Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Bakvadászat horgász asszisztenciával

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Szeretem ezt a helyet! Ezt is. Bár ez talán mások szemében túl zajos, hiszen itt találkoznak az iparosodás és a közlekedés zöldmezős beruházásainak hódításai. A „nullás” autóút és a 4-es elkerülő által határolt, körbe-körbe raktárbázisokkal már nagyrészt beépült, vadászterületünk parányi, megmaradt elzárt része. Aki csak elsuhan az autóúton nem is, gondolja, milyen élet zajlik itt.

A vad megszokta. Nem tehet mást. Látszólag nyugodtan ott legel a vasút, vagy az autóút közvetlen közelében, persze csak addig, amíg folyamatosan haladnak a járművek! Természetesen tudja, hol találja a búvóhelyeket is.

Miért szeretem? Talán hozzá edződtem én is, mint a vadak. Vagy, az emlékek, vagy, mert vadász vagyok, és bárhol találok a természetben csodálni valót. Ezért is lakom az erdő közepén, körös-körül vadakkal és a lovaimmal!

Na, hogy is volt azzal a bakkal? Sokat mozgok ezen a részen, ha el tudok szakadni otthonról. A körülépített területen cseppnyi oázis, patakkal, kis nádassal és egy halakkal teli vakcsatornával a mezőgazdasági földektől övezve. Nem egyszerű itt a biztonságos lövés leadása. Évek óta selejtezem itt a tar vadat. Közben persze figyelem a bakokat is!

Láttam már évekkel ezelőtt is kiemelkedőt (mármint nálunk kiemelkedő), illetve könnyen lőhető selejtet, de engem egy titokzatos, ritkán látott ejtett rabul. Jártam is utána amennyit csak tehettem miután néha-néha megpillantottam belőle valamennyit. Megállapítottam, hogy már nem fiatal, lőhető. Sokadik alkalommal már tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de ettől lesz igazi a vadászat.

Eltelt két hónap a bújócskázással. Már beálltak a bakok, de az enyémet nem találom. Eltűnt? Elütötték? Innen elvándorolni nem egyszerű, persze nem lehetetlen, de egy öreg bak ilyet nem tesz. Persze, hogy nem, hiszen itt élte le az életét.

Kitartás!

Meg is lett az eredménye, bár rá kellett jönnöm, hogy sokat megért remetével állok szemben. Szinte sosem láttam ugyanott, reggel, este máshol bukkantam rá, ha sikerült végre megpillantani. Egyre jobban tetszett a dolog.

Május vége lett, a vegetáció rohamosan nő, ideje lenne meglőni, de ebben csak én vagyok benne.

Kétszer ugyanott szinte továbbra sincs, persze a nagy tábla gabona közepén rendszeresen feltűnik. Volt már ilyen, azt az „öregurat” is ott kellett becserkészni a lucerna tábla közepén, miután lefeküdt.

Reggel felülök időben a lakóhelye közepén, a csatorna partján álló lesre, akkor látni fogom (vagy nem), hogy hol kerül elő. Ki is mentem időben, jóval a pirkadat előtt. Már fenn van a nap, amikor azt látom, hogy nagyon messze a vasúti pálya szélénél lévő bokrokban csipegetnek a párjával. Lassan megpihennek, lefekszenek a gabonában, de reménytelenül messze és szinte megközelíthetetlenül.

Közben látom, jön egy horgász is, aki lát engem és már messziről „illendően” jó hangosan köszön. Most már mindegy, beszéljünk vele, jóindulatú, kedves ember! Legutoljára, amikor a csatorna partjáról ugrasztottam el, figyelmetlenül cserkelve a bakot, ő akkor is ott volt és elmondta, hogy vele néha farkasszemet néznek az „őzikék” a túlpartról.

Tudom, hogy ha lefeküdtek egyhamar nem kelnek fel, odamenni semmi esélyem.

Kasza mindig van nálam, a pataknál szép dús fű nőtt egy lessel szemben, kikaszálok a lovaknak egy kocsideréknyit a lővonalból, utána körbenézek. Meg is látom őket, nem messze attól ahol lefeküdtek, ismét csipegetnek. Körbejárom a lehetőségeket, de megközelíteni őket továbbra is lehetetlen. Viszont talán a lesről? Mintha arra közelítenének. Megyek is, ahogy tudok, csendben, de gyorsan.

A les közelében pecázik a kedves horgász, ujjammal jelzek neki, hogy most ne beszélgessünk, persze ettől fogva folyamatosan engem figyel, még amikor „felkúszok” a lesre, és utána is.

Közelednek, de már elmúlt nyolc óra ismét le fognak feküdni, már próbálgatják a helyeket. Lőtáv nekem már megfelel, de a gabona, nyakig takar. Észreveszem, hogy előttük pár méterre egy ritkább folt van a vetésben. Reménykedem benne, hogy a bak eljön addig. Lassan elzsibbad a kezem, de nem veszítem szem elől a céltávcsővel. Hosszúnak tűnt az idő, amíg tisztán megláttam a nyaktövét, feljebb nem nagyon akartam célozni. Amikor tisztán láttam, azonnal útjára engedtem a lövedéket. Szépen hallható a becsapódás, hiszen nem volt közel.

Csak a gabona mozgása jelzi, a helyét. És lassan odamegy hozzá a suta is, nem érti dolgot, nézegeti, és csak amikor a csatornát megkerülve vagy negyedóra múlva odaérek, akkor riasztom el közvetlen közelből.

A horgászom végig asszisztálta a dolgot, a lövés után kézjelekkel kérdezgetett és talán mutatta, hogy megvan! Bár én miután feljöttem a lesre, rá már egyáltalán nem figyeltem, de most, ahogy a felém küldött jeleiből úgy látom, ő is végig izgulta a végkifejletet. Amikor birtokba vettem a bakot, még akkor is integetett a part közeléből. Persze az én izgalmam is csak akkor csillapul, amikor már közvetlen közelről látom az elejtett vadat.

Milyen jól megfér a két szenvedély egymás mellett.

Szép, öreg bak, kicsivel talán nagyobb is lett, mint gondoltam, bronzérmet kapott. Előkelő helyen van a trófeáim között, de ha ránézek, a horgász mindig eszembe fog jutni.

A horgász

„Mit csinál a párom?”

A bak

Szénaravatalon

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom