem, hogy csak a házat láthatta, engem nem, különben is olyan csönd volt a vidéken, hogy teljes biztonságban érezhette magát.

Egyszercsak hirtelen meglapult, lompos farkát leterítette a földre. Gondoltam, hogy valami zsákmány lesz közelében és alaposan szemügyre vettem, amennyire az ablakból lehetett a környéket, de nem láttam semmit. Csak rövid ideig maradt az imént vázolt helyzetében, mert hirtelen előcsúszott a fa mögül, hanyatt feküdt és amint megfigyeltem, moczczanás nélkül maradt ebben az újabb pozitúrában.

Egy csapat varjú közelgett; meglehetősen alacsonyan szelték a levegőt és éppen abba az irányba tartottak, hol a koma elhelyezkedett. Bámultam nyugodt fekvését, mert már jó ideje meg sem mozdult. A varjak észrevették a mozdulatlan rókát és keringőzni kezdtek fölötte, a róka pedig ezalatt folyton feküdt a hátán, mintha döglött lett volna. A varjak is mindig merészebben közelítették meg, látván a róka mozdulatlanságát; sőt némelyik varjú már oly bátor volt, hogy röptében meg is bökte a rókát csőrével és ez tűrte. Ezt a bökdösést. csipkedést lassankint a többi varjú is megcselekedte, de bizonyos óvatossággal, mert, úgy látszott, ismerték már a vén ravaszt.

Jó ideig tartott a varjak keringése, közbe-közbe illő távolságban le is telepedett egyik-másik és úgy szemlélték a ravaszt, de az csak nem mozdult. Azonnal tisztában voltam a koma szándékával, bizonyosan ilyen ravasz módon akar zsákmányhoz jutni, gondolám. És nem is csalódtam. A varjak a róka mozdulatlanságából valószínűleg azt következtették, hogy élettelen és amint mindinkább megközelítették, az egyik varjú merészen rászállt.

Ez volt a veszte! Mert a koma fogaival hirtelen megragadta és farkcsóválva elinalt vele vissza a fák közé, ravasz, kárörvendő pillantásokat vetve a megrémült varjúk felé, melyek fölötte illő magasságban hallatták hangjukat: kár, kár…

Bámulatba ejtett a róka ilyetén ravaszsága, mert nem gondoltam, hogy ennyi furfang van benne. Tehát a róka ilyen módszerhez is fordul tél idején, bizonyára azért, mert ez elég kényelmes és nem is jár nagy fáradsággal. De tél idején nagyon viszontagságos élete is van. Nemigen válogathat a pompás szárnyasokban. Nehezebb az élelem megszerzése és így a sok nélkülözés miatt ilyen rafinériához folyamodik. És amint láttam, ez tökéletesen sikerült is neki.

Mily pompás lett volna ezután a sikerült manőver után ledurrantani a ravaszt, hogy közelebbről is szemügyre vehettem volna a komát, vajon a varjúk nem-e hagytak nyomokat testén, hogy mit kellett elviselnie azért a zsákmányért; de ha talán már előbb megkísérlettem volna is ezt, megfosztottam volna magamat az élvezettől, melyet ez a látvány szerzett nekem és ez tökéletesen kárpótolta vadász-szenvedélyemet.

Gondoltam, hogy a következő napon meg fog ismétlődni ez a jelenet és el is készültem rá, remélve, hogy most majd én ejtem a rókát zsákmányul, — de hasztalan volt minden várakozásom, nem sikerült, mert a róka nem is mutatta magát. Rá egy hétre azonban egyik vadásztársamnak sikerült kézre kerítenie a komát — ha ugyan ő volt —, de nem láttuk rajta semmi nyomát a fenti emlékezetes jelenetnek.

Részlet A TERMÉSZET c. állattani, vadászati és halászati folyóiratból (1902. II. 1.)

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo