Keressen minket

Vadászat

KALAND: Irány Bosznia – vadászat a Szerb Köztársaságban – GALÉRIÁVAL!

Bosznia-Hercegovinában, a Szerb Köztársaságban járunk, ahol június 17-én elkezdődött az őzbak vadászata.

Közzétéve:

 

Badovinci Pavlovićánál lépjük át a szerb határt, tartunk délnyugatra. A Száva méltóságteljesen hömpölyög alattunk. Vadászni érkeztünk, újvidéki barátom Dejan Dzakula ül mellettem, aki egyébként a Lov i jos ponesto tulajdonos-főszerkesztője. Felszerelést nem hozott, csak vadászni szeretne. Úgy van vele, hogy majd az Agro Jager News fényképez, de mivel tudtam, hogy erre játszik, neki is hoztam egy gépet. Egy benzinkút parkolójából egy autó fordul elénk, de lassítanom sem kell, mert a két „kéményes” kocsi felveszi a forgalom ritmusát. Elénk jöttek és Dejánnál már csörög is a telefon. Már csak pár kilométer és megérkezünk! Most irány a hegy és a kanyargós szerpentinen indulunk mind feljebb és feljebb. Ez már a Majevicai Vadásztársaság területe. Bosznia-Hercegovinában, a Szerb Köztársaságban járunk és ahogy mind feljebb kapaszkodunk, megjelennek a bükkösök és a lehúzott ablakokon át kellemes, hűvös levegő áramlik be.

Elértük a hegyeket, hamarosan kezdődnek a szerpentinek Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Egy ideje már terveztük a vadászatot, de hol nekem, hol a Dejánnak voltak halaszthatatlan munkái és végül az elnök úr, Jovica Gligic zárta rövidre a készülődést és kitűzte a dátumot: június 17! Ekkor kezdődik az őzbakvadászat a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságban. A vadászháznál ünnep ez a nap! Elvárnak bennünket! Az egész társaság összegyűlik, főznek és délután kezdődik az idény! Fegyverrel ne küszködjünk, minden felszerelést megkapunk és én csak a KONUS új hőkameráját viszem magammal, amit Albert Jutkától kaptam a budapesti FROMMER Fegyverboltból: teszteljem nehezebb, hegyi terepen is! Vízbe is meríthetem – kérdeztem még a Szenes Iván téren? Ha akarod, Péter! Próbáld ki! Lássuk, hogy kibírja-e?! – csomagolta össze a főnökasszony!

Amikor felértünk a hegytetőre és az út, – azt hittem – véget ért, akkor egy murvás csapásra kellett kanyarodni, amin a Quattro természetesen könnyedén felment, de komoly kétségeim voltak azzal kapcsolatban, hogy nekünk sikerülhet-e? Egy hegyi patak már-már elcsendesedve folyt mellettünk. Állítólag már apad, de egyáltalán nem örültem neki, mert láthatóan kint is járt az úton. Egy pillanatra úgy gondoltam, szerencsésebb lesz kikapcsolni a menetstabilizátort, de mikor megnyomtam, azzal a lendülettel újra aktiváltam. Bízva a német technikában, nem tehetve mást, csak a gázpedált nyomtam. Azt hittem, ennél rosszabb szakasz nem várhat ránk – persze tévedtem.

Tuzla felett a hegyekben. A völgy felett vihar készülődik Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Két kilométert biztosan haladtunk, miközben Dejan csodálta a tuzlai kilátást, én meg arra gondoltam, hogy milyen állapotban lehetnek a felnik és vajon hány műanyag és egyéb alkatrész ismerkedett meg a sziklás út aljával. Bánatom talán csendesedett, amikor a hegycsúcs tetején álló vadászház parkolójában mindenféle Passátokat, alacsony építésű autókat pillantottam meg. Ám valahogy nem éreztem az örömöt, hogy azok az autók sem jártak jobban, mint az enyém, de annál nagyobb szégyen biztosan nem érhetett volna, hogy nem tudunk feljönni. Olyan nincs! Azért vendéglátóink arcán látszódott az öröm és talán némi elismerés is, hogy megérkeztünk, ami jól esett. Csak a műszerek megnyugtató mozdulatlansága nyugtatott meg, hogy az olaj és a hűtővízszint is stabil és látszólag a kerekek sem sérültek.

Balról a 29 000 hektáros vadászterület elnöke: Jovica Gligic fogad. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Az elnök, Jovica Gligic fogad, aztán a többi vadász is megropogtatja a kezünket. Dejánnak különösen örülnek, őt mindenki ismeri itt is és Szerbiában is, hiszen Dejan haza is jött. Jó vadász és persze a TV és az újság miatt is népszerű. A kislányáról kérdezik, mindenki tudta, hogy lázas volt és aggódtak érte. Sok sanszom nincs, a barátságra töltenek és mindenki Magyarországról kérdez. Tájékozottak és követik a híreket. Az építkezés, a vasút és határátkelők gyorsítása, Szerbia és magyar oldal között, nekik is éppen olyan fontos, mint nekünk. A gazdaság növekedéséhez, a turizmus fejlődéséhez együttműködés kell. Mindenki Orbánról beszél, csak így egyszerűen és Vucicról. Épül a vasút Belgrád és Budapest között – most ez a legfontosabb és az, hogy milyen őzbakokat lőttünk, itthon Magyarországon? Mekkora már a kutyám és miért nem hozta Dejan a spánieleket – megannyi kérdés. Bombáznak bennünket és rendre válaszolunk. Vannak páran, akik tudnak kicsit magyarul is, mindenkinek van egy-egy magyar barátja vagy éppen a felesége, netán egy-egy gyerekkori szerelme miatt. Én tudok-e szerbül? Mikor tanulok már meg egy pár szót? – viccelődnek, persze mindenki vadász és itt sem másabbak az emberek, mint nálunk. Aztán egy-egy ismeretlen ismerős emeli fel a poharát és köszönti a szerb-magyar barátságot. Na, mit ne mondjak? Persze, hogy jól esik, mert mégis csak tudja azt az ember, hogy hol szeretik, hol fogadják örömmel s most nekem abból is jut, hogy a két ország között történelmi magasságokban vannak a diplomáciai kapcsolatok.

Az udvaron gulás fő Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Az udvaron gulyás fő. Ez a gulyás a mi paprikásunkhoz hasonlít és legelőször Zlatiborban, Uzicében ettem, amikor Dragan Maric vendégeként, a farkasok nyomában voltunk. A gulyás, amit gulásnak hívnak, egy olyan paprikás, amit hosszú lével kezdenek és végén, ahogy elfő a leve, úgy sűrűsödik be. Megtisztelő, mert az én paprikámat használják, mivel megígértem, hogy viszek szegedi paprikát, ezért nem is hoztak. Nagyot nyeltem, mert kiderül, hogy megígértem, azért nem vettek. Dejánra nézek, aki bólogat, hogy nem kell aggódni semmit, mert megígértem, hogy hozok és erre ők számítottak. Megbeszéltük nem? – kérdezett vissza és akkor értettem meg, mit jelent az, ha valaki itt ígér valamit. Az nem lehet, hogy elfelejtettem, olyan nincs. A kimondott szónak súlya van és innen vagy 20 kilométert kellene autózni, hogy elérjünk valamiféle boltot. A srác, aki a gulást főzi, nagyon örül, mert a múlt héten egy asztaltársaságban ültünk, amikor Magyarkanizsán interjút készítettem Dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatójával. Ő se hitte el, hogy idejövök, én is hitetlenül néztem rá. Kicsi a világ és a hatalmas termetű belgrádi gyerek igencsak megfogja a kezem. Persze odatettem magamat, hiszen vagy nyolc napig tolókapáztunk az elmúlt hetekben, s nem vallottam szégyent.

A híres szacs is elkészül Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Amott szacsott nézegetnek, hogy jó lesz-e már, miközben a vadászház kemencéjében egy malacot sütnek. Még semmi sincs kész, addig meg kell kóstolni a kolbászokat, a sajtokat és a vadászház után, az erdei filagória alatt, további vadászok várakoznak. Ott is főznek. Itt lesz az ebéd, ne bent piszkoljunk. Tiszta tekintetű, kemény kézfogású vadászok fogadnak. Én vagyok, aki legutoljára jött és megyek körbe. Egy vadász középen marad, nem tudok eljutni hozzá, de az asztalon keresztül köszöntöm, fogadja is. Minden éppen ugyanúgy van, ahogy nálunk és szemközt az egyik vadász odaadja a kését. Nyújtja. Mindenki elcsendesedik, ez a legnagyobb megtiszteltetés. Értékelem is és az élét megtapogatva, egy borotvaéles pengéjű vadásztőrt tartok a kezemben!

Interjú elnök úrral Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Aztán sorban hozzák az ételeket, savanyúság és zöldség van bőven. Házi kenyérrel kínálnak, mert a magyar ember a kenyeret nagyon szereti és ezzel is kedveskednek. Érkeznek az áldomások is, de visszautasítom, mert vezetnem kell, megyünk vadászni is – meg hát a rendőr itt is rendőr s egyébként is igaza lenne – vetem oda! Szemközt egy vadász mosolyodik el és néz körbe a többi barátjára. Kiderül, bizony ő rendőrfőnök és ami igaz az igaz, a szabályokat itt is szeretik betartani és természetesen betartatni is – ne rontsuk el a vadászatot.

Beszélgetünk, vicceket mesélnek és el sem tudom képzelni, hogy ennyi vadász, hogy fog őzre vadászni, mert nekünk teljesen más fogalmaink vannak arról, hogy vadászunk őzre. Igen kíváncsi vagyok és Dejan fordít.

A társaság címere Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

A terv az lesz, hogy mikor megebédelünk, felsorakozunk, az elnök megnyitja a vadászidényt, majd nekem kürtölni kell.

  • Nekem?
  • Neked! Azt mondtad, hogy itt van a kürtöd.
  • Nem, azt mondtam: lehet, hogy elhozom!

A barátom arca megfelhősödik, mert, ha valaki megígér valamit, akkor arra mindenki számít.

  • Persze, ott van a kocsiban, de nem számítottam rá, hogy mindenki előtt fújok.
  • Nem baj, most fogunk először vadászkürttel idényt nyitni!

Ez a második lecke, alig félóra alatt, hogy csak úgy nem beszélünk a levegőbe. Kicsit bosszankodom, hogy helyhiány miatt a kisebbik kürtömet, hoztam, mert a billentyűsön szebben játszok, de most nincs mit tenni. Kérem, ha nem tetszettek próbára jönni, akkor így lépünk fel – jutott eszembe a néhai Erdős János karnagyom, akivel vagy 15 évig énekeltem. Édesanyám egyik barátnője is szokta mondani a NAV-nál, hogy egyszer minden ellenőrzés véget ér. Hát most úgy vagyok ezzel, hogy egyszer ennek a fellépésnek is vége lesz, csak éljem túl. Meg ők is! A kutyám Ottokár jut eszembe, aki minden egyes vadászaton majd kiugrik a bőréből, mert nehezen viseli a kürtszót. Újabban már akkor is vonyít, ha előveszem.

Kürtszóval köszöntöm a Majevicai Vadásztársaságot Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Ennek ellenére viszonylag jól sikerül és láthatóan örülnek. Az otthoni vadászbarátaim jutnak eszembe, akik ilyenkor szokták mondani: ők, azért örülnek, mert már vége van. De hát a bátorság. Az is valami. Nem igaz?

Ketten egy quaddal indulnak egy nehezen járható völgybe Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Mindenki elindul és nyilvánvalóvá válik számomra, hogy most a nyolc területen mindösszesen 80 csoport indul el, hogy őzbakra vadásszanak. Ez itt a központi vadászház, de még van további nyolc, ahol egységenként 10-15 csoportban vadásznak a tagok, a mintegy 29 000 hektáros területen. Vannak kifejezetten nehezen járható erdőségek, szakadékos, nehéz terepek és vannak háborítatlan sűrűk, ahol csak a vad jár. Ott felhagytak mindenféle műveléssel, még erdészeti munkák sincsenek. Ezek képezik ma a vadkamrákat és a feszes, fegyelmezett vadgazdálkodással, öt év alatt, ma már éves szinten 88 őzbakra kapnak engedélyt. Ez önmagában véve nagy szó. És az eredmények jönnek…

Elnök úr a vadászterület történetéről mesélt, lent a völgyben már Tuzla városa látható Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Kérdezni illetlenség, de mégis csak meg kell tennem, hogy mégis, hogy fogunk vadászni? Most szombaton és vasárnap. Ekkor lehet, majd két hétig nyugalom és csak a második hét végén lehet megint őzre vadászni. Akkor mindenki megint összegyűlik és újra kimegyünk a területre. Vannak, akik cserkelnek, vannak, akik lesen ülnek. Megközelítőleg 200 lest üzemeltetnek és szórót, sózókat, ami ennek a számnak a sokszorosa.

Elindulunk lefelé. A terepjárókat, quadokat magunk elé engedjük és araszolunk lefelé. Lejutottunk a hegytetőről. Egyszer Budán, úgy tíz éve, vagy már több is lehet, a régi főnökömmel leereszkedtünk egy hegyi úton, ahol, ha akartunk volna, se tudunk megállni. Most pontosan ez a helyzet állt fönt, csak akkor az ő autója volt, most meg az enyém s ráadásul bent vagyunk valahol a Szerb Köztársaságban, Boszniában és ha itt összetörjük az autónkat, vagy a szakadékba sodródunk, nem szállunk ki épen.

A Peljavei vadászház udvarán Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Lejutottunk a Tuzlába vezető egyik főútra és visszafelé Peljave felé autózunk, lefelé haladunk. Előttünk egy barátunk. Szép csendesen ereszkedik, de megelőznek bennünket, akit a mögöttünk levő barátaink is elengednek, de ha akarok mehetünk gyorsabban is – szóltak bele Dejánnak a telefonba. Ahogy szoktatok, úgy autózzunk – felelem és az imént bennünket megelőző autóst utolérjük. Persze, felvezetéssel könnyebb és amennyire beleereszkedik az előttem haladó autó a kanyarokba, annyira mi is. Lehúzott ablakok, Dejan régi jóbarátai és mindenki élvezi az utat, nem különben én is. Az Astra 165 lovas motorja felveszi a nagyokkal a tempót. Sokkal nagyobb csavarok nincsenek a kanyarokban, mint Körösnagyharsány felé a régi, ezeréves utakon, csak hát szakadékok, vízmosások és erős szintemelkedések, amik persze nálunk az Alföldön nincsenek. Persze, a hegyi autózást szokni kell s ahogy elérjük Peljavét, mindenkit magunk elé engedünk, mert egy olyan hegyi útra kerülünk megint, amit elég lenne egyszer is megmászni, nemhogy még az elkövetkező napokban. Ez lesz ugyanis a bázisunk, innen indulunk, ide érkezünk meg. Araszolva érünk fel és az előző úthoz képest, amelyre az imént azt mondtam, hogy normál esetben kizárt, hogy felhajtanék, ez most Peljavében fokozottabban igaz. Elég sokáig tart míg feljutunk és elénk jön egy quad, hogy minden rendben van-e? A helyi srác is megdöbbenve néz az autópályához szoktatott autómra, hogy egyáltalán fel mertem vele jönni.

  • Nem ma kezdtük, apukám! – mondtam, ami az öreg Zoló bácsi szavajárása Zsadányban.

Jót nevet a szerb srác és mikor kellő távolságra kerül tőlünk odahúzza a quadnak, onnan már nem veri össze az elejét az autónak. Deján meg is jegyzi:

  • Ő se most ül először a cross gépen.
  • Az biztos…

A malac íze sokáig megmaradt a számban Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

10-15-en itt is vannak és folyamatosan újabb és újabb emberek kerülnek elő, mindenkinek köszönök és amint látom, itt is forgatnak egy bárányt. Valami mást is ehettek már, mert ezt majd estére szeletelik fel. A helyi csoportvezetője süti, Nenad. Meglehetősen szigorú tekintetű, kezet is fogunk, de különösebb, ha úgy vesszük haverfelvétel nincs és barátságát csak akkor nyerem el, amikor a területre indulunk és az autóm kulcsát rábízom. Ha elmarad, akkor bizonyosan csak traileren megy haza az Opel. Hirtelen nem is érti, de ez legalább akkora szó ott, mint az előbb a késes ügy.

Dejan legjobb barátjára, Dragusára bíz ő pedig a legkedvesebb fegyverét adja nekem oda Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Persze nem vesszük érzékenyre a búcsúzást és Dejan legjobb barátjára, Dragusára bíz. Hatalmas, nagydarab szerb gyerek. Olyan magas, mint én. Egy idősebb úr áll mellette, ő az édesapja. Bemutatkozunk, kiderül, hogy nem más, mint Bosznia-Hercegovina első Vadászszövetségének az elnöke. Egy bullcsöves CZ-t kapok. Dragusa saját fegyvere, amit .308WIN lőszerrel szereltek. Kezembe veszem a fegyvert, körbeáll mindenki és arra kíváncsiak, hogy kezelem. Engem a sütése érdekel a leginkább, finomra, de nem érzékenyre állították. Jó! A biztosítás működik és a tárból egy lőszert kiveszek, visszaadok, mert vagy ötöt, vagy hármat szoktam tárazni. Megszokás.

  • Hogy szoktátok?
  • Töltsd csőre! Biztosítsd el!
  • Biztos?
  • Biztos, mert nem lesz időd tölteni, másrészt hangos! Meg ne lötyögjön.
  • Rendben!
  • De vigyázol!
  • Persze!

A fegyver szépen ápolt, könnyen jár a zárdugattyúja – ez Dragusa kedvenc puskája. Értem. Így még jobban kell vigyáznom rá, mintha az enyém lenne.

Elnök úr is betárazott, meglátjuk, mit hoz a szerencse! Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Mindenki elindul. Mi is. Ameddig fel tudunk menni autóval, addig kapaszkodunk. Dragusa magasan képzett, de ezt a területrészt ő kezeli. Szakít rá időt és már a kislányát is magával hozza. A család itt az első. Vallják, hogy erős család adhatja meg az erős nemzetet és akkora házakat építenek, hogy az emeleten vagy ők, vagy a szüleik is elférjenek. Ki másban bízhatnánk meg jobban, mint a szüleinkben és ki ismerné legjobban a szüleinket, mint mi? Őrájuk bízhatjuk az unokákat, a gyerekeinket! Nagy igazságokat feszeget Dragusa. Bölcs Salamon 17-ik példabeszédeiben is eképpen olvashatunk erről: „A véneknek ékessége az unokák, és a fiaknak ékessége az atyák.”!

14 éves koromtól tanulom az erdész, vadász szakmát. Apám mellett először 5 évesen indultam fácánra, úgy, ahogy nagyon kevesen tehették meg, amit csak mi ketten tudunk s ma már az is csak történelem. Idén 37 éve! Pontosan jól tudom, hogy az esélyeink itt a lehető legkisebbek. Az egész társaság az őszig, minden két hétben, csak hétvégente vadászhat őzre s a 88 őzbakra mindössze csak 10 vendéget fogadnak. Az elnökkel a vadászházban arról beszéltünk, hogy milyen helyzetből indultak és összefogással mekkora eredményeket értek el. Teljesen tisztában vagyok azzal, ha azt mondják, nem lesz idő csak a biztosításra, hogy majdcsak kapáslövéssel ejthetem el az őzet. Itt még a rendes vadászképzést kapták a vadászok és szabadkézből lőnek golyóval is. Nincs idő lőbotra, készülődésre és a hegyi terep, a tavasz óta példátlan esőzések, a szabad területek, a zsebkendőnyi kaszálókon is akkora füvet produkált, hogy gyakorlatilag eltűnik benne az őz.

Cserkelünk. Kemény hegyi terep és mivel Dragusa pont olyan magas, mint én, esélyem nincs arra, hogy csaljam a lépéseket és ha nem lépek akkorát, mint ő, akkor lemaradok. Megáll. Elindul. Tíz perc múlva már teljesen rá kell hagyatkozzak, mert egyáltalán nem ismerem a terepet. Szakadásos útszélek, bükkösök, meredek rétek, amit azért se tudtak lekaszálni, mert nem volt olyan néhány nap, hogy ne essen. Inkább legyen egy levénült, öreg széna, mint a renden elrohadó, bepenészedett, tönkrement széna.

Dragusával nehéz lépést tartani Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

A peljavaiak elképesztő szorgalmasak és a lehető legkisebb területen is krumplit, hagymát termelnek, amelyeket kicsi, egy méteres kerítésekkel vesznek körül. Vannak itt gyümölcsösök, főleg szilvák. Mást nem igen látok. Egy rétre nézünk be, persze semmit nem látunk. Nem tudom eldönteni, hogy csak kerülünk egyet és fárasztják a vendéget. Hamar rájövök, hogy Dragusa, a magas, kétméteres vendéglátóm, úgy jár előttem, mint a macska. Mozdulatai is olyan lassúak, hogy mi most tényleg vadászunk. Át is értékelődik bennem az este, mert az ilyet, ennyi idő után megérzi az ember, hogy most tényleg vadászunk! Vadászunk és kinyílik ilyenkor az ember szeme és füle. Másképpen hall, másképpen lát és másképpen érzi a szagokat. Nem fáj semmi, nem tüsszent, mert vadászunk. Nem beszélünk, csak apró jelekből értjük meg, hogy mit akar az egyik ember a másiktól. Nincs mit megmagyarázni, mert a vadászat mindenek feletti ősi dolog, amit éppen ugyanúgy ismer az egyik ember is, mint a másik, még akkor is, ha közöttük több ország, folyó kanyarog, hegység magasodik vagy síkság terül el. Közös nyelve ez az ilyen embernek és híd ember és ember között, – ahogy Dejan szokta mondani: A vadászat összeköt!

Fent előttünk egy temető. A hegyoldalban, magasan.

  • Fel akarsz menni?
  • Fel!

Szent terület ez. A sírok régi időkről tanúskodnak ma is, hogy emberek éltek itt is, hogy emberek élnek ma is, mert ugyan a kő itt marad, de látszik, hogy feljárnak a régiekhez, mert itt is, ott is, virág nő. Furcsa szokás, de egyáltalán nem áll tőlem távol és gyorsan megértem, hogy miért vannak asztalok, padok a sírok körül. Aki ide felkapaszkodik a szeretteihez, elhozza a gyerekeit, unokáit, azok az itteniekhez jönnek és maradnak. Leülnek és megterítenek. Úgy beszélnek, mesélnek a régiekről a maiaknak. Az idő relatív, az idő itt más léptékkel jár az emberek körül. A vadászatban sem a lövés a lényeg, hanem az, hogy együtt legyünk, hogy főzzünk, hogy süssünk, hogy összetartozzunk. Az erdő, a hegyek, benne a vad az emberé is kicsit, de mégsem az övé és ha a vadászat sikeres, akkor örülnek és meg is tesznek érte mindent. De megrendelésre nem lehet vadászni. Megrendelésre nem áll ki a vad, megrendelésre nem lehet megvenni a vadászatot, ahogyan én is csak barátom, Dejan miatt jöhettem el. Mindenki a másikért felel, ahogyan emiatt nekünk is felelősségünk van a másik emberért. Minden a tisztelet körül forog és kicsit mi is elidőzünk a temetőben…Aki ide felkapaszkodik, szinte tiszteleg az elődei előtt…szép hagyomány… szép értékek…vitán felül áll.

Temető Peljavéban, fent magasan a hegyoldalban Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Feltöltődve indulunk lefelé és a fejfák, a sírkövek öreg számai szaladnak el a szemem előtt. Voltak nagyon régiek is és gyertyák tanúskodtak arról, hogy ma is látogatják, pedig, több, mint 100 éves sírokról beszélünk…

Innen lefelé ereszkedünk, le a Janja felé és egy elágazásnál tanakodunk. Jót tett nekem a temető háborítatlan, vénöreg nyugalma s a szemközt magasodó hegyi pajta időtlensége. Dragusa érdeklődik, hogy mit szeretnék? Látom rajta, hogy szeretne őzbakot lövetni velem, de, ha valaki ismeri a területét, akkor ő az. Persze tisztában van azzal is, hogy nálunk mekkora vadsűrűség van. Lesz nálatok is! Ezen az úton meg fogtok erősödni…

  • Just hunting Dragusa! – Csak vadásszunk Dragusa! Lássuk, mit hoz a jövő!

Ha az előbb cserkeltünk, akkor most, ezek után, inkább úgy ereszkedtünk lefelé, mint az éjjeli lepke az erdőben. Egy kavics, annyi nem csikordult meg a lábunk alatt és addig, addig mentünk, míg nem elértük a Janját. A kis hegyi folyó zabolázatlanul szaladt mellettünk és a napok óta tartó esőzés miatt, megáradt, kilépett a medréből. Itt, előttünk, homokot tett le és a visszahúzódó hordalékban nyomokat találunk. Van abban őz, van abban disznó, ami talán két-három malaccal, nagyobb süldőkkel válthatott át. Egy hegyi házból észrevesznek bennünket. Távcsöveznek. Dragusa szint úgy, de a fegyver csak a fél kezemben és köszönünk egymásnak. Senki nem zavar bennünket és nekünk se jut eszünkbe, hogy bárkit zavarjuk. A kölcsönösség, az egymásra figyelés, a figyelmesség, mindenek felett áll. Ez igaz volt a vadászházban is és olyan csendesen, udvariasan viselkedett mindenki, hogy iskolapéldája lehet minden vadászháznak – persze ezt nem lehet tanítani, csak bemutatni.

Lejjebb ereszkedtünk Dragusával Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

A Janja hangosan bukdácsol a nagy gömbölyű kövek között, mi pedig a partján, vele egy irányban cserkelünk. A Janja csak homokot hoz, ami iszap, sár ragad a bakancsomra, az mind a termőföldről sodródott ide. Veszteség. Persze, hogy az, de nincs mit tenni, az áradás pusztít, de utána új élet születik. A réten unkák hada és a lágy, kedves huhogást, egy-egy kövér kecskebéka töri meg. Récék húznak el felettünk és Dragusa utánuk néz. Sok nincs belőle, de van és ez a lényeg. A pénz, az idő nem számít. S ha elérhetetlen is nekünk a két réce, mégiscsak van és örül neki. Előttem lépdel és a hatalmas, kétméteres, újdonsült vadászbarátom egy-egy csigát is átlép. Még a meztelen csigákra is vigyáz…Aztán távcsövezünk, de a réten tényleg olyan magas a fű, hogy esély nincs arra, hogy meg pillantsunk bármit is. Ő megy elől s ha ugorna bármi is, se tudnék lőni. El is kéne bírálni, tehát esélytelen. Egyébként se konyhára vadászunk, mint Molnár Gábor az amazonasi dzsungelben, mert itt körülbelül olyan fedett a terület, csak éppen az úton tudunk ellépdelni.

Egy lapuleveles résznél állunk meg. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Egy lapuleveles résznél állunk meg. Vágjunk át a gyepen s elindulunk, amikor a szemközti hegyoldalban egy őzbak riaszt. Nyilván észrevett bennünket, pedig a szelünk jó. Mutatom Dragusának, aki mosolyog.

  • Várj egy kicsit!

Várok egy pár percet, addig ő pásztázza a kaszálót.

  • Na, most!

Megpróbálom újra és nem hiszem el, most meg a hátunkból fúj.

  • Ez a terület ilyen. Forog a szél. A hegyek miatt van, valahogy örvénylik a levegő. Mindig nehéz itt vadászni.

Szemközt egy magasles. Tanakodunk.

  • Ha akarod, felülhetünk.

Végiggondolom: ha én vadásztatnék és ilyen nehéz terepen járnánk, akkor mit is tennék? Talán nem véletlenül jöttünk erre – teszem fel magamban a kérdést és elfogadom: akkor üljünk fel! Szépen karbantartott, talán éves magaslesre kapaszkodunk fel. Dragusa építette a testvéreivel és a nagybátyjával. Igen, jó döntés volt.

Dragusával egészen lejöttünk a Janjáig Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Teltek a percek és a hosszú hegyi cserkelés, majd a Janja melletti, iszapos, sáros, már-már mint az otthoni, bihari terep, megizzasztott. Jól esik itt ülni, amikor arról, amerről jöttünk egy őzbak áll fel és tart, tőlünk távolodva, a Janja felé. Megjött a szerencsénk!

Dragusa az agancsát látja, de a testet nem és felszólít, ha készen állok, – már ekkor a kezemben volt a puska és a szálkereszt kereste azt a tenyérnyi foltot, – akkor meglőhetem.

Dragusa leveszi a távcsövet a szeméről.

  • Látom?
  • Csak az agancsot. Most már csak azt, hogy valami áll a gazban.
  • Igen – nyugtázza, visszaemelve a szeméhez a keresőtávcsövet. – Nem tudom meglőni?
  • Már az se látom, hogy melyik az eleje vagy a hátulja.
  • Igaz, de nézzem még, hátha.

Néztük. Néztem, de a legnagyobb nagyításon sem jutottam magammal dűlőre, helyesebben igen, mégpedig, hogy nem lövök. Dragusa is hezitál. Az ország talán legfontosabb vadászterületére nevezték ki. Látom gondolkodik.

  • Biztos nem fogok lőni, mert nem látom az őzet. Nem tudok pontos lövést leadni. Nincs értelme.
    Draguas nagyot sóhajt. Szomorú. Bántja.
  • Egyébként véreb van a közelben?
  • Lesz, de több óra mire ideér.
  • Dragusa! Árad a Janja is. Ha beleugrik, akkor sose lesz meg!
  • Sose…

A szálkereszt rajta ült az őzbakon. Középkorú őzbak, az agancsa, talán 320-340 gramm lehet, de itt ez nem érdekes. Itt a vadászat, a cserkelés, a közösség a fontos. A sikert nem az eredményben mérik, valami másban, ahogy Deján szokta mondani, Vadászat és még valami más…

Ahogy a Janja visszahúzódott még voltak vizek a földeken Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Az estével lemászunk és csendesen magunk mögött hagyjuk a Janját, aki szinte beszél és viszi a hírt, hogy egy magyar járja az erdőket: madzsarszki! Hallom a fülemben, ahogy a vadászházban beszéltek az emberek. Ezen a vidéken döntően szerbek élnek s ha mindenkinek van is egy-egy barátja, én idegennek számítok, miközben a vendégjog minden egyes pillanatát élvezem. Ez Slivovica, ez pedig pálinka. Ez a bor Egerből való s a bikavér ízlik a vadászoknak, persze náluk is régi hagyományai vannak a szőlőkultúrának – arra is büszkék lehetnek.

A mi csoportunkban láttak ugyan őzet, de nem tudták elejteni. Nekünk is részletesen el kell mesélni mindent és ők is arról beszélnek, hogyan ugrott el a saját bakjuk. Mindenki meghallgat mindenkit – aztán lekerül a tűzről a bárány. Bicskák, kések kerülnek elő. Bőven jut mindenkinek, sőt sok marad is. Majd reggelire jó lesz!

Ez a bárány várt bennünket estére a peljavei vadászház udvarán Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Szállingóznak el a vadászok, a hegyi vadászházban nehéz megfordulni. Tolatni kell, de sötét van, az út szélén pedig meredély. Így mindenki segít, lámpákkal világítjuk a terepet. Nagyon megbíznak egymásban. Régi barátok és ha valaki azt mondja:

  • Ájde, Ájde! – akkor lehet gurulni.

Csendesedik a vadászház, hamvad a tűz és a beszélgetés is halkul. A lámpák fénye éppen csak pislákol és egy kis rádióból folklór szól, de éppen csak hallani lehet. Úgy beszélgetnek, hogy a muzsikaszót hallja mindenki. Nézzük a tüzet, nézzük a csillagos nyári éjszakai erdőt és hallgatjuk, mit beszélnek körülöttünk hegyek…mert beszélnek a fák, beszélnek a kövek, a régi utakon, régi emberek fordulnak be az udvarra. Barátságos, öreg vadászok toppannak, ülnek le közénk és szépen fogy a Slivovica és a madzsarszki pálinka, no meg a bikavér…Bosznia-Hercegovinában, a Szerb Köztársaságban vadászunk, Peljava felett a hegyekben…

Az este selyemkönnyű órái, beszélgetése, nehéz ólomcsizmákra váltott, amikor hajnal három órakor felültem az ágyamban. Kizárt dolog, hogy fel tudok kelni. Még egy félóra és nyugodt voltam, mert Dejan félnégyre állította az óráját.

Ez a harmadik lecke! Megígérte, hát akkor meg is bízok benne és az a félóra nekem csak éppen annyi volt, hogy lecsuktam a szemem és már a hideg vízben igyekeztem felébredni. Dejan lebeszél, hogy ne húzzam az időt, de mire Dragisa ideér már a csizmámat húzom. Mi külön utakon megyünk és hamar eltűnünk a vadászházból.

Most fordítunk, mert a Janja felől indulunk. Felülünk a lesre és meglátjuk, mit hoz a hajnal. Magasan fent parkolunk le és egy-két ház kihajló meggyfájának ágáról, egy-egy meggyet leveszek. Igen, nagyon finom, amolyan igazi vastaghúsú meggy, már, már olyan édes, hogy vetekszik egy-egy cseresznyével.

most a Janja felől kezdünk. Dragusa a KONUS új hőkameráját teszteli. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

A KONUS hőkameráját feltöltöttem, no lássuk, hogy mit tud, talán segítségünkre lehet. Odaadom Dragisának, aki meglehetősen örül neki. Lelkére kötöm, hogy vigyázzon rá, mert Albert Jutka nagyon kedves, de olyan, mint az anyukám, aki, ha ránk parancsolt, a szomszéd gyerek is rendet tett a szobájában!

  • Hogy mondtad? FROMMER? Ott dolgozik?
  • Igen ott, de a bolt is az övé.

Dragisa szemmel láthatóan komolyan vette a dolgot, mert a csuklópántot is felvette és ennek igazán örültem, mert tényleg féltettem – el is gondolkoztam rajta, hogy bemerítsem-e vagy ne, de hát kikértem főnökasszonytól, még azt hiszi, hogy nem mertem vízbe tenni! Majd meglátjuk, de előbb vadászunk!

Ahol tegnap lejöttünk megálltunk. A kajiba felé távcsövezett Dragisa, amikor hirtelen leveszi a távcsövet szeméről!

  • Fent, fent a gyepen egy vaddisznó! – mutatja

Mire odakapom a szemem, éppen elugrott, de lőni se lehetett volna rá, mert 400 méterre biztosan volt felettünk és vagy 100 méter szintkülönbség is volt köztünk!

  • Petar! Ez egy disznó volt!
  • Az – nyugtázom, de látom rajta, hogy szép dolog az őzbakvadászat, de a vaddisznó az igazi. – Mit csináljunk? Te mit tennél?
  • Mennék a disznó után Petar!
  • Akkor? Mire várunk?

A barátom arca felderült, de az enyém meg egy idő után le, mert arra nem számítottam, hogy erőltetett menetben indulunk felfelé. Nem is álltunk meg. Dragisa helyi gyerek, mint a zerge, olyan fürgén pattog előttem, én meg utána a rettentő nehéz fegyverrel, ami mind súlyosabb és súlyosabb. Egyszer állunk meg. Felmutat!

  • Petar! Addig a kanyarig rohanj! Onnan már fellátsz! Tőlem nem fogsz tudni lőni! Menj!

Ez is jólesett, ez a kis pihenő és minden erőmet összeszedve rohantam felfelé, odáig, ahová mutatta Dragusa, de küszködtem levegővel, a szívdobogással! Mindezek ellenére nem láttam semmit. Sajnos nem erre váltott át, amit Dragisa is elfogadott.

  • A leshez már ne menjünk vissza, sokat jöttünk.

Hajnal a Janja felett ért bennünket. Bosznia-Hercegovinában, a Szerb Köztársaságban járunk Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Nem is mentünk. Felkapaszkodtunk a temető alá, onnan lepillantottunk egy rétre, majd vissza és egy kis kerítés mellett kapaszkodtunk fel a gerincen. A völgyben alattunk közvetlenül egy hegyi tanya. Méhekkel, kaptárakkal tele. Hordanak, idehallom a zümmögésüket és érzem a kaptárak illatát. Régi öreg tanya. Mögötte szilvás, a kaptárak félkörben a tanya előtt és vetemény – az nem hiányozhat. Az udvaron ott áll egy húsfüstölő is. Alul kőből rakva, felül deszkából, fából építették. A fény itt-ott, a réseken átvilágít. Régi technika s ahogy nézem minden udvaron áll egy-egy ilyen. Itt még nem felejtették el, hogyan kell füstölni. Még őrzik a hagyományaikat, még tudják, mit jelent az, ha kertben megterem a hagyma, a répa, a krumpli, hogy mit jelent a kert végében a diófa. Ha ki is kell vágni a fát, ültetnek is helyette másikat.

Vadbőség: Bosznia-Hercegovina, Szerb Köztársaság. Háttérben barátom Dragusa Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Cserkelünk tovább és erősen kitaposott csapásnál állunk meg, amely minden szempontból figyelemre méltó. Majd a déli oldalban járunk és egy nyitva hagyott kerítésajtón megyünk át. Nem nyitjuk jobban ki és nem tesszük be magunk után. Régen lakott házak, egy öreg, talán 100 éves körte és sok helyen újabb és újabb kis fák rugaszkodnak neki az életnek. Nem adja el senki a földjét. Olyan nincs és aki külföldre ment, mikor hazajön, fát ültet. Gyümölcsöt, diót. Ami megmarad s ha úgy hozza a sor és itthon lehet maradni vagy itthon kell maradni, akkor már lesz, ami árnyékot, lesz, ami termést ad. Az idő más értékkel bír és a türelem, a tervezés az itteni embernek dolgozik, s a táj, amiben él, az övé és ragaszkodik hozzá.

Egy kapu, amit ki tudja, hogy ki hagyott nyitva… Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Ereszkedünk lefelé. Dragisa minden csapást, minden ösvényt ismer. Most itt! Most arra! Most itt vigyázz! S tényleg, aki ismeri a hegyeket, annak éppen olyan, mint a városi embernek egy-egy utca, zárt kis udvar padokkal, mint Szegeden, a Fekete sas utca titkos, kis belső udvarai. Csak az ismeri, aki tudja, de másnak nem árulja el.

Ereszkedünk lefelé, én a céltávcsővel is végigpásztáztam a terepet, de nem mozdult meg semmi hajnalban. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Egy keskeny kis ösvényen érkezünk lefelé. Előttünk egy tanya. Benne világol a fény, a ház előtt egy Mercedes. Osztrák felségjelzéssel. Nyári szünetre jöttek. Egy idős hölgy köszön ránk, feltehetően már messziről figyelhetett bennünket. Barátságos, mosolyog, de rajtunk van a szeme. Dragisát ismeri, én pedig a madzsarszki vagyok. Nincs mit tenni, engem már így ismernek és nézi a fegyvert a kezemben. Látom nem idegen neki és pár szót szól hozzám. Értem tolmácsolás nélkül is.

  • Szegedről jöttem. Szegedin…

Egy villanás futott át az arcán, kedvesen elmosolyodott és bele is pislantott. Régi emlékek lehettek. Pár szót mondott is, amin Dragusa mosolyodott el, de nem fordította le. Régi dolgok voltak azok, nagyon régiek.

Nehéz pillanatok, nehéz találkozás. Dragusa jól viselte én kicsit nehezebben… Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Azonban a szóra, az idegen szóra, gazdája segítségére egy kutya érkezett fel a hegyi útról és a kanyarban, ahogy megpillantott, fuldokló hörgésbe kezdett. Fele sem volt tréfa. Dragisa állt elől és a kutya nem fogadta a szót. Feszült pillanatok következtek. Végül szerbre váltva beszéltünk a kutyához, aki rettentő nehezen hátrált meg. Igazi, házát és gazdáját féltő, kompromisszumot nem ismerő, kutya volt. Valahogy ebből nekünk is és a kutyának is ki kell kevergőznünk s leguggoltunk a kutya elé. Hörgött még, de arrébb hátrált és végül le tudtunk menni az úton. Mindenki megmenekült…

Innen lejutottunk aztán megint a Janja partjáig. Se disznó és az őzekre is már késő kiülni. Gondolkoztunk. Ez lesz a legjobb alkalom arra, hogy megúsztassuk a KONUS-t!

Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaságban kanyargó Janjában. Itt döntöttem el, hogy kipróbáljuk a KONUS új hőkameráját a vízben is Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dragusa Simic

Az ötlet hallatára Dragusa szeme kikerekedett!

  • Mit fog szólni a főnökasszony?
  • Albert Jutka?
  • Igen.
  • Két dolgot Dragusa! Vagy örülni fog vagy kinyír bennünket!
  • Csak téged Petar!
  • Te is benne vagy a buliban!

Mire a barátom észbe kapott volna, már úszott is a Janjában a KONUS. Nagyon aggódott, persze én is. 13 éve tesztelek különféle fegyvereket, távcsöveket és mindenféle drága dolgot és eddig mindent épen, sértetlenül hazavittem. Egy keresőtávcsővel egyszer, ami cseppálló volt, majd 10 percet álltam a Sebes-Körös zúgójában, egy derékcsizmában, amiről csak utólag derült ki, hogy azt a mélységet és vízáramlást nem is kellett volna kibírnia, de kibírta. A fotókat nézve döbbent meg az importőr, de mikor látta, hogy a távcső kibírta. Nagyon örült.

A Janja folyóban megmerítkezett a KONUS új hőkamerája. A kameráról itt olvashat bővebben! Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Szóval a KONUS is kibírta és én is. Sajnos azonban aznap reggel sem jártunk szerencsével és mindösszesen csak egy őzbak esett az egész hétvégén, de ahhoz, hogy lássuk, vissza kell mennünk a elnökhöz, a hegyi vadászházba.

Telefonok. Fel és le, mármint a völgyből, fel a hegytetőre. Rendben, akkor kapaszkodjunk fel. Hátrahagyunk mindent, majd úgyis jövünk.

Egy kürtölés még várt a Peljavei vadászházban, de ez már sokkal jobban ment – Dejan szerint is! Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

A vadászat erre a hétvégére befejeződött, legközelebb csak két hét múlva kerül rá sor. Addig teljes csend honol a területen, senki nem mehet ki a vadőrökön kívül. Az erdő, a hegy, a folyók minden a vadé, az ember csak vendég lehet benne. Ezek a szabályok azonban a vad védelmének az alapját képezik, az elkövetkező két hétben nem lehet zavarni a területet. Naptár kerül elő és gyorsan számolunk, de már fent a vadászházban az elnökkel.

Újra fent a Majevicai vadászházban. Jobbbról az elejtő, középen az elnök úr és bal széklen jóbarátom Dejan. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Hét vagy nyolc hétvége,  azaz mindösszesen csak 14 nap van a vadászatra? Tényleg csak ennyi? Amiben csak megerősít. Nem kezdik el korán a vadászatot és az üzekedésre is csak alig, alig nyúlnak bele az állományba. Különösen ezen a tavaszon, mikor még kaszálni sem tudott senki. Eddig, a tavasz óta, egyetlen egy helyen sem vágták le a szénát. Érthető, hogy ilyen szigorú intézkedésekre, ilyen erős vadvédelemre, fegyelmezett vadgazdálkodásra, a nemes vad reagál.

A szerencsés elejtő, még 87 őzbakor hozhatnak terítékre. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Itt, az őzbak vadászata is lehet közös ünnep. Ki gondolná, hogy annak az egy őzbaknak is úgy örül mindenki, mintha maga ejtette volna el. A vadászházból persze nem mehetünk le üres gyomorral és terítenek nekünk is, ahogy lenni szokott Szerbiában és itt a Szerb Köztársaságban is. Rendesen meg kell kóstolni mindent!

Dejan Dzakulával, a Lov i jos ponesto főszerkesztőjével, barátommal a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaságban tuzla felett a Majevicai vadászházban. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dragusa Simic

Délutánra jár az idő és mi Dragisával területbejárásra indulunk. Van egy vadkamrája, ahol sosem vadászott sem ő, sem őelőtte az édesapja. Odaviszünk kukoricát, amit a saját gazdaságában termelt meg. Csöves tengerit viszünk és a nagy termetű barátom úgy veszi fel a vállára a zsákot, mintha csak gyapot lenne benne.

Olyan helyre megyünk be, ahová csak gyalogszerrel juthat be a kukorica. Itt sosem szól a puska. Dragusa rejtett, erdei szórájára megyünk. Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto

Úgy megy előttem és közben mutatja, hogy vigyázzak, mert itt is, ott is, csúszhat. A legjobb lenne, ha csak a nyomában járnék és ne is nagyon kóboroljak el az erdőben.

Dejant a Peljavei vadászházban hagytuk, de Dragusa még kért egy fotót! Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dejan Dzakula

Másnap jut idő bőven kirándulásra is. Bejárjuk a területet, szórókat, magasleseket ellenőrzünk és egy régi 15. századbeli kőnél is megállunk. Legendák övezik és a következő felirat áll rajta: „Aki ezt a követ elpusztítja, azt Isten pusztítsa el!”

A 15. századbeli kőoszlop régi időkről tanúskodik. Bosznia-Hercegovina, Szerb Köztársaság Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dragusa Simic

Telnek a napok. A Janja apad. A hőkamerát minden nap bekapcsolom, ellenőrzöm, csak nem lett baja. Dragusát megijesztgettem főnökasszonnyal, most meg már én is féle tőle, de a kamerával minden rendben. Működik.

Fókuszban az Agro Jager Fotó: Dragusa Simic

A fegyverek jók, a lőtéren is belőttük, a cserkelésen nem sérült meg, nem állítódott el. Az erdő, a hegyek, csak hallgatnak, őrzik a vadat, őrzik a titkokat, maguk körül pedig az embereket.

Hegyi legelő a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaságban Fotó: Agro Jager News / Lov i jos ponesto – Dragusa Simic

Tudom, hogy egy darabot itt hagy az ember a lelkéből. Barátok, ismeretlen ismerősök. Talán sose látjuk őket viszont, pedig alig jöttünk 300 kilométert Szegedtől s a népeket határőrök, a Duna és hegyek választják el egymástól, pedig itt is ugyanúgy megdobban a vadászok szíve, amikor őzbak ugrik elénk, vagy amikor vaddisznó vált át a hegyi réten…

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

 

KIADÓ egy 32 hektáros ipari terület Komádiban

Részletekért kattintson!

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Agro Jager News

Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

Vadászat

A Magyar Haltani Társaság állásfoglalása

A Magyar Haltani Társaság állásfoglalása az amurról:

Published

on

Az idegenhonos fajok olyan állat- vagy növényfajok, amelyek természetes elterjedési területükön kívülre kerültek, sok esetben emberi tevékenység (betelepítés, behurcolás) következtében. Magyarország vizeiben is számos betelepített vagy behurcolt halfaj található, amelyek komoly veszélyt jelentenek az őshonos élővilágra, a természetes ökoszisztémák működésére, és károsan befolyásolják az élőhelyek ökológiai állapotát. 

Fotó: Magyar Haltani Társaság

Az amur (Ctenopharyngodon idella) egy távol-keleti eredetű idegenhonos halfaj, amelyet eredetileg halgazdálkodási céllal telepítettek be Magyarországra. Bár az amur gazdaságilag hasznosított, a természetesvízi fogásának korlátozása és ezzel együtt járó további terjedése komoly problémákhoz vezethet:

  1. Élőhelyek károsítása: Az amur kizárólag növényevő, nagy mennyiségben fogyasztja a vízi növényeket, amelyek nemcsak oxigént termelnek, hanem fontos élőhelyet biztosítanak számos vízi élőlény, köztük az őshonos halak, kétéltűek, és az azoknak táplálékul szolgáló gerinctelen szervezetek számára. Emellett a nádasok és a gyökerező hínarasok számos madárfaj számára nyújtanak fészkelőhelyet. Az amur által okozott vízinövény-pusztítás ezért más fajok életterének az eltűnését is okozza, emellett a növényzetre ikrázó halfajok ívóhelyét is károsítja.
   2. Természetvédelmi értékek sérülése: Magyarország természetvédelmi törvénye (1996. évi LIII. törvény a természet védelméről, továbbiakban: törvény) előírja a biológiai sokféleség védelmét és az őshonos fajok megóvását. Az amur állományának növekedése ezzel ellentétes hatásokat vált ki, hiszen a faj szaporodása és intenzív vízinövény-fogyasztása az őshonos halak és más élőlények kiszorításához, valamint az élőhelyeik pusztulásához vezethet.

3. A vízi ökológiai rendszerek állapotának drasztikus megváltoztatása: Az amur a természetes vízinövényzet nagyarányú pusztításával jelentősen megváltoztatja a vízminőséget. A növényzet pusztítása során a bélsarából felszabaduló tápanyagok az algák számára könnyen felvehető formában jelennek meg, miközben a parti növényzet fogyasztása további tápanyagok bejutását eredményezi a vízbe. Ez a tápanyag-túlterhelés (eutrofizáció) az algák túlburjánzásához vezet, ami oxigénhiányos állapotot idéz elő a vízben. A hazai viszonyok között egyre több alga- és cianobaktérium-faj termel toxinokat, amelyek egy algavirágzás során közvetlenül vagy közvetve súlyos károkat okozhatnak a vízi élőlényekben, és gyakran vezetnek halpusztuláshoz. Ezek a toxinok az emberek számára is egészségügyi kockázatot jelentenek, ha bekerülnek az ivóvízbázisba, vagy ha rekreációs tevékenységek, például horgászat vagy fürdés során érintkezünk velük.

Fotó: Magyar Haltani Társaság

 

A törvény 14. §-a alapján 1997. január 1. óta tilos a nem őshonos halfajok természetes vagy természetközeli vizekbe történő telepítése, továbbá halgazdasági célú halastavakból az ilyen halfajok más élővizekbe való juttatása. A törvény 43. §-ának (1) bekezdése alapján tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. Magyarország területének 22%-a, azaz több mint egyötöde élvezi hazai vagy nemzetközi szinten a természetvédelem oltalmát. A hazai természetes vizek nagy része (Duna, Tisza, Dráva, Mura, Rába, Körösök, Maros, Balaton, Tisza-tó stb.) szerepel az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelve szerint kijelölt Natura 2000 területek között, részei a Natura 2000 hálózatnak. Magyarország vállalta a közösség felé, hogy az Irányelv mellékletében szereplő őshonos fajokat és természetes élőhelyeiket hosszútávon megőrzi és fenntartja.

  A fent idézett jogszabály alapján az amur telepítésének tilalma a természetes vizekbe 1997 óta fennáll. Természetes vizeinkben lévő állománya elsősorban az illegális telepítések, a halastavakból történő kiszökés és az elmúlt években tapasztalt természetes ívása következtében van jelen. Az amur kifogásának bármilyen szintű korlátozása a természetes és természetközeli vizekben ellentétes a természetvédelem érdekeivel. Az amur állományának növekedésével fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy őshonos – közöttük védett fajok – élő-, búvó- és szaporodóhelye sérül vagy pusztul el, emellett romlik vizeink minősége és ökológiai állapota.
Mit tehetünk az idegenhonos halfajok és az amur terjedése ellen?
  Felelős halgazdálkodás: Az amur telepítésének teljes tilalma, a fogási korlátozások eltörlése a természetes és természetközeli vizekben. Ezenkívül az idegenhonos halpopulációk folyamatos ellenőrzésének és monitorozásának a halgazdálkodási terveknek szerves részévé kell válnia. Szintén indokolt az idegenhonos és inváziós fajok állományának folyamatos, ökológiai célú szelektáló halászata, melyet nem lehetőségként, hanem kötelezettségként kell rögzíteni a hatályos jogszabályokban.
   Ismeretterjesztés: Az idegenhonos fajok ökológiai hatásairól szóló pontos és közérthető információk társadalmi szinten történő terjesztése elengedhetetlen. Ez segíthet abban, hogy a társadalom és a horgászok tudatosabban és tevékenyen támogassák a természetvédelmi erőfeszítéseket.
  Természetvédelmi programok: Az őshonos halfajok élőhelyeinek védelme és helyreállítása érdekében indított projektek segíthetnek csökkenteni az idegenhonos és inváziós fajok hatásait. A fenti természetvédelmi jogszabályi helyen kívül a törvény 39. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján védett természeti területre közvetlen kihatással lévő vagy azt közvetlenül érintő halászati hatósági eljárás során a természetvédelmi hatóság szakhatóságként működik közre. Ebből fakadóan valamennyi amurfogás-korlátozással érintett természetvédelmi oltalom alatt álló terület esetében a természetvédelmi hatóságot meg kell keresni.

  Horgászati szabályozások: Indokolt országos szinten az idegenhonos halfajok fogási kvótájának a teljes eltörlése, valamint a célzott horgászatuk támogatása kulcsfontosságú ezeknek a fajoknak a visszaszorítása érdekében.

  Az idegenhonos halfajok, így például az amur fogásának a korlátozása hosszú távon súlyosan károsíthatja Magyarország vizeinek természetes ökoszisztémáit, csökkentheti a biodiverzitást és ellentétes a természetvédelmi érdekekkel. A Magyar Haltani Társaság nem támogatja az amur természetes és természetközeli vizekben történő kifogásának semmilyen szintű korlátozását, terjedésének elősegítését. Elengedhetetlen, hogy a halgazdálkodásra jogosultak, a természetvédelmi szakemberek és a horgászok közösen lépjenek fel az idegenhonos halfajok káros hatásai ellen, ezzel biztosítva őshonos halfajaink védelmét és vizeink jó ökológiai állapotának hosszú távú fenntartását.

Forrás: Magyar Haltani Társaság

Tovább olvasom

Vadászat

Az őzállomány csökkenésének lehetséges okai

Szemethy László egyetemi tanár az őzpusztulás okairól publikált.

Published

on

Az utóbbi években egyre több hírt hallunk az őzállományok problémáiról. Az állomány és a teríték csökkenése már a hivatalos statisztikákban is megjelent, néhány megyében 10%-ot meghaladó mértékű. A különböző vadászterületekről származó információkat összevetve, változatos, összetett kép alakul ki. Sokan a törzsállomány csökkenéséről, mások a gidák hiányáról vagy komoly elhullásról számolnak be. Megint máshol agancsfelrakási problémákról, varva szaporodási problémákat és gyulladásokat okoz; a DON és a T2, HT2 toxin, amelyek többek között emésztési zavarokat, kondícióromlást, szöveti elhalásokat, gyulladásokat és ezeken keresztül szaporodási zavarokat okoznak; valamint a fumonizinek, amelyek a sejthártyaszintézis megakadályozásával szöveti elhalásokat és gyulladásokat idéznek elő.

Fotó: Fülöp Bálint – OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A mikotoxinok megjelenését, hatásait és az ellenük való védekezés lehetősé- gét nagy intenzitással kutatják az egész világon, így nálunk is, hiszen nagy károkat okoznak az állatállományokban, a termelésben, és élelmiszer-biztonsá- gi kockázatot jelentenek az emberi fogyasztásra kerülő termékekben is. Bár a mezőgazdasági területen élő vadfajok már a szántóföldön is, de később a takarmányozás során is felvehetik ezeket a mérgeket, a mikotoxinok vadfajokra gyakorolt hatásáról és különböző vadfajainknak a mikotoxinok iránti érzékenységéről szinte semmit sem tudunk. Azt sem ismerjük, hogy a vad táplálékában meghatározó természetes növényeken megjelennek-e a penészek, és termelnek-e mikotoxinokat? Ezért alakítottunk több mint tíz éve egy kis kutatócsoportot, amelynek fő célja a mikotoxinok kártékony hatásainak vizsgálata a természetes körülmények között élő vadfajokon. Eddigi legfontosabb vizsgálati eredményeinket az alábbiakban foglaljuk össze. A legkiterjedtebb vizsgálatokat a dámszarvassal végeztük. Mivel az ott tapasztalt jelenségek az őznél is felmerülnek, ezért érdemes ezeket is röviden összegezni. A Dunántúlon és az Alföld nagyvadas területein gyűjtött dámszarvasminták nagy részében ki tudtuk mutatni a mikotoxinok jelenlétét. Egyes mikotoxinok összefüggésbe hozhatók a dámszarvasnál egyre gyakoribb, de más fajoknál, így a gímnél és az őznél is megjelenő agancstő-rendellenességgel (amit a vadász köznyelv hibásan agancstőrothadásnak hív). Egyes mikotoxinok – különösen a zearalenon – mind a teheneknél, mind a bikáknál hormonális és szaporodási problémákat okoztak.

A barcogás elhúzódását és az üres tehenek számának növekedését tapasztaltuk. A mikotoxinok a vemhes teheneknél átjutottak a méhlepényen a magzatba, és számos esetben a magzatban felhalmozódtak. A mikotoxinok megjelentek a tehenek tejében is. Mivel ismert, hogy a mikotoxinokkal szemben a fiatal állatok sokkal érzékenyebbek, mint a felnőttek, jogosan feltételezhető, hogy már a magzati korban vagy később a tejjel mérgezett borjak elhullási esélye magas. Mindezek miatt alappal feltételezzük, hogy a dámszarvasnál a szaporodási problémák hátterében egyes mikotoxinok állhatnak. A mikotoxinok fő forrása az ellenőrizetlen szemestakarmány volt. Azok a gazdálkodók, akik tanácsainkat megfogadva csak ellenőrzött, mikotoxinmentes takarmányt etettek, a szaporulat ugrásszerű növekedését tapasztalták.

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar. Ábra: Facebook

A 2010-es évek közepén Jász Nagykun Szolnok vármegyében végzett vizsgálatunkban kimutattuk, hogy a mezei nyulak veséjében mért zearalenon-koncentráció növekedése csökkenti a megszületett nyúlfiak számát. Az elmúlt három évben a vadászkamara támogatásával részletesebb vizsgálatokat tudtunk folytatni az Alföld három nagy területén: Pest megyében, a Jászságban és a Tiszántúlon. Eredményeink megerősítették, hogy a magas koncentrációban megjelenő mikotoxinok szaporodást csökkentő és az ivarszervekben gyulladást okozó hatásúak. Ugyanebben a vizsgálatban, bár a mintaszámunk túlságosan alacsony volt, összefüggést találtunk a magas mikotoxin-koncentrációk és az őzbakok aszimmetrikus agancsnövekedése, a csökkent spermium- és tesztoszterontermelés, valamint a sutáknál a szaporulat csökkenése vagy elmaradása között. Mindezek alapján jogos az a feltételezés, hogy az őzállományokban tapasztalható furcsa, abnormális agancsokról vagy éppen agancstalan bakok megjelené- séről adnak hírt. Az állomány csökkenését sok helyen jelentősnek, néhol szinte katasztrofálisnak érzik, míg máshol nem érzékelik ezeket a gondokat. A vadbiológus kutatóban e hírek hallatán számos kérdés merül fel.

Mekkora lehet AZ ŐZÁLLOMÁNY CSÖKKENÉSÉNEK LEHETSÉGES OKAI az állománycsökkenés valós mértéke?

Milyen lehet a problémák térbeli eloszlása? Általános gondról beszélünk vagy lokális, csupán egyes helyeken felmerülő problémákról? Mi okozhatja ezeket a gondokat? A különböző jelenségek összefüggenek-e egymással? Mi lehet ezek oka? Visszavezethetők-e egy közös okra, vagy akár mindegyiknél más-más okokat kell feltételeznünk? Miért nem látszik a jelentős állománycsökkenés az OVA-ban?

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Agrobiológiai Tanszék. Ábra: Facebook

A legfontosabb kérdés pedig az, mit tudunk tenni e problémák kezelésére, megoldására. Mi a vadgazda felelőssége a gondok kialakulásában – és egyáltalán javíthat-e a vadgazda a helyzeten a saját eszközeivel? Ezekből a kérdésekből is látszik a helyzet bonyolultsága.

Természetesen minden felelős gazdálkodó pró- bál valamilyen magyarázatot keresni. Sok elmélet, hipotézis merült már fel a már-már örökzöldnek tekinthető ragadozóproblémától, azaz az aranysakál megjelenésétől és elszaporodásától kezdve a mezőgazdasági művelés, az agrotechnika és a vegyszerezés káros hatásain keresztül valamilyen új betegség megjelenésének feltételezéséig. Biztosan közrejátszik a klímaváltozás kö- vetkeztében fellépő évszázados aszály, a táplálék- és vízhiány, valamint a vad számára is elviselhetetlen hőség. Kutatói szempontból az a kérdés, mennyire állják meg a helyüket ezek a magyará- zatok, mik a valós okok, és mi lehet a megoldás?

A mezőgazdasági területen élő vad- állomány csökkenése nem új keletű probléma. Hasonló kérdések már több évtizeddel ezelőtt is felmerültek. Az intenzív mezőgazdasági művelés, a nagy táblák és a monokultúrák kialakulása következtében elszegényedő növényzet, az ősszel, télen és kora tavasszal csupasz táblák, a vegetációs időszakban való túlzott vegyszerhasználat és a gyorsabb, nagyobb művelési szélességű gépek bizonyosan kedvezőtlenül hatnak a vadállományra.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Ezek azonban nem új jelenségek, tehát nem magyarázzák a jelenlegi állománycsökkenést. Olyan nagy hatású és újonnan megjelenő veszélyforrásokat kell tehát keresnünk, amelyek a mezőgazdasági területekhez kötődnek. Az elmúlt több mint tíz évben éppen egy ilyen újonnan megjelenő és egyre súlyosabbá váló, nagy és általános hatású veszélyt, a mikotoxinok vadfajokra gyakorolt hatását kezdtük el vizsgálni az Agrá- rminisztérium és az Országos Magyar Vadászkamara támogatásával. A mikotoxinok a penészgombák által termelt mérgek. Jelenleg mintegy 400 különböző mikotoxin ismert a világon, és egyre újabbakat fedeznek fel. Az egyes penészfajok többféle mikotoxint termelnek, és ugyanazt a mikotoxint több penészfaj is előállíthatja. A legveszedelmesebb aflatoxin már nagyon kis koncentrációban is súlyos májkárosodást, az immunrendszer gyengülését és rákos daganatokat okoz. Nálunk egészen a kétezres évek elejéig nem jelent meg, mivel az ezt termelő penészgombák, egyes Aspergillus fajok, környezeti igényeiket leginkább a melegebb vidékeken találták meg. A klímaváltozás, a melegedés miatt azonban gyorsan elterjedtek hazánkban.

A többi penészhez hasonlóan elsősorban a gabonaféléket támadják meg a virágzás időszakában, ha megfelelően magas hőmérséklet és páratartalom áll rendelkezésükre. Ezek után, nagy szárazság és magas hőmérséklet esetén, a penész védekezésként mikotoxinokat kezd el termelni. A méreganyag elsősorban a gabonaszemek felületére rakódik rá, sérülések esetén azonban a szem belsejében is megjelenik. A mikotoxint termelő többi penészfaj hasonlóan viselkedik, csak az ökológiai igényeik különböznek. Egyes fajok már alacsonyabb hőmérsékleten is fertőzik a nö- vényeket, és mikotoxinokat termelnek. A gabonatermesztők körében legismertebbek a Fusarium fajok és az általuk termelt mikotoxinok. A fuzáriumos fertőzés hazánkban is régóta ismert, de a klímaváltozás következtében ezek is egyre többféle toxint termelnek, mind nagyobb mennyiségben. A leggyakoribb fuzáriumtoxinok a zearalenon, mely az ivari hormonrendszert megza pasztalható problémák hátterében az egyre gyakrabban és egyre nagyobb koncentrációban megjelenő mikotoxinok kártékony hatásai állnak. Termé- szetesen ez a magyarázat nem zárja ki egyéb okok – akár a szárazság vagy a táplálékhiány – közvetlen leromlást, sőt elhullást okozó hatását vagy az elszaporodó aranysakál kártételét.

Egészséges dámhere felvágva. Fotó: Lakatos István – OMVK

Ugyanakkor a fő kérdés az, hogy a vadgazda milyen módon tudja észlelni ezeket a problémákat, és a saját tapasztalatai alapján el tudja-e különíteni a háttérben meghúzódó különböző okokat; el tudja-e dönteni, milyen beavatkozás szükséges ezek elhárításához.

Ehhez segítséget nyújthat az a kérdőíves felmérés, amelyet 2024 nyarán a Vadászkamarával közösen kezdtünk el. Elsősorban az alföldi területeken élő őz- és mezeinyúl-állományok változásairól, a testtömegükben, a szaporulatban és a viselkedésükben jelentkező esetleges eltérésekről teszünk fel néhány rövid, könnyen megválaszolható kérdést. A felmérés még folyamatban van, ezért részletesen feldolgozott eredményekkel még nem szolgálhatunk, de néhány kezdeti tapasztalatot már meg tudunk osztani. A válaszok változatos képet mutatnak: egyes területeken nem tapasztalnak változást, míg másokon jelentős állománycsökkenésről adnak hírt. Ez arra utal, hogy az állomány csökkenése nem egyenletesen történik nagy területeken, hanem még akár egyetlen vadgazdálkodó területén belül is nagyok lehetnek az eltérések. Ugyanezt találtuk a terepi vizsgálatok során is. Ugyanabban az időben, ugyanonnan gyűjtött mintákban a 0-tól a nagyon magas mikotoxin-koncentrációig szóródtak az adatok. Ez az eredmény magyarázná azt, hogy az OVA összesített adataiban miért csupán enyhe állománycsökkenés látható.

Ugyanakkor ez a megfigyelés jól egybevág a mikotoxinok szemestakarmányokon való előfordulásának és koncentrációjának változatos eloszlásával. A mérési eredmények szerint ugyanis akár egy kisebb körzetben is lehetnek erősen fertőzött kukorica- vagy gabonatételek, míg akár a szomszédos területen szinte toxinmentes terményeket találtak.

Fotó: Lakatos István – OMVK

Ez jellemző a mikotoxinok előfordulására, ugyanis nemcsak a fentebb leírt környezeti hatások, a hőmérséklet és a pá- ratartalom, de az agrotechnika, a gazdálkodónak a penészek elszaporodását gátló növényvédelmi beavatkozásai is erősen befolyásolják a mikotoxinok előfordulását. Több vadgazda jelezte, hogy jó kondícióban levő egyedeket találnak elhullva. A saját tapasztalataink is azt mutatták, hogy a mikotoxin terhelés általában nem okozza az egyed kondíciójának leromlását, testsúlyának a csökkenését. Valójában a lesoványodás csak tartósan magas mikotoxin-koncentráció következtében alakul ki. A legnagyobb koncentrációban előforduló DON és T2, HT2 toxin esetében azonban már ki tudtunk mutatni testtömegcsökkenést is. Azonban már alacsonyabb mikotoxin-koncentrációnak is lehet létfontosságú szerveket károsí- tó, elhullást okozó hatása. Mint ahogy korábban jeleztük, roppant keveset tudunk a vadfajok mikotoxinokkal szembeni érzékenységéről.

Háziállatokon végzett vizsgálatokból tudjuk, hogy minden fajnak és rajtuk belül minden korosztálynak van bizonyos „tűrőké- pessége” a mikotoxinokkal szemben. Ez alatt a határérték alatt nem mutathatók ki káros elváltozások. Jelenlegi kutatásunkban éppen ezt a határértéket próbáljuk megkeresni a vizsgált vadfajokra nézve. Tudjuk azonban azt is, hogy több mikotoxin együttes előfordulása esetén azok erősíthetik egymás hatását, így a külön-külön határérték alatti toxinszintek együttesen már okozhatnak kóros tüneteket. Bár ahogy látszik, éppen csak a kutatások elején tartunk, és rengeteg kérdésre kell még választ találnunk, de vadgazdálkodási szempontból a leglé- nyegesebb az, hogy mit tud tenni maga a vadgazda a probléma felismerésére, kezelésére, de leginkább megelőzésére. Első lépésként minden mezőgazdasági területen dolgozó vadgazdálkodónak, de azoknak is, akik erdős területen takarmányozzák a vadat, el kell fogadnia, hogy a klímaváltozás és a hibás mezőgazdasági gyakorlat következtében a mikotoxinok egyre gyakoribb és intenzívebb megjelenésével kell számolnunk, különösen a szemestakarmányok esetében. Szembesülnünk kell azzal is, hogy a vadgazda a területen egyszerű megfigyeléssel nem tudja kiszűrni a mérgezett egyedeket.

Nagyobb odafigyelésre, részletesebb vizsgálatokra van szükség. Figyelmeztető jel lehet a szaporulat elmaradása. Ha szép, egészségesnek tűnő, jó kondíciójú suták nem vezetnek gidát, gyanakodni kell a mikotoxinok hatására. Hasonló jel lehet a normá- listól eltérő viselkedés például a bakok territóriumvédésében és udvarlásában. Célszerű lenne a zsigereléseket is körültekintőbben végezni. Egyes mikotoxinok esetén a vese vagy a máj tömegének megváltozását, sőt a szervek felületén a szövetelhalás következtében kialakuló fekete foltokat láthatunk. Különösen fontos lenne az ivarszervek és az ivarmirigyek vizsgálata. Januári sutaelejté- sekkor már a méhben láthatónak kell lennie 1-2 fejlődő embriónak. Amenynyiben a méh üres, vagy még rosszabb esetben gennyel telt, nagy eséllyel mikotoxikózissal van dolgunk. Hormoná- lis zavarra utal, ha a petefészkeken nem találunk sárgatesteket és érő tüszőket. Ezek szabad szemmel is láthatók. Az elhullottan talált vagy a zsigerelésükkor gyanúsnak vélt egyedek mintáit hasznos elküldeni az állategészségügyi laborokba vizsgálatra.

Szövetelhalás dámvesén. Fotó: Lakatos István – OMVK

Tudnunk kell azonban, hogy a laboratóriumok csak friss, azaz néhány órája elhullott egyedek mintáit tudják megfelelő eredménnyel feldolgozni, sőt bizonyos kórokok, pl. a mikotoxinok kimutatásához speciális mintavételre és különleges vizsgálatokra van szükség, amelyekre általában sem a mintagyűjtő vadgazdák, sem a laborok nincsenek felké- szülve. Ezért a tapasztalat azt mutatja, hogy a beküldött mintákon, ha egyáltalán alkalmasak a vizsgálatra, általában valamilyen közönséges elhullási okot – például bélgyulladást vagy egyéb gyulladásokat vagy a máj szöveti elváltozását stb. – szoktak meghatározni. Talán a legfontosabb a megfelelő takarmányozás lenne. Csak bizonyítottan mikotoxinmentes takarmányokat etessünk! Semmiképpen ne etessünk rostaalját, tört szemet vagy bármilyen más kiselejtezett takarmányt!

A szemestakarmányok mikotoxin-vizsgálatát sok laboratórium megbízhatóan el tudja végezni. Érdemes rákölteni a vizsgálatok néhány tízezer forintnyi költségét, hiszen jóval nagyobb károkat tudunk megelőzni. Érvényes ez a vásárolt takarmányokra – csak olyan takarmányt vásároljunk, amely laborvizsgálattal bizonyítottan mikotoxinmentes –, de a saját magunk által termelt vagy raktározott takarmányokra is. A mikotoxinok ugyanis nemcsak a szántóföldön, hanem a tárolás közben is keletkezhetnek. A helyes vadtakarmányozáshoz a 2024-ben a vadászkamara kiadásában megjelent kézikönyvünkben adunk részletes tanácsokat. A problémák jobb megértéséhez és ezek után megoldásához jóval több és részletesebb információra van szükségünk. Ezért kérjük, hogy tapasztalataikat osszák meg velünk ebben a kérdőíves felmérésben, de azon túl is szívesen veszünk minden terepi megfigyelést és véleményt.

Bátran keressenek a laszlo. szemethy@gmail.com elektronikus postacímen

vagy a +36 304746733-as telefonszámon!

Tisztelettel köszönjük mindazoknak a támogatását és együttműködését, akik segítették eddigi munkánkat.

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar. Ábra: Facebook

Kiemelten köszönjük az Agrárminisztérium és az Országos Magyar Vadászkamara kitartó támogatását.

Írta: SZEMETHY László, PhD egyetemi tanár, tanszékvezető Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Agrobiológiai Tanszék

Forrás: Szemethy László: Az őzállomány csökkenésének lehetséges okai. Országos Magyar Vadászkamara Vadászévkönyv 2025. 140-146. o. ISSN 1419-4732. Dénes Natur Műhely Kiadó. Felelős szerkesztő: Dr. Jámbor László.

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Agro Jager News

Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

Tovább olvasom

Vadászat

KITEKINTŐ: Olaszország – 10 év alatt 65 000 juhot, kecskét öltek le a farkasok

Published

on

DNS-minták gyűjtését szorgalmazzák a sürgősségi osztályokra bekerült kutyatámadások esetén, hogy az agresszív állatokat azonosítani tudják – tette közzé a Lega – Salvini Lombard Liga Sajtóirodája. A Liga által benyújtott indítvány középpontjábanez a tervezet áll, amelyet hamarosan megvitatnak a Pirellone tanácstermében – nyilatkozte Floriano Massardi, a Pirelli-palota mezőgazdasági, hegyvidéki és erdészeti bizottságának elnöke. Az elmúlt 10 évben, mintegy 65 000 juhot és kecskét öltek meg a farkasok és megannyi támadás is történt. Az adatok szerint, mintegy 800 gazdaság szűnt meg emiatt Olaszország szerte. Csak Lombardiában 150 támadást jelentettek és 300 észlelésről számoltak be – tudta meg az Agro Jager News.

Jonathan Giovannini fotója január 3-án Monte Catriában, Perugiatól északra, amelyen feltehetően egy farkas látható.. Fotó: Jonathan Giovannini

„Az indítvány célja, hogy a támadások után azonnal DNS-mintát vegyünk a sérülésekből vagy az áldozatok károsodott szöveteiből – legyen szó emberről vagy állatról –, hogy egyértelműen megkülönböztethessük, farkas vagy farkas-kutya hibrid volt-e a támadó” – fejtette ki Massardi.

Hozzátette: „Ez fontos előrelépés a farkasharapások kezelésében, hiszen azt javasoljuk, hogy a lombardiai sürgősségi osztályokon (az emberektől és az állatoktól  egyaránt) vegyenek DNS-mintát a ragadozók, különösen a farkasok által okozott sebekből.”

Megbízható, jó minőségű, szervizelt autót keres? Keresse Csúcs Gábort a +36 30 323 38 52 – es telefonszámon! Kattintson!

Massardi, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet adataira hivatkozva hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben Olaszország-szerte a ragadozók mintegy 800 állattartó telep bezárásához járultak hozzá, és körülbelül 65.000 juhot és kecskét pusztítottak el. Lombardiában az elmúlt hat hónapban mintegy 150 esetben jelentettek ragadozók által elkövetett támadásokat, és hozzávetőleg 300 észlelésről számoltak be. A ragadozók jelenléte lakott területek közelében ma már mindennapos jelenség, ami az ott élők körében egyre növekvő aggodalmat vált ki.

„A DNS-mintavétel révén részletes adatokat tudunk közzétenni a támadásokról, külön választva a tenyésztett és háziállatok elleni eseteket, településenként és megyénként. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan feltérképezzük a farkasok jelenlétét a régióban, és hatékony intézkedéseket hozzunk az állattenyésztés, valamint a turisták és helyi lakosok védelmében” – zárta gondolatait Massardi.

Forrás: Lega – Salvini Lombard Liga Sajtóiroda

Tovább olvasom