Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Mosolyog a Hold

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Ünnepi hangulatban ültem fel a lesre, hiszen ünnep is volt. Elmélázva helyezkedtem el és az egész augusztus huszadikai história eredetén gondolkoztam.

Próbálkoztam megfogni innen, hozzányúlni onnan, de végül is olyan távoli, évezredbe vesző időutazás kerekedett belőle, amibe lassan belefáradtam. Hogy is tudnék igazán megérteni valamit a múltból, tucatnyi emberöltő távlatából, amikor kilométer magasan repülőgép húz, a csillagok között műholdak sietnek és a szomszéd faluból pocsék sramlizene szól….

–– Hát igen, Szent István azért nagy ember volt! –– szögeztem le magamban közhelyesen és rendkívül frappánsan, csakhogy valamit mondjak. Még jó, hogy senki sem hallotta….

Ezzel a mondattal le is zártam a múltat illető világraszóló felfedezésemet, annál is inkább, mert nyekkent egyet előttem a kukoricaszár. Óvatosan. Olyat nyekkent, amitől még az ember nem kap komoly szívdobogást, de a tekintetét odahúzza.

Nem volt nehéz a delikvenst észrevennem, hiszen a telehold teljes pofával szórta fényét a gazos, térd fölé érő kukoricacsíkra. Egy őz volt. Azaz egy bak. De milyen! Vékony, lépegető, kigyomlálandó agancsát tisztán láttam az éjféli fényárban. Nagyot nyeltem. Igen, egy ilyen bak pompás ajándék egy állományt javító tervekkel felvértezett vadász számára. Nem is fiatal. Be is fogom árulni barátomnak szegényt és szinte éreztem, ahogy szemem villan, akár Vuknak, aki macskát lát… Gonosznak éreztem magam.

Mindezek ellenére kellemesen szórakoztam. A Hold még magasabbra kúszott, szinte fentről világította a kukoricást. A völgy szájából finom pára emelkedett és akár egy nedves, hideg paplan húzódott rá a teknőre. A bak úgy látszik jóllakott, mert mire ismét megkerestem, már a sűrű szélén volt, és a közelgő párával farkasszemet nézve, szinte elgondolkozva állt. Aztán döntött és komótosan belépett galagonyásba.

Egyedül maradtam. Mindjárt negyed egy. Ekkor jönnek értem a fiúk. Körbetávcsöveztem, de mivel csendes volt a kivilágított tábla, kényelembe helyeztem magam. Ilyenkor szoktam szundítani. Persze nem nagyot, csak mint az őrök – gondolom én, bár ennek igazát nem tudom bizonyítani, hiszen ki tudja mi minden kószál el mellettem, amíg a szememet pihentetem….

Telt-múlt az idő, de barátaim csak nem érkeztek meg. Cserkelnek – ugrott be. Biztos elmentek a napraforgó szélébe leskelődni! Viszont ha nem jönnek, akkor disznókra akadtak, és szinte már vártam egy öblös dörejt valamely ígéretesebb hely felől. Ezekre gondolva legeltettem szemem az ezüst színű párapaplanon, az egyre világosabb Holdon, amikor hanyagul, unatkozva – nem tudom megmondani miért – erősen balra néztem….

Mintha áramütés ért volna. Nagy fekete test nyomult előre a szárak között teljesen hangtalanul! Egyedül. A les előtt fog elmenni 40 méterre… Mire a gukkert felkapom és belenézek, már szinte velem egy vonalban van….

Megáll a takarásban. Olyan némán érkezett és olyan gyorsan, hogy nem mertem elhinni, hogy disznó. De már a puskán támaszkodok! Látom a szárak között elősötétleni nagy testét, de most csak topog. Némán. Ez megint elbizonytalanított….

Gukker fel! Már lőnöm kéne, de egy utolsó pillantást még rá kell vessek! Hol a fenébe van? Már megy is tovább, akár egy vonat. Azt a betyárját!!! Puska fel, most ér egy tiszta részre.  Ekkor látom meg a hosszú csőrén a visszaverődő holdfényt, apró disznószemeit. Konok pofával, maga elé nézve, durcásan, sietve suhan. Valamire berághatott….
–– Állj meg öreg, állj meg…! –– csikorgatom a fogam az agyra préselődve. Azonban a kan másképp gondolja. Csak megy, megy……

Még két méter a takarásig…, 45-re lehet…. Már csak egy…. Picit a lap elé kellene tartani, mert nem fog már megállni! DURR!

A torkolattűz vakítása alatt hallom még a becsapódást….

Szinte szikrázik a zárdugattyú, ahogy ismétlek. Most hallok először zörgést a „mozdony” felől… A deszkán pihenő reflektort rányomva négy lábat látok kaszálni az ég felé!

Rossz tapasztalatom van az ilyennel kapcsolatban, tehát sietve puskára kapok ismét, és kemény elhatározással – miszerint ha feláll, azonnal lövök – figyelem a haláltusát….

Halkul, csendesedik a zaj. Csak a szívem kezd éktelen zakatolásba… Már célozni sem tudnék – lespalánk ide, támaszték oda, teljesen elgyengültem….

Majd teljes csönd ült a tájra. Halotti.
A tábla felett csak egy remegő reflektorsugár pásztázik.
Keresem a disznót…

Rövid fütty mögülem az útról. Válaszolok, majd csörtetés felém.
–– Mi volt? –– kérdezik a sötétből.
–– Belelőttem egy egyes disznót a kukoricába! –– nyögöm elfúlón.
–– Na, ha az a disznó lesz, amit mi láttunk…! Mutasd merre lehet!
Ismét felgyúl egy remegő reflektorsugár.
–– Ott valahol…

Mennek be a fiúk. Egyszerre elindulnak egyfelé. Pár hangfoszlányt, nevetést csípek el.
–– Hú, öregem…!
–– Ez volt az….
–– Nagyon el lesz verve…!!!

Igen, bizony. Első disznóm! Több évnyi leskelődés, kijárás, hibázás után végre megvan! Akkor ébredek tudatára. Szinte leugrom a lesről, és vágtatok át a vizes táblán.
Mire odaérek, már megy a saccolgatás.
–– Lesz vagy 15 centi.
–– Én azt mondom zsigerelve vagy 90 kiló. Szerinted?
–– 95! –– és nevetnek.

Két vadász vár első disznóm felett, parolára nyújtott kézzel. Hát nem álomszerű? Aztán elmennek a kocsiért.

Kezemben kalapommal és a véres törettel egyedül maradok a kan mellett. Felnézek a Holdra és százezer kilométerek távolságából megköszönöm neki ezt az éjszakát.

Csendben lemosolyog rám.
Visszamosolygok.
Ő érti a múltba nyúló históriát, látta eredetiben. Nem mai legény….

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom