Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Tarpai vaddisznóhajtások

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Hol volt, hol nem volt… Akár a mesében. Volt valamikor, nem is oly rég egy nagy hírű, nagy létszámú vadásztársaság Tarpán. A vadászterülete sem volt túlságosan kicsi. Az országhatárral félig kerített terület nagysága 1981-ben, amikor a tagság soraiba felvettek, meghaladta a húszezer hektárt, a taglétszám 29 volt. A társulat tagjai szenvedélyes vadászok voltak. Igazi vegyes vadas terület volt.

A vadászat terén ennek a kis csapatnak paradicsomi állapotok uralkodtak. Rengeteg fácánt, nyulat, vadkacsát zsákmányoltunk. Az apróvad mellett szép számú őzállomány, na meg kelet-magyarországi viszonylatban kiemelkedő és ritkaságnak számító vaddisznóállomány volt megtalálható, amely főként a Beregben működő két vadásztársulat, valamint a Lónyai erdészet területeit érintette. Ritkaságnak számított, de sokszor összefutottunk gímekkel is, amelyek főként Lónyán, a Bockerekben, a Tarpai VT területén pedig a Dédai és a Ducskós erdők környékén tanyáztak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Mostanság elmondható, hogy inkább nagyvadas a területünk, ahol a vaddisznó mellett most már a gím, és betelepítés folytán a dámvad is nagy létszámban képviselteti magát, amelyekre eredményesen vadászunk is.

A magamfajta régi, öregedő vadászok viszont mindig nosztalgiával emlékeznek vissza a régi szép időkre, amikor még volt olyan év, hogy nyolc disznóhajtást is tartottunk. A tarpai nagyerdei disznóhajtásokat legtöbbször külföldi vagy belföldi bérvadászoknak értékesítettük. A tagság meg elszórakozott a Ducskós, a Bergszászi, a Surányi, a Dédai, valamint a Tarpa mellett elterülő Téberdő és Köriserdő sűrűjében.

A hosszú vadászévek során a taglétszám hatvan főre nőtt. Területünk ezzel szemben a 2006-os megszűnésünkkor már „csak” alig érte el a 15 ezer hektárt.

A nyolcvanas és kilencvenes években Esze Tamás Nimród leszármazottjai, hasonlóan más vadásztársaságokhoz „pléh puskával” a nyakukban vágtak neki a disznóhajtásnak. Volt ugyan három golyósunk is, amelyek közül egy a „kartonos” címet viselte és a vadőr cipelte többnyire a vállán. Ezekből adódóan nem volt mit tenni, felkaptuk nagyra becsült lapátcsövű söréteseinket, és néhány gyöngygolyóval a zsebben nekivágtunk a nagy sűrűségeknek. Aztán ahol tudtuk, lőttük a serte vadat.

Akkoriban nem voltak nagy terítékek. A Nagyerdei hajtásokon általában 10–20 disznó esett, de a vadászat azon az erdőn nem mindennapi élményt jelentett a résztvevőknek. Az ezer hektár körüli erdőt többnyire három hajtásra osztottuk Legtöbbször a szovjet,-azóta már ukrán államhatár mellett kezdtük a vadászatot. Az első hajtás irányát általában a disznók ismert tartózkodási helye valamint a szél iránya határozta meg. A nagyra becsült és tisztelt vadászmestereink Hegyi Elek és Csapó Endre nyomdokain haladva Kelemen Attila vadászmesterrel vettük át később eme nemes mesterségnek az irányítását, szervezését.

Mekkora izgalommal, meg várakozással álltunk egy-egy bérvadásztatás előtt! Különben a disznóhajtások alkalmával még a járni alig tudó idős tagjaink is mindig megjelentek. Ezek az események szabályosan ünnepszámba mentek Tarpán. Rendesen készültünk rá, mint a jól tanuló gyerekek a matek órára. Ha a disznók még a mezőgazdasági területeken tartózkodtak, akkor a Nagyerdő környékéről kis hajtásokkal megpróbáltuk beterelni őket az erdőbe. A terelés közben esetleg elejtett süldőket pedig kompetenciaként szétosztottuk a jelenlévők között.

 

Egyik ilyen vadászatunkon megjelent a már nyolcvanadik évét is betöltött Fazekas Béla vadásztársunk is. Béla bácsi igen víg kedélyű, mókás ember volt. Szerettük ha megjelent köztünk, mert mindenkit képes volt megnevettetni akárcsak Zeke Miska bátyám. Induláskor Béla bácsinak mutattak egy irányt, hogy na arra bandukoljon, és ha a kiserdőig ér battyoghat is hazafelé. Az öreg el is indult. A hátizsákjában bőséges élelem, na meg amit annyira szeretett, egy flaska tarpai savanyú borocska. A többiek pedig elindultak egy jó nagy kört lecsapni.

A vadászat végén Endre bácsi udvarán daraboltuk a süldőket, amikor Béla bácsi odaballagott. És kihúzva magát közölte, hogy lűttem egy kanit. Mosolyogva folytattuk a munkát, amikor megfogta a vadászmester vállát. Endre! Nem érted? Lűttem egy kanit! Endre bácsi rá is szólt, hogy ne hülyéskedjen, mert most nem érünk rá. Erre aztán piszkosul bedurrant az öreg, és kiabálni kezdett, hogy mit gondoltok, én már nem tudok leteríteni egy kanit?

Kezdtük komolyan venni az elmondottakat és a kiküldött néhány ember egy jó óra elteltével lovas szekéren hozta is a meglőtt kant. Béla bácsi úgy ült a bakon, mint ha éppenséggel a mennybe kocsikázott volna. Az esemény előtt még mindig bámulkodva állók hamarosan előkerítették a boros kancsót, és iszogatás közben elmeséltettük, hogy miként került a kani nyakába a golyó. Kiderült, hogy a disznók épp abban a kiserdőben feküdtek, aminek az irányát reggel meghatározták az öregnek. Már akkor vette észre a disznókat, amikor közöttük volt. Aztán sikerült levennie a nyakában lógó mordályt és még a Brenneke is becsúszott a csőbe.

A disznók majd fellökték, amikor felpattantak és menekülni kezdtek. A néhány méterre mellette felálló másfél mászás kannak viszont rossz napja volt, mert a sörétesből kilőtt golyó eltörte a nyakát. A másnapi hajtóvadászat lehet, hogy pontosan ezért, de igen jóra sikeredett.

Volt olyan eset, amikor a hajtások közötti ebédnél a jelenlévő, többségben képviselőkből és magas beosztású vendégekből állók azon viccelődtek, hogy a legutóbbi parlamenti ülés szünetében a büfénél az volt a legfontosabb kérdés, hogy a Vári Pista vajon kinek hányas sorszámot fogja majd szombaton kiosztani. Mert hát legtöbbször az elállások helyeit nem sorsoltuk, hanem adtuk. Később a békesség kedvéért kénytelenek voltunk ráállni a nyílhúzásra.

A nagyerdei hajtásokat mindig komolyan és precízen megterveztük és előkészítettük A vadászok az eligazításon megkapták a lebonyolítás rendjét tartalmazó, térképpel ellátott ismertetőt, amelyben az is szerepelt, hogy kinek hányas számú járműre kell felülnie. Azért nem egyszerű dolog mindent összeegyeztetni a bográcstól a vadászig. Egy ilyen vadászaton, ahol 100–120 ember is részt vesz, azért van ám felelősség is. Arról már ne is beszéljünk, hogy kinn az erdőn mindennek klappolni kell. Az őszi meg a téli beregi területek járhatósága pedig nem piskóta. Volt úgy, hogy három traktor csak egymást ráncigálva tudtak este kijönni ez erdőről. Nem egy leányálom volt a platón kuksolni. Remegtünk, míg kiértünk a műútra. Két hét múlva már úgy mentünk vissza, mintha semmi sem történt volna. A vadászatokról felvételeket is készítettem.

De sokat írhatnék ezekről a vadászatokról! A vaddisznóhajtást a vadászatban a legfelsőbb jelzővel tudom csak ellátni. Annak íze, zamata, hangulata van. Ott nincsenek rangok, meg címek. Ott mindenki egyforma, és csak simán, egyszerűen Vadász.

Az 1990-es évek végére megfogyatkoztak a külföldi vendégek, a hazai csoportok. Mi akkor sem estünk túlzottan kétségbe. Kitaláltuk, hogy ha más nincs, értékesítsük magunknak a vadászatot. Úgy is lett, és tagjaink közül is sokan bejelentkeztek a megállapított standdíj szerinti áron. Ezek a vadászatok igazi kuriózumnak számítottak. Rájöttünk, hogy kis anyagi áldozat árán tudjuk mi még magunkat is szórakoztatni. Sokan éltünk is ezzel a lehetőséggel. Én a szerencsésebbek közé tartoztam, mert az esetek legtöbbjében sikeres voltam. Azon a hajtáson, amiről a kép készült két disznót is sikerült elejtenem.

Később a vadászbalesetekkel kacsolódóan megváltozott, szigorúbb lett a hajtások megszervezése. Természetesen megint néhány felelőtlen magyar vadásznak köszönhetően!

A mi társulatunk a megszűnés előtti években legnagyobb bánatunkra már nem tarthatott disznóhajtást azon a csodálatos területen, ahol az erdők túlnyomó többsége szigorú természetvédelem alatt áll, ahol még költ a fekete gólya és a haris madár. A vaddisznóhajtások emlékei viszont bennünk élnek tovább.

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom