Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Kiemelt cikk

DÉL-AFRIKA: Helyzetjelentés a kukoricatermesztésről

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Dél-Afrikában, a lakosság többsége napi szinten fogyaszt kukoricaeredetű élelmiszert, elsősorban a fehér színű puliszka a legkedveltebb ennivaló.  Így, a növénytermesztésben is az első helyet foglalja el, mint a legfontosabb termék. Dél-Afrikából, Dr.  Barla-Szabó Gábor, az  United Seeds igazgatója elemzi a kukoricatermesztés helyzetét, a világ másik oldalán.

Dél-Afrika kb. 13-szor nagyobb Magyarországnál, de a szántható területe, csak kb 12 millió hektár, amelynek a mintegy 60 millió feletti lakosság ellátását kell biztosítania. 3-3.5 millió hektáron termelnek kukoricát, amiből kb 3 millió hektár a búr farmerek részesedése és körülbelül félmillió az un. small scale, falusi kistermelőké, akik elsősorban saját ellátásra termelnek.

A nagy volumenű agrotechnológia, vetőmagipar, a piacra termelő réteget célozza.  A multinationális cégek, mint a Bayer, a Corteva, a LimaGrain, a Syngenta, a Don Mario (ez utóbbi a világ szójatermelésének körülbelül egy harmadát mondhatja magáénak) Magyarországon is megtalálhatóak. Vetőmagvaikkal, vegyszereikkel és termelési technológiáikkal vannak jelen és diktálják a növénytermesztést.

A kukoricatermelés többségénél a Bayer (Monsanto) hibridek dominálnak, mert időben megvették az egyik helyi vetőmagcéget és arra alapozva, azonnal előnyre tettek szert a Cortevával (Pioneer-PANNAR) szemben, akik az amerikai nemesítésű anyagokat erőltették.  A US Corn Belt genetika jól működött (működik) és az öntözött területeken, ahol a P1197 (volt világcsúcstartó) és ennek a variációi a vezető fajták, de a természetes csapadékon alapuló területeket kevésbé tudták meghódítani.

Dél-Afrika kukoricaövezete meglehetősen szélsőséges és minden évben jelentkeznek olyan körülmények, amik jelentős terméskiesést okozhatnak.  Pédául 8-10 évente, a tavalyi magyar szinthez hasonlóan, jelentkezik az aszály.

Az egycsövű, sűrű vetésre nemesített, intenzív hibridek általában nem jól viselik a hőstresszt vagy a légköri aszályt és természetesen a vízhiányt sem. Elsősorban a magas tőszám miatt, annak ellenére, hogy a multinacionális cégek stressztűrőnek minősítik a hibridjeiket.  Nyilvánvaló az a céljuk, hogy minél több vetőmagot forgalmazzanak, amit a nagyobb növénysűrűséggel könnyebb elérni.

A termelési szezon az esős évszak kezdetekor, késő tavasszal, többnyire októberben kezdődik.  A keleti magasföldön már szeptember közepe-végén megérkezik az  esős évszak és elkezdődhet a talajművelés, magágykészítés.   Mivel a talaj csontszáraz, a 6-7 hónapos száraz évszakot követően, a farmerek megvárják az első 100 mm-t a vetéssel.  Ez nem mindig lehetséges és előfordul, hogy már 60 mm csapadék után vetnek:  ez jelentős kockázatot is hordoz, mert ha 3-4 héten belül nem kapnak újabb esőt, kipusztulhat a vetés.

Ebben az országrészben, a korai vetés előnyös a termésre nézve, ezért sok farmer vállalja a kockázatot.  A novemberi vetés még megfelelő, de a farmerek íratlan szabályai szerint, decemberben már nem célszerű.

A nyugati magasföldön a rendszeres eső később érkezik, sokszor csak decemberben, ezért errefelé ekkor is folytatódik a vetés és áthúzódhat januárra is, azzal a veszéllyel, hogy a korai fagyok károkat okozhatnak a beérés előtt.   Itt nemcsak később vetnek, hanem kevesebb tőszámmal is, legtöbbnyire 20-40 ezer közötti a növényszám hektáronként!

A farmerek olcsó, biztonságos és jó profitot termelő vetésről “álmodnak”, nem REKORDOKRÓL. Itt az 5 tonna jónak számít és bőségesen visszahozza a ráfordított költséget!

A “fehér” farmerek az elmúlt 30 évben támogatást nem kaptak, annak ellenére, hogy ők látják el az országot élemiszerrel.  Magánvéleményem szerint nincs is szükség támogatásra, mert az úgy is csak korrupciót és nem kívánt eredményt szül, hanem olyan adózási- és árrendszerre kell törekedni, ami elősegiti a normális termelést, fejlesztést, és egészséges versenyhelyzetet teremt.

A kisebb befektetés alapja az olcsóbb talajművelés. Sok farmer probálkozik minimum vagy zéró tillage-vel is.  5-6 tonna termésre műtrágyáznak és a kevesebb növényszámot fél zsák maggal is el lehet érni.  A Round Up ready vagy Bt hybridek is engedélyezettek, amikkel kevesebb a vegyszerfelhasználás és környezetkímélőbb is a termesztés.

Itt ez a termelési filozófia. Nem dőlnek be a multik magas tőszámú propagandájának, mert azzal nagyon sokszor meg lehet bukni. A Pioneer több tíz éven keresztül próbálta erőltetni a magasabb vetésnormát, de ez gyakran kudarccal végződött. Ott, ahol ez nem sikerült, azt próbálták elhinteni, hogy a sikertelenség oka, nem a vetőmag, hanem Dél-Afrika nagyobb része nem alkalmas kukoricatermesztésre.  Ez ellentmond a tényeknek, mert a multik véleménye ellenére, mi itt termeljük meg az élelmiszer- és takarmányipari igényeket.

Lassan a multik is megértették ezt és ők is alacsonyabb populációt javasolnak és többcsövű hibrideket is forgalmaznak.

Mit kell érteni az itteni “alacsony populáción”?

  1. Ez az úgynevezett extenzív termesztés, ami a lehetséges megoldás, a nagyon szélsőséges termelési körülményekre. Lehet 500-600 mm eső  is, de gyakran csak 200-300 mm a realitás.  Ez kb. 2 millió hektár vetést jelent.
  2. Fotó 1. 18000 ezres tőszám, tág térállás, 2 m 15 cm sortáv.  Jó évben 4-5 cső egy növényen.  Ez a föld 9.6 t/ha termést adott ezzel a növényszámmal.
  3. Legfontosabb tehát az alacsony ráforditás, ami nem haladja meg a 3.5-4 tonna kukorica árát! A többéves termésátlag 5 tonna körüli.

Fotó 1. (Forrás: Dr. Gábor Barla-Szabó – United Seeds)

Ez a rendszer Magyarországon is használható lenne, de jelenleg a multik diktálják a termelést és a gazdák követik az istrukciókat.   A kisszámú magyar nemesítés is a multik oldalvizén evez, bizakodva, hogy meg tudják őket verni abban, amiben ők a legjobbak és nekik van rá a legtöbb pénzük.

Dél-Afrikában nem ez történik. Itt a multik feladták a magas tőszámot, (kivéve az öntözéses területeken, ami kb. 760 ezer hektár) és ők is többcsövű, alacsony tőszámú hibridekkel rukkoltak elő, követve az igényeket.

Mi, mint United Seeds, a saját stratégiánkat követjük, amivel eddig is népszerűek és sikeresek voltunk.   A legjobb hibridjeink gyakran megverik a multik anyagait a termésben, ezért a farmerek szeretik és vásárolják őket, mert biztonságosan, nagy termést adnak a jó években. A második fényképen US9614 többcsövű hibrid 38-40 ezres tőszámmal 15 t/ha, de megfelelően teljesítenek stressz alatt is.

Fotó 2. (Forrás: Dr. Gábor Barla-Szabó – United Seeds)

Mit jelent ez hétköznapi számokra lefordítva?  Egy növénynek, jó évben, kárpótolnia (compensation) kell a tőszámot a terméssel.   Nem elegendő a multik által beígért 160 grammos cső.  Ellentétben ezzel a szemlélettel, nekünk arra kell nemesítenünk, hogy 2-3 esetleg 4-5 cső is teremjen egy növényen, sőt a csövek is hosszabbak és vastagabbak is legyenek. Egy növény adhat 400-500 gramm termést is, (Fotó 3.), de láttam már 1 kg feletti egyéni teljesitményt is.

Fotó 3. (Forrás: Dr. Gábor Barla-Szabó – United Seeds)

Ez egy 50 ezres tőszámmal vetett száraz termesztés a US9614 hibridem betakaritása 14% nedvességgel, tavaly.   Fotó 4:  Itt a ráfordítás, kb 5.5 t/ha  terméssel egyenértékű, a többi tiszta profit.  Tegye fel a kezét és írjon nekem akinek van ennél jobb fotója.  (Facebook -> https://www.facebook.com/gabor.barlaszabo.1)

Fotó 4. (Forrás: Dr. Gábor Barla-Szabó – United Seeds)

Sok ehhez hasonló példát tudnék mutatni az elmúlt évek eredményeként, amiket március 1.-én, a Delmasban megrendezett Farmer Show-on be is mutattunk.  (Fotó 5.)

Fotó 5.: Dr. Gábor Barla-Szabó – United Seeds

Hadd fejezzem be azzal, hogy készítettünk Magyarországon is kipróbálásra kerülő többcsövű hibrideket.  Az idén néhány helyen el is vetjük ezeket kisérletekben. Így néznek majd ki ->  Fotó 6.

Fotó 6.: Ez egy 50 ezres tőszámmal vetett száraz termesztés – a US9614 hibrid betakarítása 14% nedvességgel.

 

Dél-Afrikából, a United Seed ügyvezetője,
Dr. Barla-Szabó Gábor jelentkezett

Kiemelt cikk

Akár életbikára is cserkelhetünk a Dráva mentén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nincs felső határ! A vendégeink akkora gímbikát ejthetnek el, amekkorát csak szeretnének és erre itt, az Ormánságban, a Dráva mentén, jó szerencsével, még esély is lehet – tájékoztatta a szarvasbőgés kapujában Hohmann Endre, a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság vadászmestere az Agro Jager Newst. Éves szinten 70-80 darab bika esik és úgy döntöttünk, hogy néhány bikára új vendégeket is szívesen rávezetünk ezen az őszön. Ez azért is különleges elhatározás a mi életünkben, mert a vadászatokat évről, évre előre lekötik nálunk. Ha van is súlyban korlát, az csak alsó korlát lehet és a főbőgésben nyolc kilogramm feletti bikákra indulunk.

Gímszarvasbika teríték. 2023. Fotó: Hohmann Endre / Agro Jager

Lapunk rendszeresen beszámol a drávamentiek életéről, gazdálkodásáról és arról a gímszarvasról, amely az Ormánságban él. A Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság, az Ormánság Gyöngye Vadásztársaság és az Ormánsági Diána Vadásztársaság gazdálkodása hosszú évek óta alkot egy egységet, német mintára amolyan szarvaskört, rotwildringet. Gazdálkodásuk közös, ami a vadgazdálkodásban csúcsodik ki.

22 000 hektáros egységük mellett a környező társaságok gazdálkodása, elképzelése is hasonló. Ezzel, amit az ottani társaságok megvalósítottak, mintegy 100 000 hektárra bővült az a terület, ahol nyugodtan korosíthatnak gímbikát, nemcsak itt, hanem, ha úgy vesszük, az egész Ormánságban. Mindenképpen figyelemre méltó és mértékkő a szarvassal gazdálkodók vonatkozásában.

Ormánság. 2023. Fotó: Hohmann Endre / Agro Jager

Az elmúlt évek nem kedveztek a vadon élő állatoknak s úgy gondoltuk, hogy a korábbi aszályos, forró nyarak nem ismétlődnek meg egyhamar. Sajnos megérzéseink nem jöttek be és ezen a nyáron, ahogyan két éve is, rengeteget kellett a vaddal törődni.

Aki járt már nálunk vadászni, az tudja igazán, hogy nem a lövés miatt élünk. Sok vendéget kísérek én is, de a csapat, az a hivatásos vadász, az a vadőr állomány, aki nálunk dolgozik, ezt a vidéket magáénak is tekinti, benne a szarvassal.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kizárólag cserkelve, lesről vadásszuk a gímet és nincs kompromisszum. Ha nem találkozunk lővilágon, ha nem úgy fordul a szél, ha elviszi a tarvad, akkor, ha a szerencse is úgy hozza, akkor másnap próbáljuk újra. Visszajáró barátaink pontosan jól tudják, ha nem lép ki a lőhető, golyóérett bika, akkor vissza kell jönni és a szabályok, a szabályaink, amelyek alapvetően nem változhatnak meg, amelyek ősi szabályok voltak, mindig visszahozzák nekünk azt, amit átélhettek az előttünk járó szarvasvadászok.

Teríték részlet 2023-bó. Fotó: Hohmann Endre / Agro Jager

Vajszlón a vadászházunk áll, amely ilyentájt, bőgésben, a központi bázisa a három társaságnak. Sok beszélgetésnek lehetnek tanúi a kinti padok és ahogy napközben jönnek-mennek a gépészeink, még ők is hozzáteszik, hogy erre, arra mit láttak. Persze, mindannyian nagyon várjuk ezt az időszakot és volt olyan vadászatunk is, amikor nagyon kedves, békéscsabai barátunkkal innen, vállon a puskával, indultunk lesre. Kívánsága volt és mi nagy örömmel vettük a hátunkra a táskánkat, kezünkbe a lőbotot…

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az elmúlt évben például a meleg szeptember okozott fejtörést. Hallottuk, láttuk is a bikákat, de a meleg kora őszi hetek miatt érzékenyebbé vált a szarvas és többet kellett utánuk járni. Jól esett, mikor német vendégeink hazatelefonáltak, hogy maradnak és ütemezzék át a programjukat. Persze a vadászház mellett igen jó kapcsolatban állunk Harkányban a Dráva Hotellel és gyógyfürdő termálvize miatt vannak vadászaink, akik családdal érkeznek. Arról meg ne is beszéljünk, ha Bock Józsi bácsinál szállnak meg, a pincészetnél, Villányban..

Szarvasbőgésben a Dráva mentén. Fotó: Hohmann Endre / Agro Jager

Nálunk a vadászat azonban nem ér véget azzal, hogy megszólalnak a kürtök a terítéken, mert a trófeáért el kell jönni az elejtőnek. Nincs olyan trófea, amit mi elpostáznánk. Ünnepi trófeamustránkat évről, évre megszervezzük, ahol a társaság területén elesett összes gímbikát megcsodálhatja a tagság és az elejtők. Nincs titok és nem is lehet. Ami titok létezhet, az csak az Ormánságot járó szarvas tudhatja.

Minden évben trófeakatalógussal kedveskedünk a tagságnak és a vendégeknek, amivel egyben emléket állítunk a szarvasnak. Ezt Mészáros Kálmánnal, társaságunk elnökével szívügyünknek tekintünk. A trófeák fotója, adatai mellett az évi problémákról gondokról, feladatokról is szót ejtünk, összegezve, mintegy kisnaplóban, hogy mit adott, mit hozott nekünk egy-egy esztendő.

Aki egyszer járt az Ormánságban, azt visszavárja ez a vidék.. Fotó: Hohmann Endre / Agro Jager

Kapuban a szarvasbőgés. A bikák letisztítottak és több, igen erős bikát is láttunk, azonban csak a mérleg tudja megmondani, mit is hoz nekünk 2024? Egy azonban biztos és ebben nyugodtak lehetünk, hogy ezek a bikák már hangolnak és hamarosan a nyári csendes erdők mélyében megszólalnak a legnagyobbak s onnan, bentről, ki fognak jönni. Komoly csatákra és komoly trófeákra számítunk, amelyre nemcsak mi, hanem az elejtők is egy életen át büszkék lehetnek.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
lapigazgató

Agro Jager News

Szívesen vadászna az Ormánságban?
Hohmann Endre vadászmester
Tel: +36 30 349 55 00

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Pótfelvételit hirdet földmérő és erdész képzésben a szegedi erdészeti

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pótfelvételi eljárás keretében Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus és erdész technikus képzéseikben felvételit hirdetnek Szegeden, amelyet nemcsak nappali, – hanem a felnőttképzés számára – levelező képzésben is elindítanak. Ez utóbbi iránt ugyanis olyan érdeklődés mutatkozik, hogy úgy döntöttek, hogy augusztus 31-ig lehetőséget adnak a jelentkezőknek – tájékoztatta Máhig József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumának igazgatója az Agro Jager Newst.

Máhig József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumának igazgatója.

Az elmúlt évtizedek nagy arányú erdősítései, még a lassan növő fafajok esetében is beérni látszanak, miközben a kormány európai uniós vállalásai között szerepel, hogy 2030-ra a mintegy 27%-os erdősültséget eléri hazánk. A meglévő és újonnan telepített erdők mellett azonban az úthálózat, a különféle nyomvonalak, a víz-, és csatornahálózat jelentette kihívások, a lakott területeken jelentkező fakitermelési munkák, olyan mennyiségű feladatot jelentenek, amelyek irányításához szükséges a középfokú végzettség.

Erdész technikus hallgatók nagyvad vadászaton.

Az erdők tervezése, kitűzése mellett a beruházások, az agrárium számára kötelezően előírt földmérési munkák pedig fokozzák azt a munkaerőhiányt, amelyet az agrárszektor nap, mint nap érzékel. Emiatt döntött úgy az iskola vezetése, hogy az erdész technikus képzés mellett a földmérőképzést is beindítják, amely az elmúlt évben rajtolt el. Az első évfolyam már félidőben, azaz a két éves képzésből már egyet maga mögött tudhat.

A képzés alatt a legmodernebb gépeket is megismerhetik, tanórák keretében pedig szimulátoron sajátíthatják el a gépkezelések minden fortélyát.

A földmérő, a földügyi és a térinformatikai képzés annyira új és annyira innovatív, hogy a hallgatók 100%-a már tudja, hogy a várható 2025-ös technikusi vizsga után, merre és milyen területen kíván elhelyezkedni.

Erdész technikus hallgató gyakorlaton, valahol a Börzsönyben, az Ipolyerdő Zrt-nél.

Máhig József kiemelte, hogy nemcsak a felnőttképzés, hanem a nappali tagozatos képzés is elstartolt, amely azért is igen érdekes, mert a földmérő, földügyi és térinformatikai végzettséggel digitális-térkép kezelő, ingatlannyilvántartási ügyintéző, térinformatikai ügyintéző munkakörök betöltése lehetséges.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az elmúlt években a technikum azt tapasztalta, hogy azok a hallgatók, akik nem szerettek volna, vagy éppen nem volt lehetőségük arra, hogy a felsőoktatásban továbbtanuljanak, a megváltozott gazdasági környezetben ezekkel a képesítésekkel versenyképes jövedelemhez jutottak a szakmában.

Kattints a képre és látogass el az iskola weboldalára!

Látni kell, hogy a kormány az Európai Unió felé tett vállalásai ezt a szektort helyzetbe hozták, de ahhoz, hogy sikeres legyen hazánk, a szakemberképzést meg kellett erősíteni és ezeknek az elképzelések mentén sikerült az iskola nemcsak oktató csapatát megerősíteni, hanem nagyon fontos elemként, a technikai felszereltségét is hozzáilleszteni. Ahhoz azonban, hogy a hallgatók versenyképes tudást kaphassanak, az iskola oktatóinak is folyamatosan képzeniük kell magukat.

Terepgyakorlaton az Ipolyerdő Zrt-nél.

Az elmúlt években egy nagy horderejű és egyedülálló erdészeti fakitermelő szimulátort sikerült beüzemelniük, amelyekkel az erdészeti forwarderek működtetéséhez szükséges technikai ügyességüket tudják fejleszteni – tanórák keretében – a diákok.

Kattints a képre és töltsd le a földmérőképzés tájékoztatóját!

Az ágazat felől érkezett igényre reagáltak, így, a végzés után a diákok, az esetenként a 150-200 millió forintos gépekbe úgy ülhetnek be, hogy jóformán a szimulátorban már mindent kipróbálhattak és a tudásukat készségszintre emelve hagyhatták el az iskolát.

Kattints a képre és töltsd le az erdész technikus képzés tájékoztatóját!

A földmérő képzés hátterét ma már az informatika adja, ami nem jelentett nagy nehézséget az iskolának, mert az első számítógépek érkezésekor, már az 1990-es évek elején, az akkor legkiválóbb, matematikát oktató tanárokat átképezték, akik elindították egy olyan informatikai úton az iskolát, amely ma is töretlenül tart. Igaz, önkéntes alapon lehet ECDL vizsgát letenni a diákoknak, de a földmérő műszerek üzemeltetésének elsajátítása mellett, rendkívül hasznos kiegészítő tudást kaphatnak.

A földmérő képzés után a következő munkaköröket lehet betölteni:

  • Birtokrendező földmérő
  • Fotogrammetriai szakember
  • Föld-/területhasznosítási szakember
  • Földmérő
  • Földrendező
  • Geográfus
  • Kataszteri földmérő
  • Kutató térképész földmérő
  • Mezőgazdasági földmérő
  • Térinformatikus
  • Térképész
  • Vízgazdálkodási földmérő

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 30.

Értesítés a felvételről legkésőbb: 2024. augusztus 30.

További részletek a képzésről ITT érhetőek el.

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikum azonban mindig is kiemelkedett a képző intézmények sorából, mert a gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektettek, amely az iskola képzéseire ma is igaz.

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum homlokzata Szegeden, a József Attila sugárúton, a Szent György tér felől.

Fontos kiemelni azt is, hogy az erdész technikus képesítéssel vadászati állásokat is betölthetnek a hallgatók s mi sem bizonyítja jobban, hogy az oktatás színvonala kiemelkedő, hogy sok éven át az országos ifjúsági vadász vetélkedőn voltak olyan esztendők, hogy dobogóról, dobogóra állhattak/állhatnak a szegedi diákok.

Nagyvad terelésen a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Fafeldolgozó Zrt-nél.

Máhig József hozzátette, hogy olyan szabadidős, önképző, kulturális programokat, szakköröket, vadászkürtös képzéseket, gyakorlatokat tartanak, amelyek megalapozzák a diákok a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban töltött éveit. Életre szóló barátságok, kapcsolatok, sokszor szerelmek szövődnek az iskola falai között.

A nappali tagozaton – többek között – vadászkürtös szakkör is nagyon kedvelt.

Az iskola 1955-ös szegedi indításának 70. évfordulója közeleg. Akármerre járunk az országban, bármelyik erdészeti társaságnál, magánerdészetnél, kormányhivatalban, mindenütt feltűnik egy-egy nálunk végzett diák, miközben kerültek innen az orvosi egyetemre, jogászi pályára is diákok. A szakmai elismerés, a más tudományterületeken tovább tanuló diákok is mind azt mutatják, hogy jó és erős képzést ad iskolánk. A pótfelvételi, úgy gondolom, jó lehetőség mindazoknak, akik ezt a pályát szeretnék választani vagy szakmájukban tovább szeretnének fejlődni – tájékoztatta lapunkat, az Agro Jager Newst Máhig József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumának igazgatója.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Kiadó két csomag a Móri-árokban – Megnéztük – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pár napja érkezett az Agro Jager News szerkesztőségébe egy telefonhívás, hogy két csomag kiadó a Móri-árokban. Jó terület, jó szomszédokkal. A társaság átalakítja a vadásztatást és fix, ha úgy vesszük, állandó vendégkört alakít ki. Ez megőrzi a társaságon belüli baráti, közvetlen viszonyt, megmarad a gazdákkal kialakított együttműködés és végül, de nem utolsó sorban, a vad számára és a vadgazdálkodás számára is stabilitást hoz. A Bakony és a Vértes közötti völgybe, a Móri-árokba tartunk..

Móron, az Ezerjó Étterem udvarán találkoztunk balról Besser Balázzsal és Holczinger Lászlóval. Fotó: Agro Jager

Nincs titok. Dr. Szilágyi Gergely, lapunk főszerkesztője, jól ismerte Holczinger Lászlót. Ő kereste meg, hogy írjunk pár sort a társaság területéről, nézzük körbe, kerüljünk egyet, várnak szeretettel bennünket, vigyünk puskát is. Sőt szívesen kézbe vennék a Franchi Horizon Black Syntjét, az új KONUS céltávcsövet, a távolságmérős keresőtávcsövet és otthon ne hagyjuk, a svéd Aim Sport hangtompítóját sem!

Besser Bakázs a megbeszélt helyen hagyja a bírálatra kikészített őztrófeát. Fotó: Agro Jager

Mindent összepakoltunk Gergő barátjának, amit persze a FROMMER Fegyverboltba meg is lehet vásárolni Budapesten, a Szenes Iván téren. Laciék meg két csomagot szeretnének kiadni, benne a következő lehetőségekkel – terít Holczinger László, ahogy kártyában szokás és már mondja is, hogy mire lehet vadászni:

Őzbak: súlykorlátozás nélkül lőhető (650 grammig). Cserkelve, 3 alkalommal, – kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Dámbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (6,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Gímbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (11,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül felár nélkül.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezen kívül a csomag korlátlan alkalommal tartalmazza a területen történő vadkár elhárító vadászatot, a lesvadászatot és a cserkelést, vaddisznóra és dúvadra. A kvótán felül elejtett vad zsigerelve elvihető, a hatályos felvásárlási árak befizetése ellenében, továbbá öt alkalommal vadászvendég hívható a csomag terhére.

A “szolgálati” mezei nyúl már vár bennünket! Fotó: Agro Jager

Mikor megérkezünk, a beírókönyvet a falu szélén találjuk meg, amely mellett a társaság szolgálati mezei nyula őrködik. Persze őt fokozott védelem és tisztelet illeti meg és mintha tudná a privilegizált helyzetét, úgy őrködik.

A beírókönyv az első, amelyet szabadon, minden vadász 0-24 órában, a helyén meg is talál. Fotó: Agro Jager

“A beírókönyvet nem viheti el senki, az mindig, a nap 24 órájában megtalálható. Nem kell senkinek könyörögni, a vadőrt felhívni, hogy kimehessünk a területre – sorolja Besser Balázs. Az ilyen itt nem szokás, teszi hozzá, mint aki a területért, a csomagos részért felel. Bár hallottunk már olyat, hogy a vadőr a beírókönyvvel alszik, nehogy a tagság önállósítsa magát” – dől a terepjáró a nevetéstől.

Kellemes megeleptés ér bennünket, ahogy kiérkezünk a területre és még fényképezni is hagyta magát a fiatal gímbika. Fotó: Agro Jager

Annyiban viszont jó és aktív a kapcsolattartás a vadásztársaság tagjai között, hogy egy privát VIBER csoportot hoztak létre, ahol megbeszélik, ki merre jár, mit lő, mire vadászik és ha kell, akkor segítséget is kérhet a többiektől. Itt szoktuk azt is megbeszélni, hogy ha valahol nagyobb a vadkár és a gazdák segítséget kérnek. Együttműködésünk alapja a kölcsönösség és a segítőkészség, az aktív kommunikáció. E nélkül nem megy – szögezte le Besser Balázs.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Alig hagyjuk el a falut, az egyik lucernaoldalban egy gímszarvast vesz észre Besser Balázs. Ugyan már, mosolygok magamban, de azért csak odanézek, s ami igaz, az igaz, tényleg kint áll délután 3-kor. Én kölcsönadom az új távolságmérős keresőmet, a KONUS-t, de a szarvas még azt is megvárta, hogy kiszálljak, mert bár az utastérből már az üvegen át készítettem fotót, hátha az autó mellett jobbat is készíthetek. Bentről érkezik az infó, hogy 154 méter, én meg csak fotózok. Jó jel, nappal szarvast látni, legelni. Nincs annál utálatosabb vadászterület, ahol retteg, fél a vad. Olyan helyt nincs vadász, aki szívesen menne vadászni…

Magasles a Móri-árokban. Fotó: Agro Jager

Az 5-600 hektáros részt járjuk körbe. Előttünk a Vértes, mögöttünk a Bakony és mi most a völgybe tartunk. Érik a madárcseresznye és a vadgyümölcsökkel, vadkörtékkel teli a határ. A két állandó vízfolyás miatt, az erdők közé ékelődő mezőgazdasági területek s a völgyben egy 30-40 méteres állandó kis mocsaras tó miatt, ez a terület kétségtelen, hogy a vad Mekkája.

A gazdálkodók kifejezetten kérik a vadkárelhárítást és ebben partnerek is. A területen számos, jól karbantartott magaslest lehet használni. Fotó: Agro Jager

Gergely és Balázs, azaz Besser Balázs, elindulnak egyet cserkelni, mert a szórók rendben vannak, ha szerencséjük lesz, felbukkan a kívánt őzbak is. Kikaszált utak, nyiladékok, állandó és mobil lesek váltogatják egymást. A nyiladékokat, az utakat valahol a vadászok s valahol a mezőgazdászok tartják karban. Ezt mi tisztítottuk ki, ezt a gyepes szegélyt meg zúzóval vágta le a legnagyobb gazda. Szót értünk egymással s ha kell biztosan segítjük őket, mert a vetőmag, a növényvédő szer, a gépi munka sokba kerül. Neki is vannak gyerekei, nekem is három – mondja Besser Balázs. Tudom mit jelent a családot felnevelni s ha ő nem is vadászik, egymásnak igyekszünk segíteni. Úgy gondolom, kettőn áll a vásár, de a társaság elnöke is arra törekszik, hogy faluban és a szomszédokkal is jó viszonyt ápoljunk. Nem szemben, hanem egy oldalban állunk.

Gyerek quad elérhető áron, a Szeged melletti Doma Autótól. Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort: +36303233852

Hatalmas kősó várja a vadat, honnan máshonnan került volna ide, mint Parajdról. Ezzel is lehet segíteni a kishazánkat, hogy hazait vásárolunk – nevet Holczinger László, őt Besser Balázs és megjegyzi: Közgazdász. Mindig csak a számok. Mindig csak az üzlet!

Lapunk főszerkesztőjének, Dr. Szilágyi Gergelynek, Besser Balázs mutatta be a területet. Fotó: Agro Jager

Érik a madárcseresznye. Felhőkben járja a seregély. Majd oda lent lesz egy fekete szemű, majd ott megállunk, bár szaporátlan, mert kicsi a szeme, de annál ízletesebb. Vadkörték, vadalmák tarkítják a kocsányos tölgyeseket, de van itt akác is. Sok eső hullott a napokban, s ahol megáll, összegyűlik a víz, nyomolunk. Nehéz, párás a levegő. Meleg estével érkezik ez a nyár eleji éjjel. Érik a búza. Még tejes, de amott már szőkül.

Ez itt a Móri-árok. Fotó: Agro Jager

Szarvasok bújnak elő, őzek lépnek ki. Suta, fiatal őzbak, ígéretes ez is, amaz is. A vaddisznó még várat magára, de különös hangokat hoz a szél. Hollók keresik éjszakázó fájukat…

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A terület önmagáért beszél s beszél annak a vad is, aki érti, meglátja, milyen egy jó terület. Hallgat a puska a kezünkben. Kétségtelen, hogy megváltozik a vadászat Magyarországon. Elég a látogató, az egy-két estét kijáró vadászból, aki csak a húst látja és nem akar holnap jönni, szemben azokkal, aki legalább szeretne, még akkor is, ha nem tud. A zaklatott területen nem lehet sem vadászni, sem vadgazdálkodni. Itt a Móri-árokban, ha nem is leszünk tagok, de jó lehetőséget kínál a társaság arra, hogy aki vadászni, aki erdőt járni akar, aki vadcseresznyét szedne, így a nyár előn, úgy, hogy az őszön bikát is lőhet, nem kell másik területet keresnie. Igaz, csak egy bikát ejthet el a csomagban, teszi hozzá Besser Balázs, de ha nem kapkod és kivár, türelmes, a bőgés vége felé igen nagy bikák tűnnek fel, ami évről, évre igaz a területen. Azután meg jön a barcogás. A víz, a jó élőhely mágnesként vonzza a vadat s aki önmérsékletet tanúsít, azt mindig meglepi Diána.

Célon! Kísérő Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Nálunk úgy megy, hogy névre kiosztjuk a krotáliákat. Mindenki, amit felvesz, annak a sorozatszámát felírjuk s amikor elejti a vadat és birtokba veszi, már teheti is a csánkba és zsigerelheti, szállíthatja be vagy éppen haza.

Ígéretes vadászterület a Móri-árokban. Balról Dr. Szilágyi Gergely, az Agro Jager főszerkesztője, középen Holczinger László és a képen jobb szélen Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Besser Balázs még jónéhány érdekességről, lehetőségről mesélt, ami összetartja a közösségüket és hozzátette, hogy a két csomagos vadász, aki közéjük kerül, nem lesz kizárva a társaság életéből sem, ami ha úgy vesszük, nagy szó a mai világban. Ha akar, jöhet velünk lest építeni s minden közösségi munkában is részt vehet. Hozhatja a gyerekeit, hiszen a mi srácaink is itt vannak. Legalább megtanulják, hogy mit is jelent vadásznak lenni…

Jelentkezni, érdeklődni az akahvadaszat@freemail.hu e-mail címen lehet

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom