Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Humoros vadásztörténetek

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

… avagy a hivatásos vadászok tréfái

A hivatásos vadászok többnyire a vadászat nagy mesterei, de legalább ennyire értik a tréfálkozást is; olykor sokszínűvé teszik a vadászat hangulatát. Kint a vadászterületen általában keveset beszélnek, figyelmüket a vadászat összetett mozzanatai kötik le. A vadászat után viszont bent, a vadászházban szívesen társalognak, ha van rá igény, és az idejük engedi. Van köztük nem egy, aki a különböző vadászélmények kitűnő előadója. Ha úgy adódik akár meg is tréfálják az embert. Legalábbis ez az én tapasztalatom. Megéltem már velük sok kellemes élményt, sokszor jókat derültem az általuk előadott történeteken. Az alábbiakban ezekből szeretnék közreadni néhányat.

* * *

Hideg tél volt, amikor egyéni selejtező vadászatra voltam hivatalos a Bakonyba. Az egyik legkedvesebb barátom, H. Géza volt a vendéglátóm, aki szintén élt-halt a vadászatért és nagyszerű humora volt. (Fájlalom, hogy időközben már eltávozott az örök vadászmezőkre.) Az ő kocsijával, éjféltájban indultunk a fővárosból, hogy a csúszós, jeges úton óvatosan haladva időben odaérjünk. Éjjel félháromkor megérkeztünk a társaság vadászházához. A lábtörlő alól elővette a ház kulcsát; bent igen kellemes meleg volt, hiszen vendégeket várva jól befűtöttek a kandallóba. Gyorsan bevittük a holmikat, elfoglaltuk a szobánkat és gyors kézmosás után – mivel ugyancsak éhesek voltunk – nekiláttunk falatozni. Akkor vettük észre az üzenő cédulát az asztalon, hogy reggel félhatkor jönnek értünk, úgy készüljünk el a vadászatra. Akkor sok időnk már nincs az alvásra, állapítottuk meg nagy hirtelen.

Étkezés közben poharazgattunk is egy keveset és úgy belemerültünk a beszélgetésbe, hogy azt vettük észre, már hajnali fél öt van. „Gyorsan hunyjunk egyet, mert mindjárt jönnek értünk!” – mondta a barátom. Éppen hogy ledőltünk az ágyainkra, alig hogy elszenderedtünk, már is kopogtak az ajtón. A hivatásos vadász megérkezett értünk a terepjáróval.

–– Jó reggelt! Hogy aludtak? Kipihenték magukat? –– záporoztak a kérdések.
–– Hogyne, természetesen! –– válaszoltuk teljes kábulatban, miközben hamiskásan, kuncogva pislogtunk egymásra az égve hagyott villanyfényben.

Igyekeztünk gyorsan felöltözni és felkészülni a vadászatra. A hivatásos vadászunk, egy jóvágású fiatalember szintén álmosnak látszott, mert amíg sebtében öltözködtünk, ő leült a kandalló mellé, nagyokat ásítva és nyomban elszundított. Ahogy elkészültünk, a mozgásunkra hirtelen felriadt és úgy tett, mintha a legéberebben várt volna már bennünket. Amikor kimentünk a friss levegőre akkor láttuk, hogy hajnalban havazott; négy-ötcentis hó fedte a környéket. A kísérőnk meg is jegyezte, hogy jó vadászatunk lesz, a friss hóban könnyű lesz a nyomolvasás.

Ő ült a volánhoz, mi pedig a barátommal a hátsó ülésen helyezkedtünk el. Az égbolt még sötét volt, de a friss hó gyönyörűen megvilágította az erdei utak környékét. A terepjárónk lassan, zümmögve haladt előre. Eleinte még ugyancsak figyeltünk, hol jobbra, hol balra, de aztán a lassú zötykölődés, a motor monoton zúgása elálmosított bennünket és nyomban elbóbiskoltunk. Arra ébredtünk fel, hogy a terepjáró megállt és a motorja elhallgatott. Kísérő vadászunk arra kért bennünket, hogy szálljunk ki a terepjáróból és menjünk ő utána. Észrevettük, hogy már látványosan pirkadni kezd. Egy széles keresztnyiladékon megálltunk. Kísérőnk keresőtávcsövével gondosan végigpásztázta a nyiladék mind a négy irányát. Majd határozottan elindult az egyik ágán, mi pedig szótlanul követtük. Fogalmunk sem volt, hogy mi a terve. Már csak azért sem, mert azt láttuk, hogy a hóna alatt két összecsukható, kis kempingszéket szorongat. Néhány száz métert haladtunk előre; ő csak ment, ment, mi meg álmosan baktatva követtük; szinte gúzsba kötött bennünket a fáradtság.

Odaértünk egy hatalmas, öles tölgyfához, amely méreténél fogva megtörte a nyiladék egyhangúságát. A hajnali derengésben inkább csak vélni lehetett, mint látni, hogy a nyiladék vége felé, mintegy száz-százötven méter távolságra tőlünk, a lejtős hegyoldalban sűrű fiatalos keresztezi a nyiladék útját. Megálltunk végre és a kísérő vadászunk némi töprengés után azt kérdezte tőlünk:

–– Mit tetszenek szólni ahhoz, hogy önöket leállítanám, illetve leültetném ennél a tölgyfánál –– miközben a kempingszékekre mutatott –– én pedig előre mennék, megkerülném és meghajtanám azt a sűrűt, a nyiladék végében? Hátha mozdulna erre valami? Itt a környező szálasokban jól meglehetne bármit lőni. Van abban a sűrűben minden; vaddisznó, szarvas, róka. Jó lenne így?
–– Hogy ki merre lő, majd elosztják, csak trófeás vadat ne ejtsenek, no meg engem is kíméljenek, ha majd jövök errefelé! Bár lehet, hogy jól mutatnák a terítéken –– mondta viccesen és kacsintott hozzá.

Mi egymásra néztünk és szinte egyszerre helyeseltünk, mondván ez nagyon jó lesz! Noná, hiszen mindketten ugyan arra gondoltunk; menjen csak nyugodtan, lehetőleg jó messzire, csak minket hagyjon legalább egy kis időre egyedül, hogy lazíthassunk még egy keveset.

Azt mondják, hogy a friss levegő segít elűzni a fáradtságot. Ez lehet, hogy így van, de ha az ember egy éjszaka szinte semmit nem alszik, az éhségnek engedve megtömi a hasát, pláne ha még egy-két pohár vörösbort is hörpint hozzá – ami persze vadászat előtt egyáltalán nem szabályos – akkor ez nem biztos, hogy minden esetben beválik. Legalább is a mi esetünkben a friss levegő inkább álmosított, minthogy élénkített volna.

Megvártuk, amíg a hivatásos vadászunk valamelyest is eltávolodott és a hátunkat a fatörzsnek támasztva kényelmesen elhelyezkedtünk a kempingszékeken; elfoglaltuk „lőállásainkat” illetve „lőüléseinket”! Nem éreztünk mi se hideget, sem egyebet, mint egy kellemes, zsibbadt fáradtságot és ott perceken belül elaludtunk. A mi vadászunk kb. félhét tájban hagyott ott bennünket!

Mély alvásunkból arra riadtunk fel, hogy valaki köhécselve, hangosan krákogva közeledik a nyiladékon a sűrű felől. Gyönyörű tiszta idő volt, csupán fátyolos felhőzet tompította a nap derengését. Egymásra néztünk, no meg az óránkra! Elképedve láttuk, hogy mindkettőnk órája délelőtt fél tízet mutatott. Gyorsan talpra álltunk és az öles fa mögött igyekeztünk olyan testhelyzetet elfoglalni, mintha órák óta ilyen feszült lőállásban lennénk. A kísérőnk pedig lassan közeledett és hangosan jelezte, hogy vége a „hajtásnak”, a fegyvereket kilehet üríteni!
Itt vannak még? – kiáltott hangosan. Ekkor előléptünk mi is az öles fa mögül és kiürítettük a fegyvereinket. Közben azon töprengtünk az idő múlását látva, hogy vajon merre volt ez az ember eddig? Három óra hosszig hajtotta a sűrűt? És mi pedig ennyit aludtunk?

Odaérve hozzánk azt kérdezte: „No, jött-e erre valami?” –– „Nem jött erre az égvilágon semmi!” – mondtuk meggyőzően. „Nem is láttak vadakat?” – kérdezte tovább. Mondtuk neki, hogy mi bizony nem láttunk semmit, pedig ugyancsak figyeltünk ám és hallgatóztuk mindvégig! Habár valami mozgást hallottunk a sűrű felől, meg mintha vaddisznó is morgott volna, de aztán nem jöttek erre – mondta neki a barátom. A vadászunk huncutkás szemén látszott, hogy ő pontosan megértette a helyzetünket. Mi viszont nem értettük, hogy miért volt ez a hosszú, háromórás hajtás, de a turpisságunk miatt nem akartuk forszírozni. Hát akkor, menjünk a kocsihoz és bemegyünk, mert nemsokára kész az ebéd! – javasolta a kísérőnk. Hát menjünk! – egyeztünk bele készségesen.

És most jön a lényeg! Úgy két hét múlva felhívott a barátom, akivel ott együtt voltunk és kacagva mesélte el, hogy újra lent volt a Bakonyban és ugyanaz a hívatásos vadász volt a kísérője. Vadászat közben restelkedve árulta el a barátomnak, hogy amíg mi a tölgyfánál aludtunk, ő pedig a sűrű szélén, takarásban leült egy tuskóra, neki támasztva a hátát egy kisebb fának és mély álomba merült, mert akkor éjjel lakodalomban volt és egyenesen onnan jött, hogy minket kísérjen vadászni.

Mondani sem kell, hogy jót nevettek ezen az eseten. Bevallotta a fiatalember, ő csak azért izgult, amikor felébredt és az óráján látta az idő múlását, hogy vajon mi lehet velünk és mit fogunk szólni, ha végre összetalálkozunk? Akkor nyugodott meg, amikor már messziről látta, hogy az ő vendégei pedig a tölgyfa tövében, mély alvásban várják a hajtást. Állítólag még a horkolásunk is messziről hallatszott. No persze valószínűleg ő is horkolt, mert amit a barátom félálomban disznómorgásnak vélt a sűrű felől, az lehet, hogy éppen az ő horkolása volt.
Hát ilyen tréfás emlékekkel zárult ez a szép téli, bakonyi vadászatunk.

* * *

Másik maradandó élményem akkor született, amikor alkalomadtán a Mátrában vendégvadászként találkoztam egy színes egyéniségű hívatásos vadásszal. Vele közösen, sikeres vadászati élményem ugyan nem volt, de a humoros történetek, amiket mesélt – a cserkeléseink szünetében, vagy este a vadászházban – azok számomra még ma is szórakoztatóak.

Elmesélte nekem, hogy volt egyszer egy vendége, akivel bőgés idején szarvasbikát kellett volna lövetni. Az illető azonban rendkívül esetlenül mozgott a terepen. A legkisebb göröngybe is belebotlott, a kiálló kövektől csaknem hasra esett. Pedig ő előre igyekezett felhívni a figyelmét minden látható akadályra. Ha a cserkelő úton például keresztbe feküdt egy lehullott száraz gally, a hivatásos vadászunk rámutatott, a vendég jelezte, hogy érti a figyelmeztetést; majd amikor ő látványosan átlépte, a vendége a következő lépéssel rálépett és kettétörte. Ilyenkor mindig csodálkozva, rosszallóan néztem rá – mesélte a történetet – a vendég pedig bocsánatkérő arckifejezéssel jelezte vissza, hogy érti a leckét.

A baj az volt – folytatta a történetet – hogy így szalajtottunk el nem is egy bőgőbikát. A szarvasrúdlik éberen figyelő tehenei a zajos baktatásra, ágroppanásokra, bukdácsolásokra „ugyancsak ki voltak képezve”- viccelődött a vadász. Egy-egy ilyen zajra máris riasztottak és a rudlival együtt eliramodva, vitték magukkal a bikát. Mikor ez többször is megismétlődött, udvariasan felhívta a vendége figyelmét, hogy ez így nem fog menni; próbálja őt cserkeléskor figyelmesebben követni! A vendége ezt sűrű elnézések közepette meg is ígérte.

No, a következő alkalommal – folytatta az elbeszélést – velem volt a kutyám is, és egy jó hangú, bőgőbikát próbáltunk becserkelni. A hegyoldalban kanyargó cserkelő úton már sikerült majdnem belopni a bikát, amikor egy száraz, vastagabb gallyféle került az utunkba. Megálltam és rámutattam az akadályra – a vendégem visszaintett, hogy érti a jelzést; majd én öles lépéssel átléptem a vastag gallyat, ő pedig utánozni próbált és látványos nagy lépéssel teljes erőből rálépett és a gally hangos reccsenéssel ketté tört. Több sem kellett a szarvasoknak, elvágtattak. Rosszallóan néztem vissza rá, de amikor megláttam a kétségbeesett, rémült arcát, megsajnáltam; de hogy a mérgemet valahogy mégis levezessem – folytatta huncutul a történetet – lenéztem a kutyámra, az meg hízelegve somfordált a lábamhoz, én pedig a kalapommal rácsaptam egy nagyot a kutya fejére, és mérgesen mondtam neki, hogy: „Azt a betyár mindenségit! Hányszor mondtam már neked, hogy halkan cserkelj!” Szegény pára, azt sem tudta, hogy mit vétett. A vendég viszont a pártjára állt és bizonygatta, hogy nem a kutya törte el a gallyat, hanem ő, ezért hát ne bántsam a kutyát! Hiszen ezt én is tudtam – nevetett jóízűen a vadász – de hát valakinek a leckét meg kellett kapni; fejezte be ezt a történetét.

Majd azzal folytatta, hogy volt egy vendége, akivel vaddisznóra cserkeltek a Mátra oldal-ösvényein, esti szürkületben. Aki ismeri a Mátrát, az tudja, hogy a hegyoldal számos helyen kidomborodó, sötétszürke kövekkel tarkított. Ahogy a szürkület egyre mélyült, ezek a nagy kövek egyre inkább fekvő, vagy turkáló vaddisznó alakját öltötték magukra. Ezt a vendégem nyugtalansága is visszaigazolta – adta elő a történetet – mert egyre-másra huzigálta hátulról a kabátom, és izgatottan suttogta, egyik vagy másik sötétebb, méretes kőre mutatva, hogy „Ott a disznó!” Már jó néhányszor megnyugtattam, hogy az nem disznó, hanem egy nagy kő. Amikor vagy ötödször is ráncigálni kezdte a kabátom és mutogatott egy szürke halomra, mondván, hogy az viszont disznó – fűzte tovább sejtelmesen a történetet – hát megnéztem a távcsővel és láttam, hogy egy újabb nagy kődarabbal van dolgunk. Gondoltam nem baj, megnyugtatom már a vendéget egy kicsit; és odasúgtam neki, hogy „Lője meg!” Neki veselkedett ám, egy közeli fának támaszkodva és gondosan megcélozta a vélt „disznót”! Majd végre leadta a lövést és a kőbe csapódó lövedék, az esti szürkületben hatalmasat szikrázva és gellert kapva süvített el a messzeségbe.

A vendég elképedve nézett rám, hogy ez mi volt? Mondtam neki, az igazság az, hogy a Mátrában a vaddisznóknak ilyen kemény ám a bőre! – mesélte kuncogva a vadász. A vendég ekkor jött rá, hogy ugyancsak megvicceltem, de legalább nem cibálta többé a kabátomat; fejezte be a történetét, a tréfás vadász.

Még egy történet, amely szintén e hivatásos vadász fortélyosságáról tanúskodik. Elmesélte, hogy egyszer egy magas beosztásban lévő vendéget kellett neki kísérni, aki átutazóban volt náluk és gyorsan szeretett volna egy selejt muflon kost lőni. Hideg tél járta akkoriban, szép havas volt a táj. Nem volt sok ideje a vendégnek; délután érkezett, de aznap este már a fővárosban volt programja.

Ismertem két muflon kos járását, egy magasles közelében volt a váltójuk – mesélte a vadász – ki szoktak jönni késő délután az erdő szélére, és ott keresik az élelmet. Különösen kedvelték az erdő szélén a csipkebokrok termését. Gondoltam, hogy azt a két kost még elérjük a magaslesről és mindkettő lőhető volt; mesélte tovább fondorlatosan a történetet a hivatásos vadász.

A terepjáróval hamar kiértünk a területre, a kosok még nem voltak kint, így zavartalanul feljutottunk a magaslesre is. Szerencsére nem sokat kellett várni a nagy hidegben; a kosok kb. 150 méterre megjelentek az erdő szélén.

„Jó lesz a távolság?” – kérdeztem a vendégtől, aki intett a fejével, hogy igen; de már emelte is célzásra a fegyverét. – „Lőhető bármelyik!” – súgtam neki, mesélte a vadász. És máris dördült a puskája, miközben én a látcsövemmel figyeltem a kosokat. Láttam, hogy a lövés az egyik kos hasa alatt vágta fel a havat – fűzte a mondókáját tovább. A lövés után a kosok pillanatok alatt eltűntek az erdőben a szemünk elől.

„Jó volt a lövés? – Talált?” – kérdezte izgatottan a vendég. Mondtam neki, hogy mindjárt odamegyünk és megnézzük! – így a vadász. Oda is mentünk a rálövés helyére, ahol a hóban szétszóródó vágott szőr és apró, velőnek tűnő darabok jelezték a találatot. Azt mondja a vendég: „Hát mi ez Palikám? – Ezek agyvelő darabok? – Hogy van az, hogy a kost fejen találom és elmegy?”

Mondtam neki: „Tetszik tudni, ez úgy van – nem tudom, mondta-e ezt már valaki magának – hogy a mátrai kosok igen szívósak ám! Ezek aztán fejvesztve is elmenekülnek!” – „No, de fej nélkül Palikám?” – méltatlankodott a vendég.

– „Hát bizony ez elég érdekes!” – mondtam neki nyugtatólag és alaposan szemügyre vettem a helyszínt. Én akkor már tudtam, hogy mi történt; jegyezte meg nekem és hozzá nagyot kacsintott. – De nem árultam el neki, mesélte tovább a történetet a rafinált vadász. Gondoltam, hagy örüljön, hogy olyan távolságból ilyen pontosan célzott. Még az elismerésemet is kifejeztem és mondtam neki, hogy; „Ez már valami! Ilyen távolságból fejbe lőni egy kost, úgy hogy még a csigája sem sérült meg, mert annak nincsenek itt a darabjai. Biztosan a csigaív közepébe tetszett lőni; ámítottam tovább a vendéget. Úgy hogy legyen csak egészen nyugodt, meg lesz az, hiszen fej nélkül nem mehetett messzire! De most már a sötétség beálltával nem érdemes keresni, nehogy ijedtében kimenjen a világból. Majd én korareggel a kutyámmal megkeresem, és értesíteni fogom a kedves vendéget az eredményről.” – Nyugtatgattam a magam módján, nézett rám a vadász hamiskás mosollyal.

Jól van Palikám! Most nekem úgy is sietnem kell, ne időzzünk a keresésével, de holnap reggel feltétlenül hívjon fel a hivatalomban; én ugyan értekezletet tartok, de a titkárnőmnek diktálja be a pontos üzenetet! – kérte tőlem nyomatékkal a vendég.  Őt eligazítom, hogy a megbeszélés közben is hozza be nekem azt, amit maga lediktál neki! Megértette Palikám? De arra kérem, hogy a titkárnőmnek pontosan diktálja le, hogy milyen találatot kapott a muflon; hol találtam el, mert ez engem borzasztóan érdekel! De szó szerint szóljon az üzenet Pali, mert tudja a titkárnőm nem vadász, ezért szájbarágó módon igazítsa el! – folytatta az eligazításom nyomatékkal a vendég.
„Hát, ha a kedves vendég így akarja, akkor így lesz!” – nyugtattam meg őt.

Másnap korán reggel kimentem a kutyámmal a helyszínre – mesélte tovább a történetet – és ráálltam a muflonok nyomára, amelyet a kutya jól követett. Pár száz métert kellett menni az erdős hegyoldalban, amikor észrevettem egy muflon kost, amelyik állt és már minket figyelt. Tőle nem messze pedig egy másik kos feküdt. Az álló kost mindjárt megismertem, az volt kint tegnap délután és mellette a társa; gondoltam, hogy a fekvő kost érte a találat, mert elég bágyadtan feküdt továbbra is egy helyben.

Vártam, hogy felkeljen és felkészültem a lövésre. A kutyám, amely fegyelemhez volt szoktatva, mellettem állt és hol rám, hol pedig a kosokra figyelt; az egész teste remegett az izgalomtól. Célba vettem a fekvő kost és türelmesen vártam tovább, hogy hátha feláll, mert ugye nagyvadat nem illik fekvő helyzetében meglőni, ha csak nem muszáj – fejtegette tovább a mondókáját. Mozgásunktól megriadva, az álló kos kissé arrébb ugrott, mire a másik nagy nehezen, kissé rogyadozva feltápászkodott; de már dörrent is a puskám és a kos tűzbe rogyott. Odaérve hozzá meggyőződtem, hogy valóban ez volt a sebzett kos. A vendégem lövése – mondta szomorú fejcsóválással – csúnya sebet ejtett rajta; a bal hátsó combját is érintve szétlőtte mindkét heréjét és a jobb lágyékán távozott a lövedék. Hogy ezt hogy csinálta? – ma sem tudom, mondta a vadász.

Egyébként egy átlagos selejt kos volt, nem lett volna kár érte, de ezt a szenvedést nem érdemelte meg; úgy hogy az én lövésem valóban kegyelemlövés volt neki. Na, gondoltam üzenek én mindjárt a vendégemnek a titkárnőjével, csak menjek be az irodára, de attól nem kap nevetőgörcsöt; sokat sejtetően nézett rám és láttam, hogy hamiskás fények csillognak a szemében.

Annak rendje-módja szerint elrendeztem a kost, majd bementem az irodába; jelentettem a főnökségnek, hogy megvan a sebzett kos, mert hát tudtak ők is róla és mondtam nekik, hogy a megbeszélés szerint értesítem a vendéget, közlöm vele az örömhírt. Jóvá is hagyták, én pedig a megadott közvetlen számon felhívtam a magas rangú vendég titkárnőjét, aki azonnal fel is vette a telefont, és a kölcsönösen udvarias üdvözlések után, örvendezve mondta nekem, hogy a főnöke utasításai alapján már nagyon várta a hívást! Úgyhogy már is írja, hogy pontosan és szó szerint milyen üzenetet adjon át a főnökének? – mesélte egyre derűsebben a történetet.

Mondtam neki tagoltan, hogy „Tessék leírni a következőket, de szó szerint! Pali azt üzeni, hogy a tegnap meglőtt kos megvan! De nem a fejét találta el, hanem a heréjét!” – Itt a titkárnő halkan felsikoltott és visszakérdezett: „Hogy, … hogy mijét? Jól értettem? … A he-he-heréjét?
Erre én mondtam neki, kuncogott a vadász: „Igen! Igen! Jól tetszett érteni! A heréjét, de mondhatjuk úgy is, hogy a tökét, ez egy és ugyanaz, ahogy önnek tetszik! Méghozzá az egész zacskóját! Tetszik már érteni?”
Erre a titkárnő: „Na, de mégis, hogy tetszik gondolni, hogy én ezt szó szerint leírjam és bevigyem a megbeszélésre? Hát ha a főnököm e sorokat meglátja, … Úristen! Mit fog nekem mondani? És hogy fog rám nézni? „
Erre mondom neki – így a vadász: „Ezzel ne tessék most törődni! Nem az ő zacskójáról van szó, hanem a szegény koséról! Annak meg már mindegy! Különben is, nem az volt az utasítás, hogy szó szerint szóljon az üzenet?”
„De, … de igen!” – szabadkozott a titkárnő.
„Nahát akkor! Tessék csak az üzenetet bevinni, ne várakoztassuk meg a főnökét! Én meg várok itt a telefonnál, hogy van-e még valami kérés felém?” –  folytatta a vadász, jókat derülve a saját előadásán. Persze ebben én is partnere voltam.

Vártam egy-két percet – mesélte tovább – amikor hatalmas lendülettel, indulatosan kapta fel a telefont a „mesterlövész” vendég és a vonal másik végén üvöltve kérdőre vont, hogy: „Pali! Az istenfáját magának, miket üzent maga nekem? Hogy mit lőttem én szét? A heréjét?”

Mondtam neki higgadtan, hogy: „Már nehogy félre tessék érteni! Nem az én herémről van szó, hanem a koséról!” Erre azt mondta a vendég még dühösebben: „És ezt pont a titkárnőmmel üzeni? Le akar járatni előtte?” Erre mondtam neki, hogy: „Hát nem azt tetszett mondani, hogy neki diktáljam le szó szerint, szájbarágósan az üzenetet? Nekem mindegy lett volna az is, hogy ha mindezt mondjuk az ügyeletes villanyszerelővel, üzenhettem volna meg. De én az ön utasítása szerint jártam el, meg a titkárnője is!” Erre szó nélkül lecsapta a telefont. No, gondoltam ő sem jön erre felé mostanában vadászni.

De már is csörgött a telefon és a titkárnő hívott vissza, aki elmondta; láttam volna a főnöke arcát, amikor elé tette a papíron olvasható üzenetet! Először csak nézte kimeredt szemekkel az irományt, majd szinte megsemmisülve nézett a titkárnőre és hangos üvöltéssel úgy ugrott fel a székről, mintha egy raj lódarázs csípte volna meg a fenekét. A megbeszélés résztvevői pedig szájtátva, értetlenül nézték a jelenetet. Aztán később elcsitult a vihar, szerencsére ebből nem lett bántódása senkinek; fejezte be tréfás elbeszélését a történetünk főszereplője, a huncut vadász.

* * *

A most következő történet nem kevésbé mulatságos az előzőeknél, legfeljebb több benne a képzelőerő és a költemény amelyet, a történetet előadó hivatásos vadász, előadása közben hozzátett. A végén kiderül, hogy a történet lényege igaz volt, csak a körítése volt meseszerű és mulatságos. Ezt csak erősítette az előadás módja, ugyanis aki ezt előadta jó humorérzékkel rendelkezett és ízes tájszólással beszélt, amit írott formában nagyon nehéz közreadni. Mindenesetre én erre most az alábbiakban kísérletet teszek.

A történet helyszíne az ország egyik hegyvidéki vadászterülete volt – konkrétabban nem szívesen nevezném meg – ahol bőgés idején szarvasbikára vadásztunk. Alkonyattájban lőttem is egy selejt bikát. Amikor a zsigereléséhez készülődött a kísérőm; fente a kését és nézte az elejtett bikát, majd eközben hozzákezdett a történethez. Igyekszem ezt úgy közreadni, ahogy ő ezt nekem elmesélte, ezért is teszem az egészet idézőjelbe.

„Megnézem má, hogy nem pislog-e ez a bika? Mert tavaly ilyenkó, bőgés idején igencsak pórul jártunk ám! Hát! –… Bizony ám! …– Úgy látom, hogy ez má kimút. Teccik tudni, vót egy vendégem, akivel a kapott utasítás szerint, legalább ezüstérmes bikát kellett lüvetnem. Az illető a megyei kórház sebész főorvosa vót. – Hát, ismertem egy-két jó bikát a terülletünkön, gondútam kiviszem az egyikre, az biztosan megüti az ezüstérmet, ha a vendég meglüvi ugye. De mire a bőgő bikát becserketük, má íppen hogy csak lűvilág vót. De még akkó kukkerrel lehetett azé bírányi, meg hát ugyi lűnyi is. Mutatom neki, hogy no ottan van a főorvosi bika! – Sztrílájtye! …– mondtam neki oroszul, hogy lűjön –– merhát ugye akkoriba oroszokat is gyógyított, gondútam dicsekszek má neki egy kicsit a nyelvtudásommal, pláne ha meg is érti. Hát ha meg nem, akkó legföjjebb a bikának nyerek egy kisidőt. De biz’a, ű megértette, mer úgy odalűtt a bikának, hogy az rögtön, helybe összerugyott. Nem rúgott az kettőt se!

Íjnye a nemjóját! – mondtam magamba; gondútam is, hogy ez nemcsak operányi tud, hanem lűnyi is. Hát, ugyi mindjá gratulátam nekie, aztán odaballagtunk a bikáho; aztán ott is elvégeztem a gratulációs ceremóniát, … hát ugyi töret, meg miegymás, ahogy kő.

Aztán kezdtem kászálódni, úgy mint itten mostan, hogy majd nekilátok osztan kizsigerölöm a bikát. Fenegettem a késemet, éppúgy mint most; ez idő alatt a főorvos meg elővette a zsebébül a laposüveget, aztán láttam ám, hogy pájinkát locsol a bika fejére. –Mondtam neki, hogy főorvos úr!  Az isten szerelmére, hát inkább engem is lűjön meg, ha pájinka jár annak, akit így e-tanának! – Gondútam, hogy csak megérti a célzást? Aztán közelebb mentem, mer kínálásra nyútotta felém a kislapost; akkó vettem észre, hogy a bika meg ugyancsak pislogott ám felénk.

Puskáink a fődön! Mondom neki, főorvos úr! …A bika meg a pájinkátul mindjá észbe kap, gyorsan lűjön még egyet oda neki! Ű meg a hejett, hogy rám hallgatott vóna, odahajolt a bika fölé, mintha csak beteget vizsgána. Mondom neki, hogy hallgasson má rám! Ezt most nem operányi kell, hanem sürgősen lűnyi, mer mondjá életre kap! Mintha ezt a bika biztatásnak vette vóna, hirtelen főtápászkodott, aztán keltébe az agancsára főkapta a főorvost, aztán főröpítette a levegűbe.

Addigra én má főkaptam a fődrű a puskámat, hogy majd mindjá meglüvöm a bikát, de ahogy a bika dobáta a vendéget, így a céltávcsőbe hun a bika vót benne, hun a főorvos. Gondútam is magamba, hogy legalább csak egy kisidőre maradna mán fönt a vendég, hogy meglűjem a bikát, ami aztán hogy-hogynem eccé csak sikerült is. A bika a lüvésemre összeesett, a főorvos meg leérkezett mellé!

Ejha, mondtam magamba; de szép teríték! De nem sokáig mélázhattam, mer a főorvos elkezdett igen csak nyöszörögni; nyögdécselte, hogy jaj a lábam, jaj a lábam! Mondom, mi van vele főorvos úr? Hát ugyi má eléggé setét vót, az atyaisten se tudta, hogy mi a baja? Azt vinnyogta kínkeservesen, hogy valószínű kificamodott a bokám! Kérdeztem tűlle, hogy melyik lábárul van szó? Azt mondta nagykeservesen, hogy a bal, … a bal! No, szorítsa csak össze a fogait, mer érzéstelenítést most nem tudok adni, de majd én mindjá helyre igazítom!

Megkaptam a bokáját ugyi, aztán tekertem rajta egyet, ő meg olyat ordított, mint egy sebzett hímoroszlán. – Mondom neki, hogy no, mi van? Hát az atyaistenit! Akkó gyüttem rá, hogy a jó bokáját kitekertem. Hát ugyi a nagy igyekezetembe, a kapkodásba, no meg a sötét szürkületbe, az isten se látta, hogy is fekszik ű ottan? –Én vátig azt hittem, hogy az én betegem hanyatt fekszik, úgy ahogy a légtornából leérkezett, de hát amíg én a puskámat a fődre ehelyeztem, meg össze-vissza kapkodtam, ű meg kínjába össze-vissza forgolódott; így hát íppen akkó hason feküdt!

Hát aztán beszállítottam űket a vadászházhoz; a bikát bevittük a hűtőkamrába, a főorvost meg a mentők vitték a kórházba. Úgyhogy mindegyikük ment ugyi a maga útján. Mondtam is az asszonynak, amikó má magunkra maradtunk, hogy no asszony, tanájjunk ki valamit, kőtözzünk el egy másik megyébe, mer ha minket egyccő, ne adj isten bevisznek a megyei kórház intenzív osztályára, akkó nekünk annyi, mer ott valaki rátapos majd a gumicsövünkre! … Az hétszentség!”

Hát mit mondjak? Amíg ezt a történetet végighallgattam, a hasam is megfájdult a nevetéstől. És látva, hogy a történet egyre inkább tetszik nekem, ő úgy színezte az álomképét egyre humorosabbá, egyre viccesebbé. A végén már együtt kacagtunk, miközben mindketten tudtuk, de főleg ő, hogy a történetnek csak egy része igaz. A lényege viszont igaz volt, ami számomra a következőképpen vált bizonyossá.

Egy közeli vadász ismerősöm, aki tőlem hallva ismerte ezt a történetet, ujjongva hívott fel egyszer telefonon és elújságolta, hogy vadkacsa vadászaton volt, ahol több vadászvendég a vacsoránál vadásztörténeteket, különböző sztorikat mesélt egymásnak. Elhangzott ott több minden és jókat derültek egymás élményein. Egyszer csak csendesen megszólalt közülük az egyik vendég, aki addig jórészt hallgatott mondván, hogy: „Hát ezek érdekes dolgok, amik itt eddig elhangzottak, de ez mind semmi ahhoz képest, ami velem a közelmúltban megtörtént. Nekem ugyanis egy hivatásos vadász egy meglőtt szarvasbika mellett, tévedésből kitekerte és eltörte az ép bokámat!” … Kiderült, hogy ő volt az a bizonyos kórházi főorvos!

És ő ott, a többieknek elmesélte hitelesen ezt a történetet, aminek az volt a lényege, hogy őt fellökte a meglőtt, de hirtelen életre kelt szarvasbika, miközben egy kátyúba lépve kificamodott a bal bokája. A hivatásos, kísérővadász, aki a bikát sebtében meglőtte, oly nagy igyekezettel sietett a sötét szürkületben a segítségére, hogy izgalmában a jobb bokáját „igazította helyre”.

* * *

A fenti epizódok csak morzsáit jelentik azoknak az élményeknek, amelyeket az eddigi vadászataim során a hivatásos vadászokkal megéltem. Ezekből szerettem volna e helyütt közreadni néhányat ízelítőként; megbecsüléssel gondolva reájuk, hiszen többnyire nagyszerű emberek, nagy tapasztalatú vadászok. Megbocsátható nekik, ha a terheiket, feszültségeiket néha a fortélyaikkal, kifinomult humorukkal könnyítik.

Vadászat

…és megtört a jég!!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Király Attila vadászíjász kislányával közösen vadászott. Az élményeiről beszámolt lapunknak: 

A lányom két éve kísér és együtt eddig nem sikerült semmit elejteni. Nem jutottam lövéshez, vagy, ahogy ő mondja: “mindig az jön be, amire épp tilalom van”, vagy az utóbbi időben elhibázom – ilyen is volt. Talán rágörcsöltem, nagyon szerettem volna egy közös elejtést.

Fotó: Király Attila – AJN

13:30-kor már az autóban ültünk. A pár napja kihelyezett vadkamera többek között egy egyagancsú bakot is lencsevégre kapott – volt esély, hogy bejön. Kevés esély volt, de volt. Miután átvergődtünk a határon, ami “összeért”, lepecsételtetve a papírt, hogy viszem-hozom az íjat, a magyar számom bemondta az unalmast. Kiskunhalason megszervízelték, így már tudtam szólni a vadőrnek, hogy érkezünk. Már az erdőben jártunk, párszáz méterre a leskunyhótól, alig várva, hogy beüljünk, mikor – elakadtunk. A favágók hulladékainak segítségével sikerült kivergődni a “fosóhomok” csapdájából, a kocsit otthagyva gyalog indultunk a kunyhóig, az akciótól piszkosan és csuromvizesen. Közben bolond szél támadt, szerencsére épp jó irányból.

Fotó: Király Attila – AJN

Jeget mondanak. Fákat kicsavaró szelet. Velem meg ott a gyerek. Hát, meglehetősen ideges voltam. Mézesszívet vettem elő, javítja a koncentrációt. És éhes is voltam. Meg ideges. Amint ott bontogatom a kevésbé csörgős zacskót, amibe otthon átöntöttem, a szemem sarkából két őzet pillantok meg a szórón!! Lassan szemügyre véve állapítom meg, hogy suta, de nem bakkal – hanem a gidájával.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Rékával lefilmeztük és elégedetten ültünk vissza, mikor elmentek. Jó, hogy elmentek – nem jó, ha kiszúr a suta és riaszt. A szél tovább játszotta bolond játékát és két nyúlon meg három szajkón kívül nem jött semmi. Aztán egy karvaly, ami odavágott a vadgerlének, de elhibázta. Lassan szürkült. Kezdtem elveszíteni a reményt – pedig olyan biztosan éreztem: ma elejtünk valamit!

Fotó: Király Attila – AJN

Léptek zaja verte fel az addigra már lecsendesedett erdőt.
– Jön valami – súgtam a lányomnak. De ahogy jött, már ment is – a forgó szél elárult bennünket, és távolodni hallottuk a lábak neszét. Odébb riasztott is. Nnna, ez nem a mi napunk – akartam épp mondani a vadőrnek. De furcsa érzés lett úrrá rajtam. Jobban kellene bíznom – gondoltam. Ekkor ütött szöget a fejembe a gondolat: DNY-i szél fúj, az őz DK-re volt, és délre futott. A stressz-szagot arrafelé hagyta ott. Ha arról jön valami, mindenképp megérzi a szagunkat, tehát mindegy. Szemből, balról, de még hátulról is jöhet bármi – ha nem fordul a szél, mint ma már háromszor.

Még végig sem gondoltam, szemből-jobbról, keleti irányból megjelent a bak! Két év alatt nagyon sok helyzetet kihagytam (pl ág volt előtte, erősen szürkült és lámpázni kellett volna…). Elkezdtem megfeszíteni az íjat, erre fölkapta a fejét! Negyedig kihúzott íjjal vártam, hogy ismét lehajoljon. Két örökkévalóság után ez meg is történt, ismét inni kezdett. Kihúztam az íjat és fókuszáltam. Mivel múltkor fölé lőttem (ma a próbalövések nagyon jól mentek!), kissé lejjebb húztam az íjat – túlzottan nem mertem, mert az a tapasztalat, hogy ilyenkor okvetlen alá lövök. Igyekeztem jól oldani, nem siettem el. Jónak éreztem. A bak viszont eldőlt – gerinclövés…

Üröm került az örömbe. Épp ez az, amit mindig próbálok elkerülni. Még ma is beszéltünk róla a lányommal, hogy azért gyakorolok sokat, hogy ne szenvedjen a vad. Az Attila Kelemen féle vadászkésemmel megadtam a kegyelemdöfést.

Fotó: Király Attila – AJN

Biztos voltam benne és a videó igazolta is: mire a vessző odaért, a bak rogyasztott.
Zúgjon neki odaát!

Írta és fényképezte: Király Attila

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Tovább olvasom

Vadászat

Egy csodás vadászat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pető Zsolt 2024. augusztus elsején egyéni vadászaton vett részt, vaddisznóra vadászott. Élményeiről beszámolt lapunknak az elejtő:

Fotó: Pető Zsolt – AJN

Kedves Vadász Barátok! Szeretném megosztani veletek vadászatom történetét. Miután elhelyezkedtem a kedvenc vadászterületemen, sokáig csak várakoztam. Éjfél után azonban a repcetarlón, amin déli szél fújt, északi irányból kiváltott az áhított vad. Természetesen északi irányból érkezett a közeli napraforgótáblából. Cserkelésre semmi esélyem nem volt a körülmények miatt. Jó pár mély levegővétel után úgy döntötttem, hogy lövést teszek a vadra. Miután lejött a horizontól, célba vettem és egy jó találattal hoztam terítékre a fényképen látható vaddisznót. A lövés pillanatában tudtam, hogy 200 méternél messzebbre van tőlem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az öreg Sauer 90 300 W. még mindig a legjobb vadász fegyverek között van! A Federel Power Shock 11,7 g lövedéktől azonnal helyben maradt a kan. Miután birtokba vettem, ellenőriztem a távolságot, amit GPS-el mértem meg. A lőtáv pontosan 370 méter volt! Az illetékes vadászati hatóság bírálata szerint a nagyagyarak hossza elérte a 23,7 és a 24,8 centimétert.

Fotó: Pető Zsolt – AJN

A kisagyarak körmérete meghaladta a 6,7 és 6,9 centimétert. A  hatóság szakemberei aranyéremmel díjazták a trófeát! Köszönöm Vidoczi Zoltán barátomnak a munkáját, aki elkészítette a trófeaalátétet ennek a különleges trófeának!

Külön köszönetemet szeretném kifejezni barátaimnak: Zolikám, Danikám, Csabikám!

Fotó: Pető Zsolt – AJN

Nagy boldogság nekem ez az élmény és ez a trófea, amit soha nem felejtek el!

 

Írta és fényképezte: Pető Zsolt

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

 

 

Tovább olvasom

Frommer

FRANCHI: Hogyan tisztítsuk meg a sörétes puskát?

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A sörétes puska tisztítása egy olyan része a vadászatnak, amelyet nem szabad alábecsülni, ha azt szeretnénk, hogy fegyverünk mindig olyan állapotban legyen, hogy bármikor elindulhassunk vadászni. A puska tisztításának elsajátítása minden vadász számára elengedhetetlen, hogy a vadászat után a legjobb állapotban várakozzon a fegyverszekrényben. A vadászat sok apró dologból áll össze: érzelmek és adrenalin, a természet közelsége és az élővilág tisztelete, a vadásztársakkal megosztott pillanatok, valamint a magányos séták a vadászkutyánkkal s végül, de nem utolsó sorban a vállunkon, a kezünkben ott kell lennie szeretett fegyverünknek is, amellyel, ahogyan minden mással, törődnünk is kell. Cikkünk, – amelyet Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi igazgatója fordított – az olasz fegyvergyár, a 155 éves FRANCHI útmutatását tartalmazza és néhány tippet kaphatunk, hogyan végezzük el a „terepi” karbantartást, hogy a vadászpuskáink mindig csillogóan tiszták legyenek!

A nedves, párás környezet a legnagyobb ellensége a fémnek és a farészeknek. Forrás: Franchi / FROMMER

A sörétes puska tisztítása ugyan egy apróság a vadászat élményében, de megkerülhetetlen. Ahogy minden tapasztalt vadász tudja, ezt nem lehet elhanyagolni és valljuk be, fegyverünk gondozása, ha valóban szeretjük ezt a szenvedélyt, igazán jó érzést ad. Sokan beszámoltak már erről s persze ki ne ismerné azt a megnyugtató érzést, mikor végeztünk a művelettel.

Hogyan tisztítsuk a félautomata sörétes puskát?

Először is, végezzünk megfelelő karbantartást. Számos tényező fenyegeti a vadászfegyverek állapotát, ezért nagy figyelmet kell fordítani a karbantartásra. Különösen az új engedéllyel rendelkező vadászok számára fontos, hogy tiszta fegyvereik legyenek és ennek érdekében jó szokásokat alakítsanak ki!

Egy vadásznap, legyen az rövid vagy egész napos, számos külső tényezőt hozhat, ami veszélyeztetheti a puska integritását. A lőpor robbanása miatt keletkező maradványok és lerakódások, a növényi szennyeződések, levéldarabok, harmatcseppek, nedvesség vagy eső, sár, izzadt tenyérlenyomatok és egyéb külső tényezők is veszélyeztethetik a vadászfegyver épségét.

Fontos, hogy a sörétes puskákat a tisztítás előtt szedjük szét. Mielőtt bármilyen karbantartást elkezdenénk, elengedhetetlen, hogy gondosan szétbontsuk a puska fő részeit és az ismereteinknek megfelelően megvizsgáljuk.

Kedvelt márka a Ballistol. Fotó: Dr. Szilágyi BAy Péter / Agro Jager

Hogyan olajozzunk a félautomata sörétes puskát?

Szedjük szét, vegyük le a csövet és tárat. Hasonlóképpen járjunk el a bock vagy dupla fegyvereknél is és a fődarabok szintjéig bontsuk szét a puskáinkat – ahol az ejektor részeit alaposan tisztítsuk meg.

Az elsütőszerkezet más történet, mivel az a tusában marad, így azt általában terepi karbantartáskor nincs lehetőségünk megbontatni.

A bock puskáknál, miután eltávolítottuk az előagyat, a csövet, az első lépést már teljesítettük is, miközben a félautomata sörétes puskák szétszedése után mélyebb tisztításra nyílik lehetőségünk, szemben a hagyományos dupla vagy bock puskákkal.

Ezenkívül a Franchi vadászfélautomata puskák, amelyeknek inercia mechanizmusa elöl helyezkedik el, a visszarugó pedig az előagy alatti csőre van szerelve, még könnyebben tisztíthatóak. Elég csak eltávolítani az előagyat, és már hozzá is férünk! Még a legapróbb porszemek is elérhetők… például egy fogkefével!

Általánosságban elmondható, hogy az Affinity 3 és Affinity 3.5 félautomata puskák, az elülső inercia működési rendszerrel, kevesebb karbantartást igényelnek, így könnyítve a vadász dolgát.

Miután a puska szétszerelésre került, a tisztítást gondosan meg kell kezdeni.

Hogyan tisztítsuk meg a hagyományos sörétes puskákat?

Miután a puskát szétszereltük, el kell távolítani minden szennyeződést, ami a vadászat során rakódott le. Puskatisztító pálcák, rongyok, fogkefék vagy kefék, mind megfelelő eszközök erre a célra!

Különös figyelmet kell fordítani a cserélhető choke-ok és a csövek tisztítására.

Cserélhető szűkítésekkel egy FRANCHI Feeling sörétes fegyver. Fotó: Agro Jager

Először, miután szétszereltük és eltávolítottuk őket, durva ronggyal és acéltisztítóval kell megtisztítani, amíg az összes szennyeződést le nem szedtük a csövek belső felületéről. Nagyon fontos megtisztítani a csövet ott is, amely a choke-okat tartja. Addig folytassuk, amíg minden lerakódás el nem tűnik.

A sörétes fegyverek töltényűrjeit se felejtsük el: gondosan meg kell tisztítani, mivel ez az első olyan terület, ahol a korrózió elindulhat. Ha van előrelátásunk és nem várunk túl sokáig, ha két-három vadásznaponta megtisztítjuk a csöveket, a munka viszonylag minimális lesz.

Célszerű minden alkalommal áthúzni egy tisztító pálcát a csövön, majd végül egy zsíros, “vastagabb” olajjal befejezni a műveletet, hogy a fémet szigeteljük a levegőtől.

Tisztító pálcák minden fegyvertisztító készletben megtalálhatók a fegyverboltokban.

Fokozott figyelemmel járjunk el akkor, ha gyöngygolyót használtunk – vaddisznóhajtások esetén.

Ezt azért szükséges megtenni, mert a golyó nagy szennyeződést okoz, így az első szabály: ne várjunk túl sokáig!

A Pegoraro Tiro Dinamico lőszerei kedveltek a gyöngygolyó szerelmeseinek körében. Fotó: Frommer / Agro Jager News

Miért szükséges olajozni a sörétes puskát?

A vadász az a fajta ember, aki nem hátrál meg és még a nehéz környezeti és időjárási körülmények között is elindul, mert a vadászat izgalma az oka annak, hogy bármilyen esős, nyirkos és hideg idő van, a vadászat nem marad el. Egyébként, ha a puska tisztításáról van szó, a legfőbb ellenség mindig ugyanaz: a víz! Hogyan védhetjük meg tehát a sörétes fegyvereinket?

A fegyver szárítása sajnos önmagában nem elegendő, mivel olajréteg nélkül nincs semmilyen védelem a nedvesség ellen. Már egyetlen vízcsepp, nedves környezet is problémát jelenthet,vagy ha a forró fegyvert visszarakják a tokba és olyan kondenzáció keletkezik, amelyek végeredményben a korrózióhoz vezet.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Minden félautomata puska, amely terepmintás (camo) bevonattal vagy még jobb esetben Cerakote bevonattal rendelkezik, nagyobb ellenállást garantál az időjárási hatásokkal szemben és ideális extrém vadászati körülmények között, például vízivadak vadászatánál.

Franchi Affinity 3 Cerakote bevonattal. Forrás: Franchi

A Cerakote egy ultrafinom kerámia alapú festék, amely kiváló ellenállást biztosít az időjárási hatásokkal szemben.

Alternatívaként, a barnított puskákat gondosan olajozva kell tartani vadászat után, és ennyi… alapvetően ezzel a művelettel kész is vagyunk!

Különféle fegyverápoló szerek közül lehet válogatni a FROMMER polcain. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Végül, de nem utolsó sorban: hogyan ápoljuk a farészeket?

Valljuk be, amikor vállra vesszük a puskát és érezzük az alatta melegedő faanyagot, az mindig különös élmény, bármilyen korúak a vadászok. Vannak vitrinpuskák, amelyek szinte túl szépek, hogy igazak legyenek, és vannak azok a fegyverek, amelyek velünk járják a legkülönbözőbb kalandokat.

A Franchi fegyvermárkát, 1868-ban az olasz, Luigi Franchi alapította. A technológia fejlődése mellett a FRANCHI a hagyományt is tiszteli és ma is kaphatóak, rendelhetőek fatusával a  fegyvereik. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Ha egy vadásznak ilyen típusú puskája van, amely talán gyönyörű fatusával rendelkezik, akkor néhány „csata” nyomával is számolnia kell. A szenvedélyes, romantikus vadászok még térképnek is tekinthetik ezeket, amelyek megörökítik a puskáinkkal az összes közösen átélt vadászatot.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Mivel a fa élő anyag, az első dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy sérülhet használat közben. Bár nincs rá varázsital, vannak apró lépések, amiket megtehetünk.

Ha lakkozott fafelülettel van dolgunk, karbantartásra nincs szükség, viszont ha megsérül, nagyon nehéz helyreállítani. Az olajozott fa azonban közvetlenül a vadász által is karbantartható, anélkül, hogy szakemberhez kellene fordulni.

Ne hanyagoljuk el a farészek ápolását sem! Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Amennyiben nincsenek mély repedések, elegendő a fegyverboltban kapható olajjal kezelni a fát és az visszanyerheti eredeti megjelenését és fényét.

Ez az olajozott tusák valódi szépsége, mert mindig újra vissza lehet állítani őket az eredeti állapotukba!

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Összegzésként

Ezek a hasznos tippek, amelyek segítségével a félautomata sörétes puskát, illetve általában a puskákat tisztíthatjuk és gondozhatjuk. Ugyanakkor igaz, hogy a Franchi puskák valóban a vadász szolgálatára vannak tervezve.

Mert nem a szép fa vagy a szép gravírozás az, ami különbséget tesz, amikor a bozótosban járunk, a mocsaras vizekben vadászunk, vagy amikor a sár már a csizmánkig ér! A különbség abban rejlik, hogy olyan eszköz van a kezünkben, amely felejthetetlen érzelmeket ad nekünk!

Így, miután elvégeztük a munkát és odafigyeltünk a puskánkra… talán ideje újra vadászni indulni!

 

Fordította: Albert Attila | FROMMER Kft.

H-1089 Budapest, Szenes Iván tér 10.

Telefon: +36 1 210 3506

Mobil: +36 30 213 7334

Tovább olvasom