Keressen minket

Vadászat

A beregdaróci bika

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Megfogadtam, hogy ezentúl nem csak disznóvadászatokról, hanem más egyebekről is beszámolok. Tulajdonképpen a vadászatok mindegyik módozatát szeretem. Sőt a szeretem szó elég enyhe kifejezés. Inkább az imádom, meg a rajongok érte kifejezés a helyén álló.

A vadászat szeretete, tisztelete gyerekkorom óta a véremben van. Ha ezt véletlenül társaságban említem, akkor kedves párom rögvest hozzáteszi, hogy „sajnos így vagy te a horgászattal is”. Teljesen igaza van a kedvesnek, mert néha nehezen tudom eldönteni, hogy most melyik hobbim erősebb nálam. Mikor az egyik, mikor a másik.

A 2005. évi bőgési szezonban Somogyban próbálkoztam, de szokásomhoz híven nem jött semmi sem össze. Szarvasbikát nem, szarvasagancsot pedig csakis a vadászházban láttam, mégpedig a falon. De hát ez az én dunántúli formám. Valahogy érezhetik rajtam a szabolcsi szagot, ezért bújnak el annyira előlem. Na, de majd csak kijön egyszer a lépés, és akkor megtudják, hogy az én szemem, na meg a puskám sem kismiska! Csak idő kérdése az egész. Igaz, hogy az eltelt igen sok év már hozhatott volna valami sikert…

* * *

A nagy bikák hazájából hazatérve itthoni vadásztársaim mindig mosolyogva kérdezték, hogy mi sikeredett. Én meg szomorúan magyarázkodtam, hogy hát az időjárás, a bőgés, a szerencse meg minden egyéb.

Idehaza, a mi társulatunknál is folyt még a bika vadászata. Egyik délután szólt Ricsei István vadőrünk, hogy ne búslakodjak odahaza, inkább menjek ki velük. A Beregdaróc melletti nádasba mennek Feri vadásztárssal, és ott én is felülhetek a szélen lévő lesemre, ahol a századik disznómat lőttem. Feri nagy bikát szeretett volna elejteni. Az volt a kérésük, hogy ha véletlenül az én oldalamra váltana ki az általuk keresett bika, jelezzem nekik, és megpróbálnak rácserkelni. Azért megbeszéltük, hogy ha valami jó selejt bika jönne hét kiló körül, én is bevállalnám. Rendben van, belefér, miután van még üres kvótánk

Ez a beszéd. Ezt már szeretem, és Berci barátom kíséretében már indultunk is elfoglalni a nagy lesemet. Már nem is érdekelt a messzi távolban történt sikertelenségsorozat. Majd idehaza sikerül bikát lőnöm – bíztattam magam, és a lesen ábrándozva vártam a szebb jövőt.

Először a nádas melletti kis tölgyes szélén őzek jelentek meg, de még bőven volt időnk a Nap még nagyon magasról szórta arany színű őszi sugarait. Hamarosan megjelentek a szúnyogok is. Na, ebből a fránya vérszívóból errefelé tengernyi él. Miután az ukrán–magyar államhatártól csak jó kilométerre vagyunk, itt aztán senki nem törődik az irtásukkal. A kis határ melletti falvaknak más gondjuk is akad bőven, amire kevéske pénzüket elkölthetik. Három megoldás létezik. A szúnyogháló, a spray, de leginkább a tűrés.

Amint a szúnyogokat csapkodjuk, észrevesszük, hogy a kis fiatalos csatornapart felőli végéhez közeli részén megjelent egy szarvastehén. A sűrűből gyenge bőgés hallatszik. A távolság jó 400 méter. Amint távcsövezek, látom, hogy még három tarvad előbújik a tehén mellé. Hátrafelé, a bőgicsélés irányába figyelgetnek. Hamarosan egy nagy testű és látszatra hosszú, méter feletti hegyes agancsot hordó bika jelenik meg, és elég unottan zavargatja a teheneket. Aztán egyre agresszívabb válik, és a tehenek átlósan megindulnak felénk.

A bika követi őket. Néha megáll és gyengén elbőgi magát. Hosszasan bámulom. Tisztán látszik, hogy nem az a méret, amit Feriék várnak. A jobb oldali agancsszáron egy hatalmas dárda, bal száron hegyes villa, néhány kicsike ág a szárakon. Viszont az is egyértelmű, hogy a többiekre veszélyes agancsú, sántikáló bikáról van szó. Az ő tulajdonságait csak nem kellene örökíteni.

Amint közelednek egyre jobban erősödik bennem a gondolat, hogy ezt a bikát meg kell lőni. Pista vadőrünket felhívom, és halkan elsusogom, hogy mit látok. Már látta ezt a bikát és bíztat, hogy lőjem meg, mert selejtnek tartja.

Már csak száz méterre vannak, de még mindig felénk közelednek. Azon a fasoron óhajtanak a magasles mellett átballagni, ahol mögöttünk a kukoricás van. Az első tehén eléri a fasort és megáll, majd szép csendesen átoson rajta. A többiek is hasonló módon követik. A bika vagy húsz méterre lemaradt, de ő is megáll a fasor előtt. Tovább már nem húzhatom az időt, bár még a fasor másik oldalára is lőhetnék.

A távolság maximum nyolcvan méter, amikor elhúzom a ravaszt. A bika a lövésre megugrik visszafelé. A találat jelzése nem volt valami rózsás. Lassan fut a fiatal tölgyes irányába, ahonnan jött. Nincs mese, lőnöm kell még egyszer. A lövés után sem lassul, de az újabb lövést a távolság miatt már értelmetlennek tartom.

Látjuk, hogy bement a fiatal tölgyesbe, ahol a két-három méteres sűrűben eltűnt. Távcsövezés közben észreveszem, hogy a fiatalos szélétől nem messze egy ponton nagyon mozog a fák teteje. Mondom is Bercinek, hogy ott lesz a bika.

Most kezdek csak izgulni. Hívom Pistát és elmesélem, hogy mi történt. Ők még várnak sötétedésig, majd idejönnek. Aztán újra rezeg a telefonom. Felveszem és Baracsi Endre vadásztársam kérdezi, hogy megvan-e a bika? A háza előtt ült és hallotta a lövéseket. Megkért, hogy várjuk meg. Felhúz egy bakancsot, és jön le a kertjén, aminek a végén ugyancsak az ő erdejében lehet a bika.

Természetesen megvárjuk, és közösen indulunk a bika csapáján. Ahol a fa mozgását láttam a lesről ott feküdt csodaszép vadam, de amikor közeledésemre csapott kettőt a fejével azonnal a puskám után kaptam. Felállni, mozdulni már nem tudott szegény, de még élt. Gyorsan visszaléptem párat, és egy kegyelemlövéssel megszabadítottam szenvedésétől.

Leírhatatlan az örömöm. Barátaim gratulálnak, és büszkén tűzöm kalapomra az Endre által átnyújtott töretet. Mennyire igaz a mondás, hogy mindenütt jó, de a legjobb otthon!

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom