Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A Hegyes-hegyi bika

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Lassan búcsúzott a nyár, eljött végre a szeptember. A Börzsönyben is megkezdődött a szarvasok násza. Délvidéken, pl. Somogyban, Tolnában, a gemenci erdőben a hírek szerint már lassan be is fejeződik a bőgés, ami arrafelé két-három héttel előbb kezdődik, mint az északi hegyvidékeinken. A szarvasok orgonája megdobogtatja minden vadászember szívét, de sok természetjárót is kicsal az erdők közelébe. A vadászoknak ez a legalkalmasabb időszak a selejtezésre és a golyóérett bikák elejtésére. A területüket jól ismerő hívatásos vadászok különösen felkészülnek ezekre a feladatokra. Szinte egyenként ismerik a bikáikat. Távolról is jól megbecsülik bármelyikük agancsának súlyát és értékelik annak minősítő jellemzőit. Így hát kellő szakértelemmel és hozzáértéssel végzik a külföldi és hazai vendégek vadásztatását. Hosszú évek alatt sokat tanultam tőlük.

Nagyvadas területeken a sportvadászokkal szemben is követelmény, hogy el tudják bírálni a lőhető trófeás vadakat; így azokat akár kísérő vadász segítsége nélkül is terítékre vigyék. Azon szerencsések egyike voltam, akik selejt szarvasbika kilövésére kaptak engedélyt a vadásztársaságunk területén. Lehetőségünk volt arra, hogy azt a vadászvendégünkkel is kilövethetjük. Éltem ezzel a lehetőséggel és meghívtam erre az egyik vadászbarátomat, B. Mihályt, aki az Alföldön vadászott és még sohasem lőtt szarvasbikát. Pedig már benne volt a korban, több évtizedes vadászmúltja volt, de az őzön kívül egyáltalán nem lőtt trófeás vadat. Apróvadra viszont régóta és kitűnő eredményességgel vadászott.

Nagy örömmel fogadta a meghívást, szinte alig akarta elhinni, hogy ő a börzsönyi hegyekben szarvasbikára vadászhat. Az egyik börzsönyi vadászházunknál találkoztunk. Alföldi ember lévén, életében ritkán fordult meg a hegyvidéken. Náluk a sík területeken a horizontig is ellátott és ahhoz volt szokva, hogy az őzeket akár két-háromszáz méterről is meglőtték. Kérdezte is tőlem viccesen: „hogy tudtok ti itt vadászni? – hiszen a sok fától és a hegyektől semmit nem lehet látni.” Valójában azért hamar megtetszett neki a hegyi környezet, sőt lenyűgözte őt a Börzsöny. Látszott rajta, hogy ámulattal csodálta a hegyvidéki tájat. Csupán néhány napunk volt arra, hogy a terepen mozogva, a céljaink felé autózva, a legtöbbet tudjam neki megmutatni a Börzsöny hegység gyönyörű látványából.

A terepjárónkkal megálltunk egyes helyeken, hogy gyönyörködhessünk az elénk táruló látványban. Nagyirtás puszta térségében a Tolmács-hegy oldalában kanyargó útról például messzire lehetett látni, ahol ugyan éles szabdalások választották el egymástól a hegyvonulatokat. Mutattam és magyaráztam a vendégemnek, hogy a Hosszú-völgy túloldalán, 571 méter magasságával, látványosan kiemelkedik a Hegyes-hegyorom, harmonikusan simul hozzá a Szárazfa-bérc. Távolabb látszik a Nagyhideg-hegy és a 938 méter magasságú Csóványos, mintegy festői háttér. A terepjárónkkal feljutottunk a Hosszú-bérc legmagasabb részére és onnan meg tudtam neki mutatni a Kis-Koppány, a Nagy-Koppány, és a Sas-hegy vonulatait. Távolabb elénk tárult a Bizmet-rét és környezete, alatta mély szakadékkal a Granat-kút. Mondtam is a barátomnak; mentsen meg bennünket az Isten attól, ha sikerül majd meglőni a bikát, hogy egy ilyen mély terep alján kössön ki!

Mindenképpen eredményes vadászatot szerettem volna neki nyújtani, ezért az érkezése előtt pár nappal kitelepültem a vadászházunkba, és megfigyeléseket végeztem a területünk különböző részein. Tudni akartam, hogy hol, milyen a bőgés? Hová érdemes majd vinni a vendéget, ahol a legnagyobb eséllyel találhatnák neki selejt bikát. Tapasztalataim szerint többféle lehetőség is kínálkozott. Legígéretesebb helynek a Hegyes-hegyorom déli lejtős oldalát tartottam, amely akkor még a társaságunk vadászterülete volt. Megfigyeltem, hogy ott több bika is bőg, ezért úgy határoztam, hogy a területünk bejárása után azon a részen próbálunk szerencsét.

Másnap hajnali négy órakor keltünk, és öt óra után nem sokkal – a Szárazfa-bérc felől közelítve – már a Hegyes-hegyen voltunk. A terepjárót félreállítottam, és az volt a tervem, hogy amikorra kivilágosodik, a hegygerinc mentén lassan haladva elérjük a hegy legmagasabb pontját, majd onnan a bőgések irányától függően cserkelünk lefelé a hegyoldalban és a vonulásukat követve megpróbálunk összejönni a Hosszú-völgy felől beváltó szarvasokkal. Ideális volt az idő; szélmentes, enyhe volt a hajnal. Többféle irányból lehetett hallani, hogy a távolban bőgnek a bikák. A vadászatra legkedvezőbb időszakban voltunk kint, szeptember 20. –és 25.-e között, pontosan akkor, amikor a Börzsönyben – hosszú évek tapasztalatai alapján – legintenzívebb a szarvasbőgés.

Kora reggel öt óra tájban még eléggé sötét volt, de kelet felől az égbolt alja már halványan pirkadni kezdett. Egy kis ideig még várakoztunk, hallgatóztunk; ez alatt a vendégem elszívott egy cigarettát, majd lassan elindultunk az emelkedő gerincvonal mentén, a hegy legmagasabb csúcsa felé. Kényelmes tempóban, cserkelve haladtunk előre; időközben meg-megálltunk és próbáltuk bemérni a bőgések irányát, becsülhető távolságát. Bőven volt időnk, nem kellett sietni, mert a mezőgazdasági területekről beváltó szarvasok, s köztük a bőgő bikák még elég távol voltak.

Lassacskán teljesen kivilágosodott. Amikorra odaértünk a Hegyes-hegyoromra, addigra már a nap is feljött; kiteljesedő, fénylő korongja rámosolygott a lassan ébredező tájra és a Börzsöny hegység teljes pompája tárult elénk. A fák színeződő lombozatai pompás rajzolatokat mutattak a szemben lévő hegyoldalakon. A hegyorom 571 méteres magasságából nemcsak a környező hegyeket szemlélhettük meg, hanem az államhatáron túl messzire elláttunk a szlovákiai területekre is.

A pihenőnket csakhamar megszakítottuk, mert a Hosszú-völgy felől, mélyen alattunk egyre közelebb lehetett hallani a szarvasbikák bőgését. Hangjuk alapján ítélve legalább három bika is bőgött egy adott területen és jól lehetett követni a vonulásuk irányát; a hegy alattunk lévő, déli fekvésű oldala felé tartottak. Látni még nem lehetett a rudlit, a bőgőhangok alapján csak feltételezni tudtam, hogy a tehenekkel vonuló, mélyebb hangú csapatbikát esetleg két-három mellék bika is követi. Ekkor már a közeli Szárazfa-bérc felől is lehetett hallani egy-két bikát bőgni, de tőlünk északnak, kissé távolabb Nagybörzsöny község felől is beleszólt egy jó hangú bika a feleselésbe. Vendégem arcán egyaránt látszott a csodálkozás és az öröm; mutatta nekem, hogy lúdbőrözik a bőre, mert életében most hallja először a szarvasbőgést.

Elindultunk lefelé, a hegy oldalában kanyargó cserkelő úton a szarvasok feltételezett beálló helyei felé. Az előző napokban a helyszínen is meggyőződhettem róla, hogy a hegy oldalában hol lehetnek a legjobb bőgőhelyek. Egyes részeken a letarolt aljnövényzet, a feltúrt erdei talaj, a bőséges szarvashullatékok jelezték a küzdőtereket. A szarvasok közeledését a bőgőhangok jól jelezték. Kissé élénkebbre vettük a cserkelés ütemét, mert szerettem volna, ha mi érünk oda előbb, mint a szarvasok. Ez sikerült is. Úgy döntöttem, hogy leshelyünket jó széllel, a kiszemelt bőgőhely felett, a kissé meredek hegyoldalban, egy méretes tölgyfa tövében lekuporodva foglaljuk el.

Alattunk a szavasok a hegy oldalában egyre közeledtek. Már hallani lehetett a vonulások jellemző zaját, a kövek görgetését, a hangos ágroppanásokat, és ami még izgalmasabb volt; a bikák verekedését, agancsaik csattogását, olykor a menekülő futásuk zaját. A látcsövemmel azt a helyet pásztáztam a szálasban, ahová a szarvasok érkezését vártam. A látómezőben végre megjelent egy szarvastehén, majd még egy, aztán egy ünő és ott volt a többi is, de azok még elég nagy takarásban voltak, mert sűrű ágak akadályozták a jó kilátást. A mély hangú csapatbika ott bőgött és sündörgött valahol körülöttük, mozgása és böfögő hangja is azt jelezte, hogy megpróbálta egybe terelni a rudlit. Erre volt is alapos oka, mert mint később kiderült, kettő fiatalabb mellékbika próbálta megközelíteni a háremet, és ez alaposan felkorbácsolta a csapatbika féltékeny haragját.

A gond az volt, hogy hol az egyik, hol a másik fiatal selejtbikát láthattuk ott ide-oda mozogni, megriadva futkározni, csak éppen a hárem urát nem voltunk képesek a fák sűrűjében szemrevételezni. Úgy gondoltam, hogy lejjebb kell ereszkednünk a hegyoldalban, közelebb a küzdőtérhez, mert másképp nem lesz módunk elbírálni a bőgő csapatbikát. Megkezdtük az ereszkedést lefelé a lejtős hegyoldalban; szinte fától-fáig, guggolva csúsztunk egyre lejjebb, vigyázva arra, hogy ne keltsünk zajt, nehogy észrevegyen bennünket valamelyik tehén. Elég lett volna egy ágroppanás a talpunk alatt, vagy megcsúszás a lejtős hegyoldalban és odalett volna a szerencsénk. Egyszerre kellett figyelnem az éber tehenekre, az egymással feleselő bikákra és a lefelé araszolásunk minél kisebb nesszel járó lehetőségeire. Néha kissé megpihenve, méterről-méterre közeledtünk a szarvasok felé anélkül, hogy észrevettek volna bennünket. Alig volt már száz méter távolság közöttünk.

A lejtős hegyoldalban, itt egy újabb méretes fatörzs tövében pihentünk meg, már egészen közel kerülve a bőgő bikákhoz, ahol újabb összecsapásra került sor. Jól hallottuk az agancsaik csattogását, kemény pengeváltásukat, erőlködő fújásukat. Még mindig feljebb voltunk az oldalban, mint a szarvasok, de onnan már jobban lehetett látni a fák közötti mozgásukat. A látcsövemmel – figyelmemet összpontosítva – kerestem a hárem urát; amelynek már nemcsak az öblös hangját hallottuk közelről, hanem a mozgását is láthattam időnként, de az ágakkal fedett tölgyesben egyáltalán nem lehetett elbírálni. Agancsának szárai összevegyültek a fák ágaival.

Gondoltam, hogy ez így nem lesz jó; itt vagyunk a közelükben, a szelünk tökéletes, hiszen a szarvasok felől lengedez és az állandó takarás miatt, nem leszek képes a keresett bikát elbírálni. Ha csak valamelyik mellékbika ki nem csalja ebből az erdőfoltból, ahol már ritkább a szálerdő. No, de erre meddig várjunk? – Gondoltam egyet és tovább kockáztattam. Intettem a vendégemnek, hogy maradjon mögöttem, és óvatosan kövessen. Mélyen lekuporodva, méterről-méterre még előbbre araszoltunk, és egy kitűnő lőállást biztosító kétágú fatörzsnél lecövekeltünk. Innen már a látcsövemmel egészen jól láthattam a teheneit terelgető csapatbika mozgását; arra vártam igazán, hogy az agancsának legalább az egyik szárát mutassa meg valahogy.

Kértem a vendégemet, hogy biztosítsa ki a fegyverét és készüljön fel a lövésre! Az izgalomtól remegő hangon kérdezte, hogy a mozgó alakok közül melyik a bika? Mondtam neki, hogy a legszürkébb mozgó foltot próbálja követni a látcsövével; ugyanis én már akkor tudtam, hogy az a mi bikánk, amelyiknek a reggeli dagonyázás után, a rászáradt sártól szürkés volt a szőrzete. Végre a fiatal szálas egy tisztább foltjában megláttam a bika agancsszárainak egyik végét, amelyik kifent világos, villás végződésű volt. Ismételt bőgésbe kezdett, s ahogy a nyakát előre nyújtotta, a fejét kissé megemelte, láthatóvá váltak a felém eső oldalon az agancs ugyancsak fehéren villogó ágai. Nem volt sok időm fontolgatni, hogy vagy páros tízes, vagy páratlan tizenkettes bikát lövünk. Meg tudtam ítélni azt is, hogy súlyát tekintve egy átlagos börzsönyi, selejtbikáról van szó.

Súgtam a vendégemnek, hogy a bika lőhető! Amint olyan helyzetbe áll, hogy célba tudja venni, lője meg. Én a kereső látcsővel figyeltem a bika minden mozgását és azt közvetítettem a vendégemnek. A bika hirtelen egyet fordult és ismét a teheneit terelgette. Ismét megjelent az egyik tisztás foltban, ekkor már jól láttam a nyakát és a lapockájának egy részét. Keresztbe állt, balra volt a feje. Ezt halkan közöltem a vendégemmel. Kérdeztem, hogy látja-e azt, amit én? Látom… mondta izgatottan, remegő hangon. Akkor célozz és lőj, de minél előbb! – biztattam a barátomat.

Én a látcsövemet le sem vettem a bikáról, a fatövében fél térdre ereszkedve vártam a lövést, ami e pillanatban a fejem felett el is hangzott. Azt láttam, hogy a lövés előtti pillanatban a bika hirtelen jobbra fordulva testhelyzetet változtatott. Legalább is ez volt az érzésem. A lövés után eltűnt a szemünk elől; csak azt hallhattuk, hogy a szarvasrudli hangos csörtetéssel távolodik el tőlünk. Szinte biztos voltam abban, hogy találat érte a bikát, hiszen ilyen távolságból, mintegy nyolcvan méterről nemigen lehetett elhibázni, hacsak egy faág nem került a lövedék útjába. A célzás is jó pozícióban történt; Mihály barátom álló helyzetben, támasztéknak jól kihasználta a kétágú fatörzs előnyét. Az viszont gyanús volt, hogy nem hallottam sem a lövedék becsapódását, sem a rudli rohanásának hangzavarában a bika összeesésének jellemzően recsegő-ropogó zaját. Volt ereje elvágtatni a háremmel?

Mondtam a barátomnak, hogy szívjon el egy cigarettát, amiért láthatóan hálás volt nekem, hiszen reszketett az izgalomtól; erőt vett rajta a feszültség. Addig itt várunk, kissé lenyugszunk, és ha sebzett a vad, hagyjuk azt is a sebágyban kiszenvedni. Ilyenkor iszonyú hosszú időnek tűnik egy cigaretta elszívásának ideje, pedig szívta ám a barátom elég szaporán. Amikor eltaposta a csikket, elindultunk a rálövés helyére. Kértem őt, hogy minden eshetőségre felkészülve töltse csőre újra a fegyverét és zárja el. Ezt tettem én is a saját fegyveremmel.

Nem volt nehéz rátalálni a rálövés helyére, jól látszottak a bika elugrásának nyomai; hátsó csülkei mély lenyomatot hagytak az erdei talajon. Vért viszont nem találtunk sehol. Szinte méterről-méterre átvizsgáltam a helyszínt, hátha találok legalább egy árulkodó vércseppet. De nem. Eközben a vendégem – tőlem eltávolodva – egyre lázasabban, összevissza kutatta a környéket, vérnyomok után kutatva. Feltehetően már azt sem tudta igazán, hogy hol is volt a rálövés helye? Úgy látszik igaza volt, amikor az érkezésekor azt mondta, hogy itt a hegyvidéken a sok fától ő semmit sem lát. Többször szóltam neki, hogy jöjjön vissza, mert nem jó nyomon jár, de ő továbbra is lázasan kereste a „fekvő bikát.”

Én megpróbáltam a nyomok alapján követni a menekülő szarvasok útját és a kopár, füves hegyoldalban rábukkantam arra a nyomvonalra, ahol a bika is menekülhetett. Úgy láttam a nyomokból, mintha az egyik hátsó lábát húzta volna maga után. És itt volt végre az első vércsepp! Majd néhány méterre újabb vérnyomok vezettek a csapán. Ekkor szóltam újra a vendégemnek, hogy hagyja abba a távoli keresést, mert itt a vérnyom, amelyen én haladok. Közben rossz sejtéseim támadtak, mert a nyomok az egyre meredekebb, déli lejtésű, kövecses hegyoldalban, egy igencsak mély, vízmosásos árok felé vezettek. Na, gondoltam; ha azon átment a bika a többi szarvassal együtt, akkor az nem lehet nagyon beteg. Bár a tapasztalatok szerint a bőgő szarvasbikának iszonyatos életereje van. Vagy lefutottak volna a mély árok takarásában a Hosszú-völgy irányába? Ezen gondolkodtam, miközben a vendégem még mindig a maga útját járva, bóklászott ide-oda. Újra szóltam neki, de már határozottabban, hogy jöjjön közelebb, mert már nyomon vagyok.

Ekkor hirtelen arra lettem figyelmes, hogy előttem kb. harminc-negyven méterre, a mély árokból, nagy erőfeszítéssel kapaszkodik felfelé egy bika, s igyekszik kijutni annak túloldalára. Nem volt nehéz felismerni, hogy ez a mi bikánk. A vendégem pedig tőlem távolabbról, éppen elindult felém. Már nem volt időm a párbeszédre, ezért ösztönösen kaptam vállhoz a fegyverem, félve attól, hogy a sebzett bika elmenekül előlünk és sikerült pontos váll-laplövéssel megállítani. Mi az, hogy megállítani? Bár úgy lett volna, hogy amikor az árokból felkapaszkodik, akkor érte volna a lövés, és a túlpartján marasztalta volna helyben. Ehelyett a bika a meredek, mély árok oldaláról lehempergett annak legaljára.

Addigra a barátom is oda sietett hozzám és a tekintetével lázasan kereste, s kérdezte hogy mire lőttem? Sűrű elnézések közepette magyaráztam neki a helyzetet és azt, hogy muszáj volt lőnöm. Kifejeztem a sajnálkozásomat, hogy időben nem hallgatott rám és nem jött oda, ahol én a vérnyomot követtem. Ő viszont arról igyekezett engem meggyőzni, hogy azért próbálta átkutatni a közvetlen környezetet, hátha a közelben valahol elfeküdt a bika. De végül is belátta, hogy hibázott, mert nem lett volna szabad elhagyni a kísérőjét és önálló akcióban kezdve, keresgetni a bikát. Én azért nyugtatgattam, hogy egészen biztosan meglőtte a bikáját, hiszen itt vannak az árulkodó vérnyomok; az én lövésem csak kegyelemlövés volt. Ha az ő találata nem lenne halálos, akkor ez a bika már árkon-bokron keresztül gázolva eltűnt volna a szemünk elől, csak úgy, mint a többi szarvas.

Vártunk még egy ideig, eközben a barátom újra elszívott egy cigarettát. Láttam rajta, hogy nagyon feszült és bántja, amiért nem hallgatott rám. A cigarettaszünet után lövésre kész fegyverrel elindultunk az árok felé. Odaérve azt láttuk, hogy a bika az árok legmélyén az egyik hátsólábát kinyújtva hason fekszik, és már nem mozdul. Tőle nem messze, ezt a mély árkot egy rozoga fahíd szelte át, amely a valaha működő erdei kisvasút elhanyagolt, korhadt hídja volt. Ennek a tartópilléreibe kapaszkodva ereszkedtünk le az árok mélyére, és az árok medrében így tudtuk megközelíteni a kimúlt bikát.

Tüzetesen szemrevételeztük; az agancsa kissé abroncsos, egyébként szabályos és abszolút szimmetrikus, páros tízes agancs volt. A súlyát ott, akkor kb. öt-öt és fél kilo közöttire saccoltam. Fogazata alapján hét-nyolcéveskorúnak becsültem a bikát. Lényegében jó kilövés volt, ilyen szempontból tehát hibát nem követtünk el. Az első lövéssel azonban, amit a vendégem leadott, nem büszkélkedhettünk. Ugyanis az arról árulkodott, hogy a bikát pontosan fenékbe lőtte. A lövedék a végbélnyílás közelében behatolva, hosszában végig szántott a belsejében és a szegycsontban akadt el. Amikor a bikát felbontottam ez egyértelműen kiderült; a lövedék iszonyú darálást végzett a test belsejében. Iszonyú szenvedés várt volna rá, ha nem kapta volna meg a második lövést.

Mégis jól láttam én, hogy a lövés pillanatában a bika hirtelen fordult egyet, valószínű valamelyik tehén felé, és amikor a lövedék elérte, akkor már a hátulját mutatta felénk. Csak ez lehetett a magyarázata e szerencsétlen találatnak. Ugyanakkor ez is halálos lövésnek számított, ezért az első lövést leadó vendégemet illette az érdem. Őszinte örömmel gratuláltam neki az első meglőtt szarvasbikájához. Szertartásosan nyújtottam át az ilyenkor szokásos töretet, boldogan öleltük át egymást és percekig levett kalappal álltunk az elejtett szarvasbika felett.

Majd lassan kezdtünk feleszmélni, hogy most jön ám a java. Hogy visszük ki majd a bikát ebből a mély árokból? Nem volt kétséges, hogy ezt emberi erővel – akár hányan is lennénk – nem lehet megoldani. Ehhez valamilyen gépi erőre van szükség. Javasoltam a barátomnak, hogy ő maradjon itt, én pedig felkapaszkodok a hegytetőre, oda ahol a terepjárót hagytuk, és azzal bemegyek a vadászházhoz, hogy valami segítséget kérjek a vad beszállításához. Az óramutató ekkor már délelőtt fél tizenegyet mutatott. Időbe telt, amíg a meredek hegyoldal járható részein feljutottam az ott hagyott gépkocsinkhoz. Szerencsém volt, mert a vadászházunkban – főszezon lévén – szinte telt ház volt. Vadásztársaim éppen ebédhez készülődtek. Velük volt a társaságunk közkedvelt hívatásos vadásza is, K. Vilmos, akit mi mindannyian Vilinek becéztünk. Kiváló szakember, nagyszerű vadász volt. Többen úgy jellemeztük őt, hogy amit Ő a vadászatban nem tud, azt egyszerűen nem kell tudni.

Örültek nekem, mert már nem tudták elképzelni, hogy hajnal óta hol vagyunk; kezdtek aggódni, hogy nem történt-e valami bajunk. Amikor megismerték a történetünk lényegét – az ebédkészítést félbehagyva – egy emberként kerekedtek fel öten is, hogy segítsenek a bikát kihúzni a szakadékszerű árok mélyéről. Vili vezényletével, a maga vezette platós terepjáróval máris indultunk a helyszínre. Indulás előtt Vili gondosan ellenőrizte, hogy a mindig nála levő, vastag drótkötél is a helyén van.

Mihály barátom, aki a vadat őrizte nagy megkönnyebbüléssel fogadott bennünket. A vadásztársak leugrálva a platóról kíváncsian mustrálgatták a meglőtt bikát és gratuláltak mindkettőnknek a sikerhez. Vili dicsérete volt számomra a legdöntőbb, amikor azt mondta, hogy eddig ez az idei év legjobb selejt-kilövése a társaságunk területén. Elismeréssel gratulált ő is mindkettőnknek. No, de ami ezután következett – ahogy mondani szokták – az nem volt piskóta. A meglőtt bika kb. harminc méterre volt a rozoga fahídtól, az árok legmélyén. A platós gépjárművel viszont nem lehetett tovább menni, mert olyanok voltak a terepviszonyok. Ezért a bikát kézi erővel kellett elvonszolni odáig, ameddig leért a vastag vontató drótkötél.

Voltunk ott összesen nyolcan, a vendégemet is beleszámítva. Ennyin igazán hozzá sem fértünk egyszerre a vadhoz. Vili vezényelte hangosan a munkát, ő határozta meg a fogásokat, miközben ő maga is keményen kivette a részét a hórukk munkában. Iszonyatosan nehéz dolgunk volt, mert vonszolás közben az árok mélyén elfekvő nagyobb kövek, szikladarabok hol a nagytestű vadat akasztották meg, vagy fogták vissza – miközben vezényszóra araszolgattunk vele – hol pedig magunk botladoztunk a méretes kövekben. Mindnyájan megszenvedtük, amíg végre a bikával a fahíd közelébe értünk.

Amikor már ott voltunk vele és valamennyinkről patakzott a veríték, kiderült hogy rövid a drótkötél; a gépkocsitól nem ér le a bikáig, az árok aljára. A terepjáróval pedig már jottányit sem lehetett hátra tolatni a terepviszonyok miatt. Nem volt mit tenni, mint a bikát kézi erővel fel kellett vonszolni, a mély árok meredek partoldalán, néhány méterre, hogy elérjük vele a drótkötelet. Végre ez is megvolt, de ekkor már annyi felé hevertünk az árok meredek partoldalán – verejtékünkben fürödve – ahányan voltunk és ugyancsak sűrűn kapkodtuk a levegőt. Vili nem sok időt adott nekünk a lihegésre, hanem szakszerűen rákötötte a vontató kötelet a bika fejére, és a gépjárművel megkezdte a felfelé vontatását. Nekünk pedig azt a feladatot adta; segítsük két oldalról gerincén fektetve, „szánkóztatni” a nagytestű bikát, vigyázva arra is, nehogy az agancsa beakadjon az árok meredek oldalán és letörjön. Miközben Vili a gépjárművel erőlködve, szinte araszolva vontatta felfelé a vadat közülünk, akik ebben segédkeztünk hol az egyikünk, hol a másikunk csúszott vissza métereket. Volt, aki egyenesen az árok mélyén kötött ki.

Igazi megkönnyebbülés volt, amikor végre fent volt a bika az árok partján. A gépjármű platójára feltenni már gyerekjáték volt az előzőekhez képest. Délután kettő óra volt, amikor a barátom első szarvasbikájával a vadászházunk vadkamrájába beértünk. A segítő vadásztársaimnak alig volt ideje egy gyors ebédre, mert három óra tájban indultak ki vadászni. Nagyon hálásak voltunk nekik ezért az önzetlen segítségért.

Mihály barátommal egyformán fáradtak, szomjasak és éhesek voltunk. Végül is hajnal óta talpon voltunk, kilométereket cserkeltünk, a bikát meglőttük, kalandos és nehéz körülmények között behoztuk. Mikorra ebédhez jutottunk már délután három óra is elmúlt. Egyetértettünk abban, hogy maradandó élmény lesz mindig is számunkra ez a vadászat. Utána még sokáig elemezgettük és felidéztük a részleteit. Nem kerültük meg a legfőbb tanulságait sem; nevezetesen azt, hogy nem elegendő az ilyen nagytestű, nemes vadat becserkelni, elbírálni és meglőni, hanem ügyelni kell arra is, hogy ha a találat után nem maradna helyben, akkor mi mindennel kell számolni a vadásznak. Ezt most láthattuk és meg is szenvedtük. Mondta is a kedves barátom; alig várja, hogy ezt a vadászati élményét megossza az alföldi vadásztársaival és elmondja majd nekik, a szavait idézve, hogy „ehhez képest az őzbak vadászat nem más, mint egy csendes ultiparti!”

* * *

In memoriam: A trófeabírálat után leutaztam hozzá az Alföldre, hogy személyesen adjam át neki a fatalpra szerelt trófeát. Mihály barátom vadászruháját felöltve várt a kapuban. Amikor a kezébe vette az első elejtett szarvasbikájának agancsát, párásak voltak a szemei. Vele együtt én is meghatódtam. Szobájának falán már készen volt a hely, ahová a trófeát feltettük. Hosszú percekig nézte és csodálta minden oldalról. Későbbiekben meglátogatták a vadásztársai, akik elismerően, vagy talán irigykedve gratuláltak neki a sikerhez. Akinek csak tehette, büszkén megmutatta vadászéletének legszebb emlékét. Lehet, hogy megérezte; a sors nem hagy neki sok időt erre az örömre, ugyanis rá egy évre, a neve napján temették, amikor a Börzsönyben még bőgtek a szarvasok. Orgonájukkal búcsúztatták a vadászt, aki elvitte magával az örök vadászmezőkre a börzsönyi táj szépségének és e közös vadászatunknak az emlékét. Nyugodjon békében!

Mihály barátommal és az őt megillető szarvastrófeával

A Szárazfabérc hegyvonulata

Koppány oldal, a Bizmetek és alatta a Granat-kút szakadéka;

Kilátás a Hegyes-hegyre a Hosszúbércről

Vadászat

Vizsla Főverseny 2024.október 11-13.között

Print Friendly, PDF & Email

2024. október 11-13. között rendezik meg az idei Vizsla Főversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara (a MEOESZ-szel való együttműködés alapján) 2024. október 11-13. között rendezi meg az idei Vizsla Főversenyt.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

  • A Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának döntése értelmében a Főverseny felhívására beérkező jelentkezők közül 20 vizsla és vezetője részére MEGHÍVÁSOS VERSENYTrendez.
  • Az idei Főverseny szakít a korábbi hagyományokkal: NEM lesznek vármegyei szintfelmérők és regionális versenyek.
  • A Főversenyt a MEOESZ érvényes Vadászkutya Vizsga- és Versenyszabályzat „Mindenes verseny vizslák részére” fejezete szerint rendezzük meg.
  • A beérkezett nevezéseket elsősorban a kutya teljesítménye alapján a Vadászkamara rangsorolja, közülük 20 kutyát és vezetőjét hívja meg a Főversenyre.
  • A nevezési díj: 40 000 forint/eb
  • A Főverseny rendezője és a résztvevők támogatója a Vadászkamara központja és vármegyei területi szervezetei.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nevezési feltételek

a kutyáknak:

  • FCI VII-es fajtacsoport
  • magyar vagy honosított származási lap
  • őszi tenyészvizsgán vagy vízi-mezei vizsgán/versenyen, vagy mindenesvizsla vizsgán/versenyen elért, díjba sorolt eredmény
  • érvényes oltási igazolás

a kutyavezetőknek:

  • a 2024/2025. vadászati évre érvényes vadászjegy
  • fegyvertartási engedély bejegyzett sörétes vadászfegyverrel, amelyet a főversenyen használni kell
  • nem áll a kinológiával kapcsolatos hatósági, vadászkamarai vagy fajtaklub általi vizsgálat, eljárás alatt
  • egy tulajdonos egy kutyával vehet részt a versenyen, amelyen a vizslát a nevezésben megjelölt vezető vezetheti
  • a Főverseny szellemiségével, az alapvető írott és íratlan etikai szabályokkal, a civilizált viselkedés normáival azonosul

Jelentkezni lehet a vadászkamaránál a kutya tulajdonosának lakhelye szerint illetékes vármegyei területi szervezetnél.

A területi szervezetek elérhetőségeit ide kattintva éri el.

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 20.

A JELENTKEZÉSI LAP IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Frommer

Hallásvédelem: FROMMER – ISOtunes Advence Sport aktív fülvédő

Print Friendly, PDF & Email

Itt az ISOtunes Advence Sport fülhallgató, ami lövésre lekapcsolja, majd utána újra felerősíti a körülöttünk lévő hangokat.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pár napja, mikor a Móri-árokba tartottunk, beugrottunk Budapesten, a Szenes Iván téri FROMMER fegyverboltba. Úgy indultunk, hogy legyen a vadászat előtt időnk körbenézni, mert mindig van valami újdonság, ami ugyan már kint van a pultokon, de még az internetre nem töltötték fel a FROMMER munkatársai. Ahogy szokott lenni, most sem csalódtunk és egy igazi vadászcsemegén meg is akadt a szemem, ami nem más volt, mint az ISOtunes Advence Sport fülhallgató, ami lövésre lekapcsolja, majd utána újra felerősíti a körülöttünk lévő hangokat. Ide vele!

Az ISOtunes Advence Sport aktív fülvédő. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A jó parkolási lehetőség szombaton még inkább megmutatkozik, egészen az üzlet előtt tudunk megállni. A Franchi fegyvereknek külön vitrin jár, persze megnézem a duplát, az ESPRIT-et – cicázunk egymással, hiszen a baszkül, a kidolgozás, a fegyver kecsessége magával ragad és ha úgy alakul, egyszer veszek is egyet – azzal majd kihúzom, ahogy a régi öregek a Merkellel és miegymással. Öcsém oldalba lök, hogy azért koptassunk el több puskát is, de tudja ő, hogy nekem a vadászat valami mást is jelent. Ahogy Bognár Rudolf délvidéki vadászbarátom szokta mondani: menthetetlenül romantikus alkat vagyok.

Azonban a technikai újdonságok mindig is érdekeltek. Nem is tagadom, hogy szeretek telefonálni, beszélgetni, amit gyerekként édesapámnál nem is értettem, de a vadászatok egy bizonyos generációnál erről is szóltak. Nekem meg hiányzik a kötetlen eszmecsere, amit nem is szeretnék elveszíteni. Kevesebb is lenne a vadászat, a társasvadászat a vadászatok utáni jóízű beszélgetések nélkül.

Viszont, ha bent van a füldugó, vagy fültokot viselünk, kint vagyunk a barátainkkal a lőtéren, mert ma már az is fontos helyszíne lett a közösségi aktív, rekrációs pihenésnek, hogy trendik is legyünk, ott meg nagyon kellemetlen tud lenni: Igen!? Nem!? Hogy mondtad?

Az ISOtunes Sport aktív fülvédővel megóvhatjuk a hallásunkat, miközben lövészeten, vagy vadászat közben tökéletesen halljuk a környezetünket. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Szóval megpillantottam az ISOtunes Advence Sport fülhallgatóját, ami mindent visz, hiszen hallgathatok vele zenét, vadászhatok és még telefonálni is tudok vele. Egy akkumulátoros, bluetooth-os headsetem van már, de az nem tudja ezt. Minden esetre a nyakpántba elhelyezett csíkakkumulátorral, a zsebemben lévő telefonnal akár zenét hallgathatok vagy akár telefonálhatok is.

Ez az ISOtunes Advence Sport fejhallgató meg még képes a zajokat is csökkenteni, majd mikor eldördült a lövés, a környezet hangjait újra visszaerősíti! Végre! Az ára pedig most 63 000 Ft-ról 53 000 Ft-ra leengedve – akciós! Míg a vezeték nélküli verzió 75 000 Ft helyett most 57 000 Ft-ért megvásárolható.

Érdemes tudni a ISOtunes Advence Sport fülvédőről, hogy több, mint három évtizede gyárt a cég kiváló minőségű hallásvédőket és fejhallgatókat. Ezt a típust pedig kifejezetten vadászatra és sportlövészetre fejlesztették ki.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Mit tud?

Az ISOtunes Advance Sport fejhallgató bluetoothos kapcsolattal összekapcsolható a telefonunkkal is és egy nagyon jó hangminőséget produkál, ami már az 5.0 bluetoothos szabványnak köszönhet. Ezenfelül 33 dB SNR-t és aktív csillapítási vagy erősítési funkciót, azaz TSC-t tud!

Mi is azaz SNR?

Az SNR egy mozaik szó, ami az angol Signal-to-noise ratio szavakból ered, ami egy jel-zaj viszony, tehát a hasznos és a zavaró jel – azaz zaj – aránya dB-ben kifejezve.

Van ennek a verziónak egy négy, azaz 4000 forinttal drágább verziója, ami vezeték nélküli, és most 75 000 forintról 57 000 forintért elvihető, de magam ezt a nyakba akasztható verziót jobban kedvelem, mert nehezebb elhagyni, ámbátor mások meg azt kedvelik. Kinek, melyik tetszik, de az biztos, hogy szép zöld színe miatt bizonyosan sokat fogjuk keresni, ha elmaradna.

Mindkét eszköz mellé takaros kis doboz jár. Az Agro Jager főszerkesztője szerint ezért is érdemes egy málhazsákkal vadászni menni, mert annyi minden kell már egy vadászathoz, de egy biztos, hogy a fülünk védelme talán a legérzékenyebb kérdés mindannyiunk szerint.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A szetthez kapunk még egy töltőkábelt, egy tárolódobozt, valamint 7 pár különböző méretű és anyagú füldugót, amit lehet cserélgetni, de ezeken már színkód is van, hogy párban lehessen váltogatni.

A domború piktogrammok vizes, vagy fagyos, elgémberedett kézzel is gyorsan megtalálhatóak. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Az ISOtunes Advance Sport fejhallgató alig 23 gramm. Viselni, használni kényelmes s ha szeretnénk, akkor fülhoroggal még jobban fixálhatjuk, bár szerintem felesleges.

Az ISOtunes Advance Sport típusokat kifejezetten vadászoknak fejlesztették és magas, 33 dB-es csillapítási értékkel bírnak. A terméket elsősorban munkahelyi használatra tervezték, mondhatni ipari minőségű, miközben precíziós funkciója miatt, mint az intelligens zajszűrés, messze magasan teljesít!

Különféle szivacs és gumilamellás füldugókat ios adnak a készletben az ISOtunes Advence Sport aktív fülvédőhöz. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A Tactical Sound Control™ a környezeti hangokat a természetes hangerő nyolcszorosára erősíti, miközben lövés, éles, egyszeri, hirtelen nagy arányú zajától megóvja a belsőfülben lévő sérülékeny csigát, amely sérülése esetén bizonyos frekvenciákat nem képes többé jellé alakítani, azaz abban a hangtartományban süketekké válunk.

Egy mozdulattak lecserélhetjük a fülvédő dugóit. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Míg a telefonnal kommunikálva a használati idő 10 óra, addig csak vadászati funkcióra használva, tehát a TSC üzemódban ez a teljesítmény 20 órára növeli az eszköz használati idejét.

Aktív fülvédelem az ISOtunes Advence Sporttól, amelyet most a FROMMER Fegyverboltban meg is vásárolhat vagy érdeklődjön telefonon a +36 1  210 35 00 számon. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Arról meg még nem is beszéltem, hogy nagyon tartós IP67 por- és vízálló, amit legközelebb mutatunk be, amikor is a KONUS hőkamerájával, ezt is a Sebes-Körös rohanó, kristálytiszta vizébe fogunk mártani.

Írta és fényképezte:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Berta Bálint: A László-napi vadkan

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt hetem meglehetősen fárasztó volt. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem harmadéves hallgatója vagyok és a szakdolgozati témámhoz kutatásokat végzek, emellett dolgozom is. Napjaim elég kimerítőek, így az esti vadászatokat egyfajta “jutalom a nap végen” szlogenként fogom fel – juttatta el Berta Bálint, élete egyik legszebb vadászélményéről szóló beszámolóját,  az Agro Jager News érdeklődésére.

Berta Bálint László-napi vadkanja. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

A Csököly Aranyszarvas Vadásztársaság területén vadásztam – vágott bele Berta Bálint. Édesapám meghívásának tettem eleget. A vadásztársaság mindösszesen 5600 hektáron gazdálkodik: nagyjából egyenlő arányú a mezőgazdasági és az erdősült terület aránya.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ez a biztonsági körzet a vadásztársaság határán helyezkedik el, én akkor este oda voltam hivatalos. Azért esett erre a területre a választásom, mert az előtte való területbejáráson láttam a tritikálé földön disznónyomokat, a híres bagózást. Június 15-én már vadásztam ezen a helyen, láttam is ezt a disznót, de akkor ő volt az ügyesebb. Lövést nem tettem, ha úgy fordul a szerencse, reméltem, még találkozni fogunk.

A László-napi vadkan. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

Ez az esemény is közrejátszott abban, hogy újból ezt a biztonsági körzetet válasszam. Már akkor láttam hogy egy termetes kannal van dolgom. Ki tudja? Talán? – gondoltam magamban.
Június 27-én, László napján, szerencsémre újra elém terelte Diana a nagy kant. A leshelyemet 20:00 órakor foglaltam el. Először egy őzsuta váltott ki, majd egy szarvas. 21:15-kor gyanús neszre lettem figyelmes, majd ki is váltott a disznó.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Még világos volt és a kiváltás helye közel, 60 méterre volt hozzám: rögtön láttam hogy a várva várt disznó az. Puskámat felemelve egész testemet izgalom öntötte el, mert tudtam, hogy egy nem mindennapi vaddal állok szemben. A szálkeresztet gyorsan, de nem kapkodva, helyeztem a gabonából kiemelkedő disznó fültövére,majd lőttem. Mikor birtokba vettem a vadat, akkor bizonyosodtam meg róla, hogy egy meglehetősen öreg, nagy agyarakkal rendelkező disznóval volt dolgom.

Berta Bálint élete eddigi legnagyobb vakanjával. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

A fegyver amivel elejtettem a vadat: Blaser R93 300 Win. Mag.
Lőszer: Geco Plus 11g
A kan súlya 107kg
Agyar hossza: 18.7cm és 18.2cm

Berta Bálint

Tovább olvasom