Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Csak úgy kettesben

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Január közepén járunk, és nyoma sincs a télnek, hónak meg éppen csak hírét hallottuk erdélyi barátainktól. Az utca embere többnyire elégedett a rendhagyó időjárással, hiszen nem kell fagyoskodni napközben, az autó még nyári gumival futhat, a gázóra is csak takarékon pörög. A gazdák, kertészek azonban már nagyon ráncolják homlokukat, felrémlik előttük a várható aszály, a fagy híján megmaradó kártevők tömege, amelyekkel meg kell birkózniuk az év folyamán.

Morognak a vadászok is, hiszen a kora tavaszt idéző napokban csak meglehetős eredménytelenséggel hódolhatnak szenvedélyüknek. Az egyre kevesebb apróvad szerteszét kószál a határban, egész nap lehet kajtatni egy-egy óvatlanabb fácánkakas, magáról megfeledkező nyúl elejtése érdekében. A szarvasok, őzek nem álltak igazán rudliba, nehézkes az eredményes selejtezés. A disznók sem veszik fel a szórót, miért is tennék, amikor a friss szántásokon, kukoricatarlókon terített asztal várja őket, megközelítésük a szabad térségen úgyszólván lehetetlen vállalkozás.

Mit tehet a vadász ilyen mostoha körülmények között, ha nem akar végképp elmacskásodni a várakozásban? Áthidaló megoldást keres, amolyan kondicionáló tréninget kezdeményez, mely nem kecsegtet nagy zsákmánnyal, de mégis jóindulattal vadászatnak nevezhető tevékenység.

A sokadik szürke reggelen jómagam is erre az útra lépek, amikor „Megyek, járok egyet a kutyával, elég a tehénkedésből!” felkiáltással előkotrom a sörétest, mellém szólítom deresedő, és alaposan ellustult vizslámat, majd mivel rendnek kell lenni, irányt veszek a beírókönyv felé. Miközben regisztrálom magam a kutyaidomításra kijelölt biztonsági körzetbe, tapasztalom, hogy több vadásztársam is választotta már az elpuhulás elleni harc eme sajátos módszerét. Azt is sejtem, hogy nem lőttek el két zsebre való patront – „idomítás” közben egy kakas lőhető –, de biztosan alaposan kimászkálták magukat a bokros, sásos, vizes területen. A hivatalos teendők után mi is a tettek mezejére lépünk, széllel szemben megkezdjük a bokorfoltokkal, kisebb nádasokkal tarkított rét bejárását.

Deresedő magyar vizslám, Szultán, korát meghazudtoló lendülettel veti magát a munkába, hosszan előrefut, amivel azonnal kivívja nemtetszésemet. Látszik, hogy régen fegyelmeztem, most igyekszem pótolni a mulasztásokat. Szigorú dorgálásaim, sőt néhány farba billentés kilátásba helyezése úgy fél óra múltán meggyőzi a túlbuzgó ebet, hogy jobb a békesség. „Beáll a sorba”, röviden keres, első szóra bebújik a legsűrűbb kökényesbe is, csak hangos szusszantásai jelzik, hogy éppen merre jár. Tudja ő a szakmát, csak ugye régen kellett visszafogottan dolgoznia, és bizony őt is viszi a vadászvér. Sajnos azonban hiába az igyekezet, egyre többször jön elő a bozótból csalódott pofával, és néz rám tanácstalanul, hogy akkor most mi van, hiszen ő mindent megtett, és íme sehol egy kóbor fácán, még tyúk se, pedig az is jó lenne a szimatot felfrissíteni? – Tudod kiskutyám, itt is érvényes a régi igazság: Ahol nincs, ott ne keress! – simogatom meg deres fejét, ő pedig egyetértően rázza kobakját, hogy csak úgy csattognak tüske tépte fülei.

Miután ezt megbeszéltük, fordulunk, és a Zala folyó partján indulunk hazafelé. Reményünk azok a tőkés récék, melyek így télvíz idején a frissen csobogó folyó kiszélesedő öbleiben kaszinózgatnak, és innen húznak ki este a maradék kukoricatarlókra. Egyelőre híre sincs a madaraknak, annál lehangolóbb látvány fogad a folyókanyarban. A Zalának ezen a részén nemrég kivágták a partokat kísérő koros fűzfákat, melyek aztán egy hőerőműben biomasszaként fejezik be pályafutásukat.

Nem akarok igazságtalan lenni, látszik némi szakértelem a kitermelés nyomán, kék festékkel megjelölték a megmaradó kőris-, éger- és fűzfákat, és valóban meg is hagyták őket. Hanem az öreg, kivágásra ítéltek egy részét vajon miért fűrészelték el derék- sőt embermagasságban? Ja, hát úgy kényelmesebb volt, és ami a mederbe dőlt, annak egy részét bent is hagyták, ugyan ki vesződik vele a jeges vízben? Erdész énem háborog e tőlünk keletre dívó fakitermelési módszer láttán, és tudom, hogy a kétméteres fűzcsonkok évtizedekig szomorú mementóként meredeznek majd a vadregényes folyóparton, emlékeztetve napjaink érthetetlen tájrombolására.

Vadnak persze itt sincs nyoma, mi is maradna meg ebben a letaposott, tönkretett bozótosban? Pár éve hódok is tanyáznak a Zalán, lehet, hogy rájuk kellett volna bízni a favágást, ők biztosan nem hagytak volna ilyen magas tuskókat, igaz a fát sem az erőműbe vitték volna.

Lógó orral baktatunk folyásirányban, és a medret fürkésszük hápogó népség reményében. Tavaly még a túlsó parton jártunk utánuk, sajnos szegény barátom hirtelen halála megváltoztatta a viszonyokat, ugyanis a túlpart már a szomszéd vadásztársaság területéhez tartozik. Akárhogy is van, a meder az közös, és a kacsák amúgy sem foglalkoznak holmi területhatárokkal.

Előttem ballagó kutyám lassít, és az errefelé még békén hagyott fűzek alá pislog. Követem „orrmutatását”, és olajzöld récefejet pillantok meg a gallyak nyílásában. Csúszik le a puska a vállamról, és máris három tőkés robban ki a mederből, keresi a helyet a fatetők között a meneküléshez. Egy gácsérnak és egy tojónak sikerül is a szökés, a harmadik zöldnyakú azonban odadobott lövésemre visszatoccsan a vízbe, és már sodródik is lefelé a bizonytalanságba.

– Szultán hozd! – vezényelek harsányan ebemnek, aki azonnal be is lép a neki térdig érő vízbe, pár ugrással utoléri a már élettelen madarat. Azonban ahelyett hogy felvenné, szinte unottan megszagolja, és máris lábalna kifelé. Jómagam a parton állva hüledezek ekkora gazemberség láttán. „Ez a lókötő elfelejtette a kacsa szimatát, vagy csak engem akar bosszantani?” találgatok, majd ugyancsak ráripakodok a sztrájkoló kutyára: – Hozod az apád teremtésit, vagy délig ki sem jössz a patakból!

Szultán azonnal fordul, de a gond egyre nagyobb. A récét a sodrás egy mélyebb, limányos rész fölé sodorta, és most ott köröz a legalább méteres vízen. A kutya nem jön zavarba, úszva közelíti a gácsért, egy kemény fogással rögzíti, és már tempózik is kifelé. Most már kissé sajnálom, végtére is januárban egy simaszőrű vizslának nem a legjobb egészség javító az ilyen fürdőzés. De íme, már a parton van, és olyan büszkén lépeget a zsákmánnyal, mintha ő lőtte volna. Alig akarja odaadni, pedig nagyon dicsérem.

Aztán futtatni kezdem, bár nem kell biztatni, tudja ő jól, hogyan kell elkerülni a megfázást. Felkapaszkodunk a vasúti töltésre, ahol lobogó hajú fiatalember téblábol köteg papírral a kezében. Köszönés után érdeklődik, hogy nem ismerem-e véletlenül az előttünk nyújtózó rétek tulajdonosait? – Az a gondja – magyarázza –, hogy valahol itt egy birtokrész az övé, lenne rá vevő, de a térképekről nem tudja azonosítani a területet. Némi malíciával megnyugtatom, hogy mostanában sokan keresik a földjeiket – gyakran hiába –, és vigasztalom, hogy egy jól beárazott műholdas kimérés árán azonosíthatja „földbirtokát.”

Mivel segíteni nem tudunk, továbbállunk, és kutyám hamarosan egy kétszobányi kecskefűz – öregapám szavajárásával rakottya – bokrot kezd kerülgetni, majd keményen állni kezd, valószínűleg fácánt érez a sűrűben. Átkerülök a másik oldalra és biztatom Szultánt, hogy nyomja ki a rejtekhelyről a reménybeli zsákmányt. Ő azonban ehelyett furcsa dolgot művel: – véreb módra állóra csahol, ami egy vizslától szokatlan produkció. „Talán macska, vagy nyest lapul odabent” tanakodom, de máris oldódik a rejtély. Kettőnk között egy kakas süvít elő a bozótból, és laposan repülve kanyarodik a vasút felé. „Gyorsan azzal a lövéssel!” sürgetem magam, de simán megy a dolog. A szökevény nagy puffanással csapódik a töltés oldalába, vadásztársam máris büszkén trappol felém a szép, színes madárral, aminek elejtése nagyrészt bizony az ő érdeme.

– Jól van kiskutyám, mára befejeztük! – simogatom okos fejét, és a fegyverpakolásához kezdek. Ő pedig elém ül, és rövid vakkantásokkal közöl velem valamit. Úgy érzem, azt akarja tudatni, hogy „látod-látod, milyen jót vadásztunk csak úgy kettesben!”. Mit lehet erre mondani? Öregek vagyunk mindketten, de reméljük lesz még sok ilyen szép vadásznapunk!

Szultán a kacsával

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom