A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin a tegnapi nap során sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja.

A felső szakaszokon a német, az osztrák, illetve a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak. A ma reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

Budapesten a mai napon várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással, míg a többi itthoni szakaszon az I. fokú szintet megközelítő tetőző vízállások lesznek jellemzőek. A főváros feletti folyószakaszokon pedig a lassú apadás miatt várhatóan tartósan az I. fok szintje körül maradnak a vízállások.

Nagyon lassú az apadás tehát a Szigetköz területén és Győrnél is, tovább lassítva a víz útját a Duna alsóbb szakaszain, hiszen a szigetközi burjánzó növényzet az érkező vizet valamelyest felfogja, lassabban képes átereszteni, az ártérről újra a mederbe engedni.

A Duna árhullámának tetőzése jelenleg Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, hiszen az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Az árvizek apadásánál is kiemelten fontos a szakképzett vízügyes szakemberek jelenléte, hiszen a gátak egy ilyen hosszan elnyúló tetőzésnél átnedvesedhetnek. A folyamatos szakszerű megfigyelés célja, hogy a vízügyesek felismerjék, ha szükség van segítségre, esetleg a gátak megerősítésére, hogy azok megőrizzék ellenállóképességüket. Ennek legismertebb formája a gát magasítása, de szükség lehet mentett oldali megtámasztásra, vagy a gáttestben kialakuló károsan gyors szivárgások csökkentésére, buzgár elfogással, vagy ellennyomó medence kialakításával.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván és a Tarnán is.

Forrás: OVF