Keressen minket

Vadászat

Zalai Vadászati Évadnyitó

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A huszonkilenc éves múltra visszatekintő rendezvényen felavatták az 1970-ben lőtt, akkor világrekordnak számító gímbika szobrát, majd vadászavatással folytatódott a program. Az egész napos rendezvényen különböző kulturális programok is várták a vadászat szerelmeseit.

Rengetegen érkeztek a zalai vadászok évadnyitó rendezvényére. Az érdeklődők a környékbeli erdők és a vadászat szépségét bemutató, fotókból és festményekből álló tárlatot is megtekinthették.  – Van köztünk festőművész, intarziaművész, csont- és fafaragó, fotósok nagyon szép számmal, így valóban egy színes egyesület vagyunk. Arra törekszünk, hogy az embereknek közvetítsük a természet szépségeit, apró csodáit, mivel szerintem a mai civilizált ember kevésbé jut el a természethez – fogalmazott Polster Gabriella, a Zalai Vadász-alkotók Egyesületének elnöke.

A magyar kormány fontos közgazdasági erőforrásként, nemzeti kincsként tekint a vadra. Így a Muraföldéhez köthető fejlesztések között is fontos szerepet kapnak az erdőgazdálkodást, az erdei vasútvonalakat, illetve a bakancsos turizmust segítő beruházások. – Kincset jelent a vad mindenki számára, s főként az a zalai táj is, amely tele van erdővel, s az erdő, mint a kirándulás egyik fontos kelléke, itt van a kezünkben adottságként, lehetőségként. Ezt ki kell használni. S amikor vadászatról beszélünk tudjuk azt, hogy ez nagyon komoly bevételt jelent az országnak. S amikor az erdővel kapcsolatban az aktív turizmusról beszélünk, akkor ki kell emelni a festői környezetben tett sétát vagy a bakancsos turizmust – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Az idei rendezvény egyben főpróba is volt, hiszen jövőre egy országos programot szervezhet a Zalaerdő Zrt. a Sohollári-völgyben. – Évről-évre mindig új attrakciókkal próbáljuk a vendégeket idecsalogatni, valamint az eseménynek emléket hagyni. Idén az 1970-es Marion Schuster-féle világrekord bikának az élethű mását avatjuk fel – említette Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Hubertus-mise után felavatták az új vadászokat, azt követően pedig – egyebek mellett – főzőversennyel és vadászkutya-fajtabemutatóval folytatódott a rendezvény. Jövőre az országos vadásznapot is a Zalaerdő Zrt. szervezi.

A vadászat, a vadgazdálkodás társadalmi megítélése sok esetben negatív, pedig az egyensúly fenntartása érdekében elengedhetetlen az utóbbi időben erőteljesen túlszaporodott vadállomány szabályozása. A szakma különféle rendezvények által próbál utat törni a nagyközönséghez. A mostani rendezvény nyitóeseménye a szakralitás által közelít a „civilekhez”, megmutatva a szakma „gyökereinkből fakadó, hitünkből való oldalát”.

– A vadászathoz elengedhetetlen a (valamiben való) hit, aminek keretet kell adni, ezt szolgálja a Hubertusz-mise – bocsátja előre Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Zala Megyei Területi Szervezetének titkára, a Zala Megyei Vadásztársaságok, Vadgazdálkodók és Vadászok Szövetségének megyei fővadásza.

A vadászatot népszerűsíti, az élővilágot mutatja be a keszthelyi Vadászati Múzeum, valamint az ott hagyományosan szeptember közepén megrendezett Festetics Trófeaszemle, amely a vadászat és a kultúra, ezen belül az irodalom, a képzőművészet kapcsolódása révén szólítja meg a közönséget. S kiváló alkalmat biztosít az eszmecserére a zalaegerszegi Vadpörkölt Fesztivál is.

– Célunk a program nyitányaként szolgáló vadászkonferenciát idővel országossá tenni, az ott megvitatott témákkal megszólítva a szakma mellett a civil társadalmat is. Emellett a borászokhoz, méztermelőkhöz hasonlóan mi, vadászok szintén részt veszünk a felvonuláson, magunkra öltve kalapunkat és zöld egyenruhánkat – folytatja Győrvári Attila.

A jótékonysági főzés s az éttermek által kínált fesztiválmenük pedig a gasztronómia által népszerűsíthetik a vadgazdálkodást, kiváló lehetőséget nyújtva arra, hogy a nagyközönség megismerkedjen a különféle vadételekkel, hogy akinek ízlik, beilleszthesse ezt az alapanyagot az étkezésébe. Bár a vadhús a magas előállítási és járulékos költségek miatt viszonylag drága, rendkívül jó minőségű és nagyon egészséges.

Zala megyében – tér át a szigorúan vett szakmára a kamarai titkár – több mint 300 ezer hektáron összesen ötvennyolc vadgazdálkodó tevékenykedik, ebből hat állami (a Zalaerdőnek négy, a Bakonyerdőnek és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak pedig egy-egy revírje van), a többi egyesületi formában működik minimum tíz taggal vagy egyéb gazdasági társaság. Az állami szerepvállalás tehát jelentős a megyében, a hat állami cég ugyanis a zalai vadászterület közel harmadán gazdálkodik. Mindez jó, jegyzi meg Győrvári Attila, hiszen ezeknél a társaságoknál van tudás, pénz és akarat a professzionális munkára. Ők a zászlóshajói a területnek.

– Zala vadgazdálkodását nagymértékben befolyásolja a nagyfokú erdősültség, az aprófalvas településszerkezet és a rengeteg zártkerti ingatlan, amelynek jelentős részén húsz-harminc éves akácerdők vannak. S bár ezek nem a vadászterület részei, kiváló életteret biztosítanak a vadnak, hihetetlen vadbőséget okozva – fogalmaz a szakember. – Ennek is betudható, hogy a belterületeken megjelenik a vad – mert az ember kijött a természetből s városlakóvá vált.

A vadlétszám szignifikáns emelkedését eredményezi továbbá az is, hogy a területek jelentős részét, amelyeken korábban erdő, mező, legelő volt, ma szántóföldnek használják, ami élelmet biztosít az őznek, gímszarvasnak, vaddisznónak. S amilyen mértékben nő a nagyvadak száma, úgy emelkedik a vadkár. Az apróvad, a nyúl, a fácán, a fogoly pedig ezzel párhuzamos eltűnt, mert a ragadozók, a vaddisznó, a róka és az aranysakál elszaporodott. Utóbbi a délszláv háború kitörése után a déli vidékekről visszatelepedett a Kárpát-medencébe, ahol a 70-es években kihalt állatként tartották számon. Most egész évben, éjjel-nappal vadászható.

Zalában a most kezdődő vadászati idényben az előírt kvóta szerint közel tizenegyezer vaddisznót és hatezerötszáz gímszarvast kell terítékre hozni a vadgazdálkodóknak.

hirtv.hu | kanizsaujsag.hu | zaol.hu | kanizsatv.hu

Hubert

Hubert nap Kiskundorozsmán

Print Friendly, PDF & Email

Hubert napot szervezett Dr. Szilágyi Bay Péter, a Hubert ifjúsági regények írója, Kiskundorozsmán, amelyen a szegedi Béke Utcai Általános Iskola két osztálya vehetett részt. Összesen 57 gyermek látogatott ki a programra, amelynek központi helyszínét a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Somogyi Városi és Megyei Könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtára biztosította.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hubert napot szervezett Dr. Szilágyi Bay Péter, a Hubert ifjúsági regények írója, Kiskundorozsmán, amelyen a szegedi Béke Utcai Általános Iskola két osztálya vehetett részt. Összesen 57 gyermek látogatott ki a programra, amelynek központi helyszínét a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Somogyi Városi és Megyei Könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtára biztosította. Dr. Szilágyi Bay Péter kiemelte, hogy a szervezésbe és a lebonyolításba bekapcsolódott Kalcsevics Csaba vadászékszerész, Miklós Zsolt, a kiskundorozsmai Szélmalom Vendéglő tulajdonosa, a Daru Csaba, a sándorfalvi Déli Farkasok Íjász Egyesület alelnöke, Ruzsa Roland önkormányzati képviselő, valamint az író családja.

Szeged belvárosából 57 kisiskolást köszöntött Dr. Szilágyi Bay Péter és Kalcsevics Csaba Kiskundorozsmán, a Hubert napon. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Dr. Szilágyi Bay Péter kiemelte, hogy a szegedi Béke Utcai Általános Iskola két negyedikes – Varga Valéria és Scherer Mária tanítónők – osztályában olyan érdeklődés mutatkozott az egész éves rendhagyó irodalom órák során, hogy arra senki nem számított. A gyerekek rajzokkal, olvasó naplókkal készültek óráról órára és a lelkesedés egész évben kitartott.

Kalcsevics Csaba, országosan ismert vadászékszerész szabadidejét áldozta fel, hogy a Hubert napon akadálypályát építsen a kicsiknek. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Az ötlet, hogy a gyerekekkel a természetben is megfigyelik az állatokat, már korán megfogalmazódott Varga Valéria és Scherer Mária tanárnőkben és ehhez keresték a megfelelő helyszínt.

Diákjai gyűrűjében: balról Scherer Mária, a Béke Utcai Általános Iskola tanítónője, aki Lévainé Jakus Edinával, a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatójával beszélget. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

A vadászati szereplők, a vadgazdálkodás, országosan igyekszik bemutatni, hogy mit is jelent vadásznak lenni, de megértetni a mai, technológiával teli világunkban, lássuk be, igazán nem könnyű feladat – mondta az író. Azonban Huberttel azonosulva a gyerekek megérthetik, hogy vadásznak lenni kötelesség, hiszen látva magunk körül zajló világot, segítenünk kell a bajba jutott állatoknak, még az olyan veszedelmes ellenségnek is, mint az Apát-nyara-klán fejének, a félelmetes borznak.

A Hubert napon a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán a Béke Utcai Általános Iskola tanítónői. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

A helyszín tehát kérdéses volt, amikor jött az ötlet, hogy a Hubert, a vadászmanó folytatásaként megjelent kötet helyszínén, Kiskundorozsmán találkozzanak az íróval és a második kötet főszereplőjével Ottokárral, a német vizslával.

A Hubert napon balról, Lévainé Jakus Edina, a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója mutatja be a tevékenységüket Kiskundorozsmán Varga Valériának, a Béke Utcai Általános Iskola tanárnőjének. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Az ifjúsági regény második könyve is valós helyszíneken, valós eseményeken alapul és minden, a kötetben szereplő épületet, utcát, iskolát, a könyvtárat meg lehet benne találni. Innen visszatekintve egyenesnek tűnt az út, mert a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház támogatta a rendezvényt és térítésmentesen biztosította a helyszínt. A Dorozsmai Fiókkönyvtár is tárt karokkal várta a gyerekeket, akiknek rendhagyó könyvtárhasználati órát tartottak, amelyen kiderült, hogy egész nyáron, minden szerdán, kézműves foglalkozásokat tartanak a könyvtárosok. Erre sok kicsi szeme felcsillant, arról nem is beszélve, hogy az is kiderült, hogy a Művelődési Ház folyamatosan tart foglalkozásokat, amelyre olyan sok jelentkező volt, hogy Lévainé Jakus Edina igazgató az Agro Jagert arról tájékoztatta, hogy létszámlimitet kellett húzni, mert fizikailag sem tudták volna végigvinni a nyári programot.

Hubert napon Kiskundorozsmán: Ottokárral jó játszani, míg Molly a magyar vizsla éppen most érkezik. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

A Hubert nap két szakaszból állt. Míg az egyik osztály bejárta a kiskundorozsmai Hősök ligetet, ahol a második kötetben Hubert megismerkedik Ottokárral, addig a másik osztály a Déli Farkasok alelnökével, Daru Csabával és tagtársával kipróbálhatták, mit is jelent íjászkodni.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Eközben Kalcsevics Csaba vadászékszerész, aki korábban élsportolóként, Európa- és világbajnokságokon mérte össze erejét a tatamin, irányításával ügyességi pályát építettek az Agro Jager News csapatával, hogy a gyerekek sorversenyen mérhessék össze erejüket és ügyességüket. Az évtizedekig élsportoló ikerpár idősebbek tagja kijelentette, hogy a sport, a csapattagok szurkolása óriási adrenalint ad a gyerekeknek és hihetetlen energiákat szabadít fel bennük, amikor is megtanulhatják, hogy nemcsak magunkért kell küzdeni, hanem a csapatért, a másik emberért is.

Hubert Kiskundorozsmán

A Hubert második része, a Hubert, Kiskundorozsmán című kötet azonban nemcsak a helyi általános iskoláról, a híres templomról és a könyvtárról szól, hanem a Szélmalom vendéglőről is, így Miklós Zsolt, a Szélmalom Vendéglő tulajdonosa úgy döntött, hogy vendégül látja a két osztályt és támogatva a rendezvényt, kedvezményesen biztosítja a kicsiknek a déli ebédet. A Szélmalom vendéglő történelmi falai bizonyosan sokat tudnának mesélni, hogy miként érezte magát Kossuth Lajos itt, de az biztos, hogy a kicsik fergeteges hangulatot kerekítettek s míg feltálalták az ebédet, ők különféle énekekkel szórakoztatták egymást, tanáraikat és természetesen a Szélmalom Vendéglő minden munkatársát, valamint az ebédelő közönséget.

A Déli Farkasok alelnöke tartja az íjász oktatást. A képen Daru Csaba alelnök a Béke Utcai Általános Iskola diákjaival. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Dr. Szilágyi Bay Péter kiemelte, hogy véleménye szerint várakozásaikon felül sikerült a nap, amelyben rengetegen vettek részt és rengetegen tettek azért, hogy eredményes lehessen ez a rendezvény. Hozzátette, hogy egész évben, az irodalom órák hatalmas élményt jelentettek számára, mert ahogyan a gyerekek komolyan vették Hubertet, neki is éppen olyan komolyan kellett venni a kicsiket, akik ezt óriási érdeklődéssel hálálták meg.

A Szélmalom Vendéglő tulajdonosai a Miklós család, akik 1960. óta foglalkoznak vedéglátással. A képen Miklós Zsolt édesapja, aki óriás rakott palacsintával várta a Béke Utcai Általános Iskola diákjait. Hajnal négykor keltek, hogy elkészüljön a csemege, amelyet többek között fügelekvárral készítettek. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Az egész éves foglalkozáson a gyerekek megismerhették milyen egy német vizsla, Ottokár és milyen különbségek vannak egy magyar vizsla, Molly között, amely vadászbarátja, Kalcsevics Csaba kutyájaként szintén több alkalommal elkísérte őket. A gyerekek azonban láthatták, hogy egy tacskó, mint Ottokár legjobb barátja Gusztáv, már más alkat és hagyni kell időt arra, hogy elfogadja az érdeklődő gyerekek közeledését. Megtanulták, hogyan kell megfigyelni az állatokat és egyáltalán hogyan kell viselkedni a természetben.

Kiskundorozsma szívében található, a könyvtárral és a művelődési házzal szemközt a méltán híres Szélmalom Vendéglő, ahol már Miklós Zsolt tulajdonos várta a kicsiket. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Azonban a tanári kar, a Béke Utca Általános Iskola munkatársai, a pedagógusok nyitottsága is kellett ahhoz, hogy nemcsak ez a két osztály, hanem a szünetekben mondhatni az egész iskola érdeklődjön például Ottokár iránt. Nem cél, hogy mindenki vadász legyen. A cél az, hogy nyitott, az információkat mérlegelni képes, tájékozott ifjúsággal gazdagodjon a társadalom, akik majd eldöntik, hogy mit szeretnének választani. A vadászat nem jó vagy rossz. A vadászat végigkísért bennünket történelmünk során és el kell tudni helyezni a mai világunkban is. Nekünk most ez a feladatunk és ebben Hubert, Arthur bácsi, Malvinka manó és az újabb kötetben Ottokár, fontos szerepet kapott.

A Hubert napon így köszönték meg a Béke Utcai Általános Iskola diákjai a Szélmalom Vendéglőnek az óriás rakott palacsintát.

Dr. Szilágyi Bay Péter hozzátette, hogy a napokban átadott geszti Tisza-kastélyban játszódó regény második kötete már Kiskundorozsmát mutatja be, de Hubert a harmadik kötetben újra visszatér a Kis-Sárrétbe, Nagyszalonta alá, Gesztre, ahol a kastély felújítása alatt Hubert, a vadászmanó, Malvinka manó és Arthur, majd a Sófalváról megérkező erdélyi rokonság újabb kalandokba keveredik, mikor is meg kell menteni a kastély kincsét. A kaland mellett azért jut idő a vadászatokra is, amelyekben újabb településen bukkan fel Hubert, mint a Sebes-Körös menti Komádiban, ahol Hubert további barátait lehet majd megismerni. A kötet előkészítése már zajlik, de Dr. Szilágyi Bay Péter annyit még elárult, hogy a borítót Csavajda Dóra már elkészítette.

Hubert napon Kiskundorozsmán a Béke Utcai Általános Iskola kisdiákjai, Ottokárral, a Hubert Kiskundorzsmán című kötet főhősével. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik munkájukkal és szabadidejükkel támogatták a Hubert nap sikeres lebonyolítását:

a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Háznak,

a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtárának,

a kiskundorozsmai Szélmalom Vendéglőnek és a Miklós családnak,

a sándorfalvi Déli Farkasok Íjász Egyesületnek,

Kalcsevics Csaba vadászékszerésznek,

Ruzsa Roland önkormányzati képviselőnek,

és végül, de nem utolsó sorban Varga Valéria és Scherer Mária tanárnőknek és a Béke Utcai Általános Iskola munkatársainak.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely PhD, főszerkesztő
Fotó: Agro Jager News

Agro Jager News

Tovább olvasom

Vadászat

A villámhárítós bak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt olvasók! Engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy nem mindennapi őzbakról szóló történetet. Elöljáróban megosztanám, hogyan kerül a Borsodból, az Alföldre, az ember fia. Kicsit több mint egy évvel ezelőtt még csak nem is gondoltam, hogy a sok évnyi fotózást követően, így magába szív a természet és befogad vadászként is.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Tavaly, mikor sikeres vadászvizsgát tettem, elhatároztam, hogy szeretnék elejteni egy őzbakot. András barátom közreműködésével jutottunk el Tiszaugra, a Tisza Vadásztársasághoz. Felemelő érzés volt számomra a szívélyes fogadtatás, Sonkoly Ádám hivatásos vadász személyében. A részletek átbeszélését követően beíratkoztunk és a vadászterület felé vettük az irányt. Ádámmal és Andrással egy jó ízű beszélgetés következett, mikor egyszer csak szólt a kísérőm, hogy “ott egy számomra megfelelő bak, most megpróbáljuk elejteni” cseng mai napig a fülemben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Sajnos a bak elugrott, de Ádám nyugtatott, hogy a közelben tud egy másik ismert bakot, megpróbáljuk azt. A fotózás alatt szerzett tapasztalatnak és kísérőmnek köszönhetően, sikeresen rácserkeltünk a bakra, amit sikerült elejtenem. El sem hiszem, – gondoltam magamban, sikeresen elejtettem az első őzbakom. A birtokba vételt követően jött a gratuláció és a hagyományokhoz hűen az avatás. Ádám egy szép terítéket készített és megosztotta velem a gondolatait, tanácsaira figyelve fel sem tűnt az olajfűzből készített avató pálca sujtása. Az őzbakvadászok közé fogadott.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Ekkor határoztam el, hogy a következő vadászati évben biztosan visszatérünk, hiszen úgy érzem egy vadászbarátság alakult ki a rövid idő ellenére. Vissza térve a jelenbe. Ádám hívott áprilisban, hogy az idei évben számíthat-e rám őzbakvadászat terén? Persze rögtön igent mondtam és miközben telefonon beszéltünk, egyszer csak mondja: “na megvan a bakod, tartsd egy kicsit lefotózom”. Miután elköszöntünk egymástól izgatottan vártam a fotót mert az elmondottak alapján nem egy hétköznapi bakról van szó. Este csippant is a telefon és látom, hogy bizony Ádámtól jöttek a fotók a “bakomról”. Vártam a reggeli órákat, hogy telefonon hívjam Ádámot, aki már várta a hívásomat.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Természetesen azonnal igent mondtam a bakra. Össze kellett egyeztetni András barátommal is, hogy mikor tudjuk megpróbálni a “villámhárítós” bakot elejteni. Első körben a pünkösdi hétvégén szerettünk volna menni, de egy váratlan fordulat következtében le kellett mondanunk az utolsó pillanatban. Ádám próbált meggyőzni, hogy menjünk, mert félő, a bak eltűnik a nagy takarásnak köszönhetően, de természetesen megérti, ha halasztunk. Így is történt, a halasztást választottam. Amint rendeződött a dolgom, rögtön jeleztem az új időpontot, kérdezvén, tud-e fogadni minket. A válasz természetesen igen volt, viszont közben azt mondta Ádám, sajnos napok óta nem látja a bakot és egy erős hatos van a helyén, de menjünk vadászni, mert úgy is lesz valahogy, hiszen az az igazán szegény, aki ígérni sem tud. Izgatottan “vágtuk a centit”, mikor is eljött az indulás napja.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Munka után gyorsan elugrottam Andrásért (Miskolc-Bodajk), majd indultunk Tiszaugra, Ádámhoz,  a vadászházhoz. Kecskemétet elhagyva telefonáltunk hogy célegyenesben vagyunk. Ádám a vadászháznál beíró könyvvel a kezében fogadott bennünket, majd a vadászház egyik szobáját a rendelkezésünkre bocsájtotta. Közben kissé sürgetett minket, hogy öltözzünk át, hiszen még van 1,5 óra, így kerülünk egyet, hogy kikapcsoljunk egy kicsit, kipihenve az utazás fáradalmait. (Hét hónapja keresztszalag-szakadással műtöttek). A rövid esti barkácsolás folyamán átbeszéltük a hétvégi stratégiát, illetve a közelmúlt eseményeit.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Visszatérve a vadászházhoz, megbeszéltük a reggeli találkozót. Az izgalom hatására alig aludtam néhány órát, de azt mégis mélyen. Az éjjel átvonuló zápor/zivatar is csak a négykor csörgő ébresztő után tűnt fel. Ádám pontosan a megbeszélt időpontban megállt a vadászház előtt és derűs mosollyal fogadtuk egymás kézfogását. Beiratkozást követően a vadászterület felé vettük az irányt, miközben Ádám mondta: minden bizonnyal jó mozgás várható a felfrissülést hozó zivatar után, kint fognak szárítkozni az őzek. A vadászterületen leesett állal néztük az elénk tárulkozó látványt, hiszen minden sarkon állt egy-egy őz. Fotós éveim alatt, mindig területért vívott párharcot szerettem volna lencsevégre kapni, de valahogy nem jött össze, de azon a reggelen a kocsitól mintegy 30-40méterre két hasonló méretű dalia verekedett, ügyet sem vetve az autóra és ránk. Gyors bírálat után megkaptam az utasítást, hogy melyik lőhető. A kiszemelt bak eloldalgott egy szőlőültetvénybe, így a cserkelés mellett tettük le a voksot. A bak úgy tűnt el, akárcsak a föld nyelte volna el. Tovább folytattuk a barkácsolást, csodálva a területen található erős, fiatal bakokat a reggel folyamán.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Majd ismét egy lőhető bakra cserkeltünk, mikor a hirtelen forduló szél miatt a bak megugrott és riasztva jelezve nemtetszését. Ekkor mondta Ádám, hogy elindulunk a “villámhárítós” revírje felé. Ott sajnos azzal szembesültünk, hogy bizony megindult a szőlőkben az élet, hol kétkezi munkát végző emberek, hol pedig permetező traktor akadt az utunkba, ezzel jelentősen megnehezítve a vadászatot, mind a biztonsági feltételeket, mint a vad zavarását figyelembe véve. A revírben bizony az erős hatos fogadott bennünket, de Ádám nyugtatott, hogy itt, igaz nincs dűlő, de a selyemfűvel erősen fertőzött kaszáló szélén elosonunk, hiszen utoljára itt látta a bakot. Hirtelen fékezés és szól: itt a bakod, mintegy 15 méterre, a kocsi mellett ugrott ki a selyemfű adta takarásból. A bak sietősen lépkedve beváltott egy néhány soros műveletlen szőlőbe. Ismét csak a cserkelés jöhetett szóba a szűk biztos lőirány miatt. Egy ecetfás takarásban rácserkeltünk, kb 60 méterre, de folyamatos mozgásban volt bak, ráadásul leginkább elfelé ment.

Fotó: Sonkoly Ádám hivatásos vadász – Agro Jager News

Az ecetfást megkerülve újra pozícióba kerültünk. A lőbotra feltámasztva sikerült megcélozni a bakot és csak a megfelelő pillanatra vártam, hogy egy biztos lövéssel terítékre hozzam. Közben Ádám folyamatosan nyugtatott, hiszen érezte rajtam, mennyire izgulok. Megszűnt körülöttem minden, teljesen magába szívott a környezet, amiből a fegyver dörrenése hozott vissza a valóságba. Ádám elmondása alapján a bak tűzben rogyott! Intettünk Andrásnak, aki a kocsiban ülve várakozott.

Érkezését követően együtt indultunk útnak a bakhoz, ami meglepő módon lábra állt és elkezdett keresztbe menni a gazosban. Ekkor győzödtünk meg arról, hogy magasan érte a találat, valószínűleg gerinctüske. Várni kellett, hogy ismét biztos háttér legyen a lövés leadásához. Amint lehetőség volt, kísérőmnek szót fogadva, megváltottam a szenvedéstől egy nyaklövéssel. A magas aljnövényzet miatt más lehetőség nem volt. Oda léptünk a bakhoz, megadva a végtisztességet, talán percekig némán álltunk felette az utolsó falat, a seb és kalaptöret adása és a gratuláció után.

Készült néhány fotó, majd kísérőm minket hátrahagyva elsétált az autóért. Ahogy odaért hozzánk, megkértem hadd zsigereljek én, hiszen egy vad elejtése mellett ez is a vadászat része. A hétvégén további két bakhoz juttatott hozzá kísérőm, amiből az egyiket Andrástól kaptam, ugyanis a hátam mögött összeszövetkeztek. Vasárnap reggel egy gyönyörű teríték mögött állhattam/állhattunk, melyet kísérőm ízes beszéde még szebbé varázsolt. Kívánok minden vadásztársamnak egy ilyen csodálatos élményekkel teli vadászatot és egy olyan szakmai felvezetést, amelyet Ádámtól kaptam.

Azt gondolom, hogy az ismeretségünk barátsággá kovácsolódott és ha az égiek is hozzájárulnak, mindenképp visszatérek a Tiszazugba. A becsült kiskoponyás trófeasúly 280g, becsült kor nyolc év. A másik két bak becsült, szintén kiskoponyás súlya: 390 gramm hat év és 140 gramm  egy év. Köszönöm, hogy időt szenteltél a történet végigolvasására. A megélt pillanatok, az egészség, a család és a barátok a legfontosabbak a mai rohanó világban.

Tisztelet a Vadnak!

Üdv a Vadásznak!

 

Tisztelettel: Egerszegi György

 

***

Vadászni szeretne Tiszazugon?

Keresse Sonkoly Ádám hivatásos vadászt: +36 30 53 94 370

Tovább olvasom

Vadászat

Lősport és vadászat: Újra előkerültek a golyós puskák

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kovács Gusztáv élsportoló s ma már lőoktató, nem kertel: vegyük kézbe a fegyvereinket, szánjunk rá időt és ellenőrizzük le alaposan, majd ballagjunk ki egy lőtérre és lőjünk párat, hogy minden rendben van-e. Erre akkor is szükség lehet, ha már hosszú ideje nincs gond a fegyverünkkel. Egy jó vadászt a magabiztosságáról is megismerhetünk, ami mögött részben egy stabil, pontos fegyver is áll. Javában benne vagyunk már az őzbakvadászatokban, itt vannak a vadkárelhárítások és a meleg nyári napokon bár országszerte igen jó vérebeseket ismerünk, a téli nagy munkákkal szemben a nyár meleg napjai, nem a legkedvezőbbek a kutyásoknak sem. Lőjünk pontosan, tiszteljük meg a vadat. Az Agro Jager Newsnak Kovács Gusztáv lőoktató adott néhány tippet.

Előkerültek a golyós puskák. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Tudja mindenki, hogy a sörétes fegyverek szerelmese vagyok, de azt is tudják a barátaim, hogy mindig is nagyvadas területen éltem. Nem a lövésért megyünk ki, mert van úgy, hogy el is felejtjük, hogy van nálunk puska. Elég, ha csak arra gondolok, amikor malacait vezető kocát figyeltem s olyan közel voltak, hogy láttam a nedves orraikat a csíkoshátúaknak és még sorolhatnám a szebbnél szebb lélegzetelállító pillanatokat, élményeket.

De a puska ott van a vállunkon és annak jónak, pontosnak kell lenni. Ilyenkor többet cserkelünk, bújjuk az erdőt. Keressük a tegnap még látott kívánatos őzbakot, miközben előfordul, hogy dúvadba botlunk s ha nem is kapáslövéssel, de terítékre szeretnénk hozni.

Lőtéren Kovács Gusztáv lőoktatóval. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Le se tagadhatja senki, hogy pár hónap bizonyosan eltelt, hogy kezünkbe vettük a golyós puskánkat. Ne szépítsük a dolgokat. Gyakorlatban két hiba lép fel. Az egyik a fegyverben szokott lenni, a másik bennünk. Ez utóbbi a meghatározó, de kezdjük a fegyverrel. Sokadik lövés után is pontos a puska, de tessék kontrolálni a csavarokat. Télen fagyból a meleg lakásba visszük a puskákat s a meleg lakásban hosszú ideig áll, akkor meg azért kell ellenőrizni. Manapság már az is előfordul, mert látjuk, hogy sokszor silány minőségű csavarokkal rögzítették a céltávcsöveket. Látjuk ezt, amikor kinyílnak a csavarfejek, persze van úgy, hogy kiugrik a csavarhúzó, imbusz a kézből – de emellett most tekintsünk el. Spéci csavarokért forduljunk fegyvermesterhez, de ha valaki ért a fémekhez, a fémek edzéséhez, akár megteheti ezt is, de inkább ne kísérletezzen senki. Kerüljük az egyéni akciókat, az ötletelést – abból csak mindig a baj van.

Kovács Gusztáv vallja, ha megvan a távcső, ne spóroljunk az összeszerelésen és ragasztassuk be a tubust a szerelékbe. Ezt viszont már inkább szakember végezze, majd csak ezután lőjük be a fegyvert.

Mindenkinek megvan a kedvenc lőszer típusa. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Vannak vadászok, akik kérik, hogy lőjünk vele mi is, de ez nem mérvadó, főleg, ha korban nagyobb a különbség. Mindenkinek más a technikája, és más a szeme. Van, aki szemüvegben vadászik, azok között lehet cilinder, prizma, annyi minden, hogy nem ritka, hogy egy szemüveget viselő vadász puskája pontos, mégis, ha egy barátja veszi a kézbe, nem pontos. Természetesen be szoktam lőni a vendégeimnek, az ügyfeleimnek a puskát, de jobb szeretem, ha együtt, ha annak a kezében kerül a céltábla közepébe a golyó.

Kovács Gusztávon sokan felkeresik. Célra tarts! Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Egy jó példa erre egy 2000-es Mauser esete, amelynek kemény volt a sütése, 50 méteren is mutatott már differenciát a báty kezében, ellenben az öccsénél pedig úgy működött, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azt tudom javasolni, ha „belezúgtunk”, ha beleszerettünk a fegyverbe és azzal szeretnénk vadászni, akkor agyaztassuk méretre, vagy sok modell esetében már elérhetőek az állítható tusok. A tusfaragó mestereket kérjük meg arra is, hogy a kiválasztott távcsőre faragják nekünk. Nekem elhihetik, tudni fogják, mit szeretnénk tőlük – meséli Kovács Gusztáv.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Sok gondot, sok balszerencsét elkerülhetünk, ha rendesen tisztítjuk a fegyverünket. Ne sajnáljuk a csőre az időt. Nekünk, itt a lőtéren, mindig van csőkígyónk és különféle vesszőnk. Nem vagyunk egyformák, de használattól függetlenül is szeretem takarítani a puskákat és a vendégek fegyvereit is rendre kihúzom. A felkenődött rezet tessék letakarítani, erre már kiváló ápolókat, rézoldókat is találunk a fegyverboltok kínálatában. Figyeljünk erre az apró részletre – tanácsolta a szakember.

Kattints a képre és vedd fel a kapcsolatot Kovács Gusztávval, kövesd a Facebook oldalát!

Mostanában tapasztaltuk azt is, hogy 100 méter vagy afeletti lövéseknél, random szórnak a puskák. Kerestük a hibát és azt vettük észre, hogy a lövedékek ültetési mélysége a hüvelyben nem mindig egyforma. Egy-egy lőszer összeszerelésekor mélyebbre helyezik el a magot, olykor pedig magasabbra,  mindezek után érthető, hogy teljesen másként viselkedik a mag, mind a bel-, és mind a külballisztikában.

Lőállásban. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Először mindig a technikát ellenőrizzük, azt követően érkezünk el a személyi, az emberi tényezőhöz. Mindig felvetődik a kérdés, ha hibázunk: én vagyok-e a hibás vagy a fegyverben van-e hiba? Ne vállaljuk el a lövést akkor sem, ha izgulunk. Sportolóként és kísérőként is vallom, hogy ne engedjünk el golyót, ha lámpalázunk van s aztán utólag próbálunk rájönni, hogy mi lehetett a hiba?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!c

Persze benne van a pakliban, ha úgy vesszük, számolnunk kell azzal is, hogy netán valaki elállította a puskánkat, amit nem szeretnék minősíteni, de a következményekkel számolva láttunk már ilyet, itt, a lőtéren.

Általában nagy lőlapra 50 méteren kezdünk. Szeretnénk látni, hogy egyáltalán mivel állunk szemben, azután finomítunk és kisebb lőlapon folytatjuk.

Ha lőtérre megyünk vigyünk fülvédőt, vagy használjunk hangtompítót. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

A fent említett ápolási, karbantartási munkákat ne halogassuk, mert ezek után tudunk csak a személyi, az egyéni fejlesztéssel foglalkozni. Aki felkeres, megkeres, szívesen segítek elsajátítani azokat a technikákat, amelyekkel sikeresek lehetünk. Ez nemcsak a lősport vonatkozásában szükséges, mert igen jó golyós céllövő versenyeket rendeznek az országban, hanem azért is, mert ahhoz, hogy valaki jó vadász is lehessen, jól is kell tudni lőnie.

Megbízható hangtompítót keres? Válassza a svéd Aim Sport termékeit! Kattintson a képre!

No, és itt van a hangtompítók, a különféle éjjellátók, elő-, és mögététek kérdése.

Azt gondolom, hogy annyira diverz és sokszínű lett a technikai lehetőségek skálája, hogy a lőtéri beállítás precizitása ma már egy olyan lehetőség, amit használjunk ki – tájékoztatta lapunkat Kovács Gusztáv lőoktató.

Érdekli a lősport? Fejlesztené tudását, ismereteit?
Keresse Kovács Gusztáv lőoktatót

Telefon: +36 20 320 75 83

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fényképezte: Kincse Gergely

Agro Jager News

Tovább olvasom