Keressen minket

Vadászat

Szarvashiba

Évente mintegy 7500 vadat gázolnak el az utakon

Közzétéve:

Az utak minősített fenevadjai, a gyorshajtók, a másokat leszorítók, az erőszakosan közlekedők mostanában kicsit szerényebben üljenek a volán mögé, mert olyan ellenfelek jelentek meg az utakon, amelyek nincsenek tekintettel senkire, semmire, rájuk, de még saját magukra sem! Szarvasbőgéskor a szarvasok gyakran tévednek az utakra, sok bajt okozva ezzel.

A fénykép illusztráció. Fotó: Marti Richárd – Agro Jager News

Amikor ez a téma kerül szóba, képtelenek vagyunk kihagyni azt a vicces párbeszédet, amely a világhálón látott napvilágot néhány éve. A Gyakori kérdések elnevezésű portálon tette fel valaki a kérdést: Meddig tart a szarvasbőgés? A mókás válasz szerint pár másodpercig. Ha pedig komolyan szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor azt mondhatjuk, hogy a szarvasbőgés augusztus végétől október végéig, legkésőbb november közepéig tart. Ilyenkor a morgó/röfögő hanggal a szarvasbikák nemcsak a nőstényeknek üzennek, hanem tulajdonképpen az autósoknak, motorosoknak is. Mégpedig azt, hogy ebben az időszakban legyenek óvatosabbak, mert a szarvasok ilyenkor ki- és beszámíthatatlanok, akárcsak az utak bevezetőben említett fenevadjai, a gyorshajtók, a másokat leszorítók, az erőszakosan közlekedők. A szarvasok ilyesmit ugyan nem csinálnak, viszont kiballagnak vagy kirontanak az útra, nem érdekli őket semmi és senki, a veszély végképp nem. A figyelmetlen vagy túl gyorsan közlekedő autós pedig könnyen eltrafálhatja a váratlanul felbukkanó, 250-300 kilós állatot, a végeredmény leggyakrabban horrorfilmbe illő.

Magyarországon a vadgazdálkodási adatok szerint közel 128 ezer gím- és csaknem 48 ezer dámszarvas él. Évente mintegy 7500 vadat gázolnak el az utakon, és bár ezeknek csak egy része szarvas, de egy nyúl, egy róka vagy egy őz is elég nagy bajt tud okozni. Minderre a rendőrség rendszeresen figyelmezteti az autósokat. A szakemberek rendre elmondják, hogy a veszélyeztetett helyeken lassan, körültekintően vezessenek, ha egy nagy testű vad váratlanul a kocsi elé lép, vészfékezni és hangjelzést adni tanácsos, de a kormányt nem kell félrerántani. Végül: ha megtörténik a baj, rendőrt kell hívni, a helyszínt nem szabad elhagyni, ugyanis a vadbaleset is közúti balesetnek minősül! Az elpusztult állatot senki ne vigye magával, mert az lopásnak számít!

Vegyük komolyan mindezt, mert azokon az utakon, ahol ilyesmi előfordulhat, egy szarvashiba az életünkbe kerülhet.

Forrás: Rendőrség

 

Marti Richárd fotográfus és vadfotós Facebook oldala itt érhető el

Vadászat

Vadásznap a KÁN-on

Published

on

A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2024. szeptember 27-29. között rendezte meg a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén, ahol a középső (szombati) napot a Vadászkamara és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége által szervezett Somogy Vármegyei Vadásznap tette színesebbé. Külön érdekessége volt még a helyszínnek, hogy szintén itt rendezte meg a MAHAL a 48. Országos Halfőző Versenyét is.

Fotó: OMVK

Az idő azonban nem volt kegyes a szervezőkhöz és nem kímélte a látogatókat sem, hiszen délután fél négyig megállás nélkül, intenzíven esett az eső. Ennek ellenére esernyőkkel „felfegyverkezett”, lelkes csapat gyűlt össze a megnyitó ünnepségre, ahol kilenc óra előtt a Fekete István Vadászkamara Kürtegyüttes adott színvonalas élő térzenét és fogadta az érkező vendégeket.

Fotó: OMVK

Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora köszöntötte elsőként a résztvevőket a vadásznapon és megköszönte a Vadászkamarának és a Vadászszövetségnek az együttműködést, a rossz idő ellenére is remélve a rendezvények közös sikerét. Dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal főispánja üdvözölte a megjelenteket és vigasztalásként az időjárással kapcsolatban jelezte, hogy nálunk vadászoknál kétfajta időjárás létezik, az alkalmas és a kiválóan alkalmas. Örömét fejezte ki, hogy a rendezvény fővédnökeként lehet jelen, majd a számok tükrében is méltatta Somogy vadgazdálkodását.

A vadásznapot Meiszterics János, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke nyitotta meg, megköszönve a közös rendezés lehetőségét a MATE rektorának, a Kaposvári SZC. Drávavölgye Technikum és Gimnázium dolgozóinak és diákjainak. Németh István, a MAHAL elnöke a verseny megnyitásaként kiemelte a halfogyasztás jelentőségét, nem titkolva, hogy ennek népszerűsítése érdekében rendezik meg ma itt a 48. Országos Halfőző Versenyt, amelynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Fotó: OMVK

A megnyitót követően a kitüntetések átadása következett, az átadók Dr. Neszményi Zsolt főispán, Meiszterics János a Vadászszövetség elnöke és Dr. Varga Gyula a Kamara hivatásos vadász alelnöke voltak.

Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült:

Prof.Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora

Nimród Érdemérem kitüntetésben részesült:

Máj Péter a Kamara Kulturális szakbizottságának elnöke

A Vad és vadászat szolgálatáért Somogyban – hivatásos vadász életműdíj elismerésben részesült:

Éreth János a SEFAG Zrt. nyugalmazott kerületvezető vadásza

Hubertusz Kereszt Gyémánt Fokozat kitüntetésben részesült:

Németh László a SEFAG Zrt. Lábodi vadászerdészetének kerületvezető vadásza

Hubertusz Kereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesültek:

Fenyvesi István a Surján-Kapos Völgye Vadásztársaság felterjesztésével
Horváth Csaba a Kutas és Vidéke „Kossuth” Vadásztársaság felterjesztésével
Tolnai István a Kutas és Vidéke „Kossuth” Vadásztársaság felterjesztésével
Fetzer Zoltán a Zselici Vadásztársaság felterjesztésével
Mátés Tibor a Zselici Vadásztársaság felterjesztésével

Hubertus kereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesült:

Kovács Imre Róbert a Szent Benedek Vadásztársaság felterjesztésével

A délelőtti programok keretében a Kapostáj Zrt. területén elejtett gímbika terítéke felett Sajni Balázs köröshegyi plébános celebrált Hubertusz misét.
A délelőtti, hivatalos szakmai program záróakkordjaként Dr. Kemenszky Péter a kamara titkára 40 – az időjárással dacoló – ifjú vadászt avatott fel, akik a megye vadásztársadalma előtt és a Kamara zászlaja alatt fogadták meg, hogy a vadászatnak, mint ősi mesterségnek méltó, etikus és igaz követői lesznek.

Fotó: OMVK

Kísérő programként szerepelt a vadásznap kínálatában már hagyományosan a vadászok főzőversenye, ahol ízletes helyi ételeket készítettek a vadásztársaságok. Az eső ellenére a sátrak környékét a társaságok ízlésesen elhelyezett trófeákkal díszítették, többen az idei, szeptemberi eredményeiket mutatták be büszkén a nagyközönségnek. A zsűri a versenyben az első három helyezett mellett díjazta a legjobb vadételt, valamint különdíjat is átadott. Az időjárás sajnos nem adott lehetőséget a solymász bemutatóra és a vadászkutya bemutató látványos agárfuttatása is elmaradt.

Fotó: OMVK

A Drávavölgye Technikum és Gimnázium sátrában – az erdészeti és vadászati középfokú képzés népszerűsítése mellett – az ifjúság légpuskás lövészetet gyakorolhatott, a résztvevő gyermekek pedig oklevél mellett a népszerű, a Vadászkamara Oktatási Szakbizottsága által gondnokolt Kisvadász kiadvány egy-egy példányát is átvehették. A vadászati szervezetek partnere, a Stiga gépeket forgalmazó Kemper Kft. standja körül a legmodernebb önjáró kerti gépek kipróbálására is lehetősége nyílt az érdeklődőknek a vadásznapon, ahogy megtekinthették a legújabb Toyota terepjáró modelleket is.

Fotó: OMVK

És ha vadásznap, akkor természetesen jótékonyság. A Somogyi Vadászhölgyek Klubja a megalakulásuk óta minden évben – a kitűzött céljainak megfelelően – jótékonysági akciót szervez, amelynek egyik megnyilvánulása a vadásznapi sütemény akciójuk, amikor is az általuk készített finomságokért felajánlott adományt egy jó cél érdekében gyűjtik és adják át a kiválasztott szervezet képviselőjének. Gyűjtöttek adományt már idős, elesett embereknek, gyermekotthonnak, sérült gyermekeknek, iskoláknak, kárpátaljai erdész/vadász családoknak és hátrányos helyzetű települések részére, példát mutatva ezzel a vadásztársadalomnak és nagy lépéseket megtéve a vadászat pozitív társadalmi elismertségéért. A Vadászhölgyek idén a gyűjtött több, mint 150 000 Ft-ot a Lábodi Vidrapark működtetésére ajánlották fel.

Fotó: OMVK

Annak ellenére, hogy az idő nem volt kegyes hozzánk, a Vadásznap hangulata és szellemisége kiváló volt.

Köszönjük a MATE, annak Kaposvári Campusa, valamint a Szarvasfarm támogatását a helyszín és infrastruktúra biztosításában. Kiemelt köszönet a Kaposvári SZC. Drávavölgye Technikum és Gimnáziumnak a technikai lebonyolításért, a Somogyi Vadászhölgyek Klubja tagjainak az adománygyűjtésért, partnereinknek (Stiga, Toyota Koto Kft.) az interaktív megjelenésért.

 

Forrás: Dr. Kemenszky Péter – OMVK

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A gyerekeknek írt mesekönyvet a fényképre kattintva lehet megrendelni

Tovább olvasom

Vadászat

Nem elsőre sikerült…

Punk János élménybeszámolója:

Published

on

Punk János gímszarvasra vadászott, amelyről beszámolt lapunknak:

Tegnap este kimentünk barátommal immár sokadik alkalommal, hogy eleget téve a meghívásnak, elejthessek egy gímbikát. Úgy esteledett ránk, hogy a szél zúgásán kívül mást nem hallottunk, így hazamentünk és egy vacsora után nyugovóra tértünk, hogy majd reggel…

Fotó: Punk János – AJN

Természetesen, mindketten, háromnegyed ötkor már a konyhában ültünk a kávét szürcsölve és az élet nagy dolgairól beszélgettünk, majd elindultunk a területre. Koromsötétben foglaltuk el leshelyünket, ahol a kukoricából visszaváltó bikákból készültünk kiválasztani, amelyiket meglőhetem. A szél ismét nem volt a barátunk, de közben, mint annyiszor, anekdotáztunk. Felelevenítettük közös emlékeinket, mintegy felkészülve a jövő hónapi erdélyi közös kirándulásunkra.

Lassan kivilágosodott, majd a nap is felkelt és már elkönyveltük, hogy lassan indulunk haza, amikor Sanyi az erdőszélén észrevette a kiváltani készülő bikát. Felkapva a távcsövet, egy pillanat alatt elbírálta és jelezte, hogy készüljek, mert lőhető a bika. Viszont egyfolytában szemben állt, így az utasítás az volt, hogy amint úgy áll, mehet a lövés.

Fotó: Punk János – AJN

Kicsit srégen állt és jobbra visszafordulva mutatta a célpontot. Útjára indítottam a 9,3-as RWS KS lövedéket, jelezte a találatot, méghozzá úgy, hogy szügyön találtam el. Belépett jobbra az erdőbe, majd azonnal visszafordult és bement a bal oldali sűrűbe. Sanyi látta, hogy a bika bal hátsó lába tehetetlenül himbálózott, ami láblövésre utalt. Nem értettük, miért jelezte a szügytalálatot. A rálövés helye a leshelytől 172 méterre volt.

Az ilyenkor szokásos cigi szünet után, – Sanyi követte el, lévén én nem dohányoztam soha életemben, – elindultunk a rálövés helyére, hátha találunk vért. Hiába meresztettük a szemünket, bizony vért nem találtunk. Viszont a vad egyértelműen jelezte a találatot, úgy, hogy az ilyenkor szokásos protokoll szerint jártunk el, hívtuk a vérebes kollégát, közben értesítettük a terület hivatásos vadászát. Bementünk a vadászházba elfogyasztani a reggelit és mellé, a mindkettőnknek kötelező, gyógyszereket is bevenni.

Közben megérkezett a vérebes kolléga is és öten elindultunk a területre. Sanyival elfoglaltuk helyünket az erdőszélen, ha esetleg a sebzett kiváltana. Hárman pedig a rálövés helyére mentek, majd Sanyi jelezte nekem, hogy az utánkeresők elindultak. Természetesen előtte megbeszéltük, ki, milyen irányba adhat le lövést, ha szükséges.

Fotó: Punk János – AJN

Amint a jelzés megérkezett, alig pár másodperc múlva hallottam, ahogy a kutya állítja a sebzett bikát. Akkor már megnyugodtam, hogy nemsokára birtokba vehetjük az elejtett vadat. Tőlem jobbra felbukkantak az utánkeresők és a GPS műszert figyelve beléptek az erdőbe. Alig, hogy eltűntek, nagyon rövid idő múltán hallottam egy lövést, majd röviddel utána még egyet.

Már indultam volna, de ilyenkor, amíg az utánkeresők nem jelzik, nem hagyhatom el helyemet. Ketten kijöttek az erdőből, szóltak Sanyinak is, aki elindult felém kocsival, én pedig a megjelölt helyhez mentem gyalog. Az erdő szélén zsebkendő jelezte a fasort, ahol a bika feküdt és kb. 30 méterre az erdő szélétől a vérebvezető kolléga és a kutya vártak bennünket.

Fotó: Punk János – AJN

Kiváló munkával ismét megmentettek egy vadat a szenvedéstől és nem hagyták elveszni. Minden tiszteletem az utánkeresést végző kollégáknak, akik sok ezer forintot megspórolva a vadgazdálkodóknak, munkájukkal nem hagyják elveszni a sebzett vadat. Fekete Balázs és Busa nélkül nagy bajban lettünk volna. Köszönet Katona Róbertnek és barátjának a segítségért. És köszönet vendéglátómnak, Kozma Sándornak, akihez több évtizedes őszinte barátság fűz.

Mint kiderült, némileg elcsúszott a lövés és a bal hátsó lábat törte el, amit így, menekülés közben, a bika nem tudott használni.

 

Írta és fényképezte: Punk János

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A gyerekeknek írt mesekönyvet a fényképre kattintva lehet megrendelni

Tovább olvasom

Vadászat

Trófeaszemle Alsóperében

A VERGA Zrt. 2024. október 2. napján tartotta meg, a hagyományos trófeamustráját Alsóperében

Published

on

A VERGA Zrt. 2024. október 2. napján tartotta meg, a hagyományos trófeamustráját Alsóperében, ahol a korábbi évekhez hasonlóan a gímbika trófeák mellett, egy muflon kos trófea is bemutatásra került, előre tekintve ezzel a szezon folytatására.

Fotó: Verga Zrt.

Fotó: Facebook

Ugron Ákos Gábor vezérigazgató úr köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az eddig elejtett 186 bika közül egyetlen trófea sem minősült hibás elejtésnek, és egyúttal megköszönte kollégái munkáját. Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője, gratulált a VERGA Zrt. kiváló eredményeihez, majd országos kitekintésű értékelést adott a vadgazdálkodás helyzetéről, valamint a jogi aktualitások adta lehetőségekről. Ezt követően Major László, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának főosztályvezetője, a vármegyére vonatkozó eredményeket osztotta meg a szemle látogatóival, majd gratulált a VERGA Zrt. eredményes vadászati munkájához. A Kab-hegyi, a Zirci és a Királyszállási Erdészetigazgatók a terítékre kerülő gímbikák mellett, értékelték az idei szarvasbőgést a saját vadászterületeik tekintetében, valamint köszönetet mondtak a vadásztatásban résztvevő kollégáknak. A szakmai részletekről Dr. Szekrényes Tamás, a VERGA Zrt. vezérigazgató- helyettese tartott szakmai beszámolót.

Fotó: Verga Zrt.

Kitér arra, hogy az idei bőgést nagyban megnehezítette a sokáig tartó hőség, majd a hirtelen érkezett heves esőzés, valamint a szomszédos lőtéren egyre növekvő katonai tevékenység is. Az erdészetekhez érkezett 140 többségében külföldi bérvadász által elejetett gímbikák éremaránya igen magas, ami igazolja a vadászatban résztvevők minőségi munkáját. A vendégek közül 17-en ejtették el itt az első gímbikáját, valamint 32 vendég lőtt egynél több bikát is. A legkiemelkedőbb trófeasúlyú gímbika 8,51 kg, amely a Zirci erdészet területén került elejtésre. Elmondta továbbá, hogy csupán 13 alkalommal került sor vérebes utánkeresésre. Beszámolója végén megköszönte a sikeres vadászatban közreműködő kollégák kiemelkedő munkáját.

Fotó: Verga Zrt.

Az átfogó értékelést követően, Ugron Ákos Gábor vezérigazgató úr a tavalyi évhez hasonlóan idén is díjakat adott át a vadászatban résztvevő kollégák részére a Zirci, a Királyszállási, valamint a Kab-hegyi erdészeteknél egyaránt.

– Elismerésre kerültek a legtöbb bikát terítékre hozó kollégák, így díjat vehetett át Orbán Tamás (18 db), Eszlinger Tamás és György Máté (8-8 db) valamint, Obermayer Attila (22 db).
– A legnagyobb tömegű trófeák elejtéséért járó díjakat Rózsahegyi Bence (8,51 kg), Kökény Gergely (8,18 kg), valamint Obermayer Attila (8,25 kg) vehették át.
– Elismerésre kerültek azon kollégák is, akik legalább 4 bikát hoztak terítékre és azok a legnagyobb átlag tömegű trófeával rendelkeztek. Ezek alapján díjat vehetett át Rózsahegyi Bence, Johanidesz Péter és Károlyi Gábor, valamint Szóka Péter is.

Fotó: Verga Zrt.

Az idei évben közönségszavazás döntött az első sorba kiállított, legszebbnek ítélt trófeák között. A főként hivatásos vadászokból álló szakmai közönség szavazatai alapján, a 7,55 kg súlyú, dárdavillás gím trófea végzett az első helyen, magamögé utasítva több nagyobb és egy dupla farkaságú trófeát is. Ennek eredményeként az elejtésben résztvevő kísérővadász, ifj. Mesterházi Lajos is díjazásban részesült.

Vezérigazgató úr záró gondolatait követően lehetőség nyílt a 78 db kiállított trófea szemrevételezésére, szakmai beszélgetésekre, tapasztalatcserékre.

Forrás: Verga Zrt.

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A gyerekeknek írt mesekönyvet a fényképre kattintva lehet megrendelni

Tovább olvasom