Mezőgazdaság
20 éves a Debreceni Egyetem Tormay Béla Szakkollégiuma – GALÉRIÁVAL
20 éves jubileumát ünnepelte a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tormay Béla Szakkollégiuma, amely az egyetemi kiválóságokat, a kar legképzettebb hallgatóit tömöríti. Az ünnepségen a hallgatóságot Dr. Stündl László dékán, Prof. Dr. Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes is köszöntötte, de Prof. Dr. Nagy János prorektor is elfogadta a diákság invitálását.
Dr. Stündl László dékán az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a szakkollégium névadója, Tormay Béla tehetsége már diák korában kitűnt. Például akadt olyan tanév, amikor engedéllyel ugyan, de egyszerre két évfolyamot is elvégezhetett. Külföldi munkái után tanított Keszthelyen, majd Debrecenben – a mai Debreceni Egyetem jogelődjéhez – az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézetbe került.
Munkásságának elévülhetetlen érdeme, hogy meghatározza az agrártudományok mai irányát, hiszen elérte, hogy az oktatásban tudományos igényeséggel adjanak órákat. Ma, ez a törekvés fokozottan jelentkezik – tette hozzá. A mezőgazdaságra eddig soha nem látott kihívások várnak, amelyben az ágazati problémákat csak jól képzett mérnökkel, mérnöki irányítással, mérnöki munkával lehet majd teljesítenie a szektornak.
Brassó Dóra Lili, a Tormay Béla Szakkollégium diákelnöke kiemelte, hogy a jelenleg aktív, nappali tagozatos hallgatóknak az összefogásával sikerült megrendezni a programot. Hangsúlyozta, hogy a diákság, az egyetemi polgárság számára mindig nagy megtiszteltetés, ha a tanórák után a tanáraik, vezető professzoraik, a kar vezetése jelenlétével megtiszteli a rendezvényeket. Mindezeken túl azonban egyfajta kötelességük is ápolni a szakkollégium hagyományait, hiszen 20 év távlatából nézve, a mostani első, másodéves hallgatók éppen akkor születtek, amikor ez a szakkollégium megkezdte a munkáját. A hagyományok ápolása, a történelem ismerete az agrárkaron is fontos feladat és ígéretet tett arra, hogy elnöksége alatt tovább öregbítik a szakkollégium jó hírét mind a kar, mind pedig a nagy egyetem, a Debreceni Egyetem vonatkozásában is.
Az ünnepségen feltűnt Prof. Dr. Pepó Péter egyetemi tanár és Dr. Terjék László egyetemi docens is, akik köszöntőjükben kiemelték, hogy a múlt, a jelen és a jövő, e három egység együtt képezi azt a harmóniát, amely minden közösség biztosítéka.
A szakkollégium lényegében – folytatta lapunknak Brassó Dóra Lili elnök – egy olyan önszerveződő szakmai csoport, ahol az oktatók a legjobb tanulmányi eredménnyel bíró hallgatókat továbbképzik s ha úgy vesszük, egy közös platformot teremt a szakkollégium, hidat képezve a kutatók és a diákság között. Működését a mindenkori vezetőség és tagság összefogása és aktivitása határozza meg.
Prof. Dr. Nagy János prorektor, a társszakkollégium, a Kerpely Kálmán Szakkollégium alapítója kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon két szakkollégium is működik. Dicsérte, hogy a hallgatók tudják, hogy mit szeretnének tanulni, kutatni. A jóízű tanulmányi verseny mellett, a legfontosabb a szakmai közösségek építése, közös programok szervezése. A két szakkollégium sok esetben közös tudományos programokat szervez. Jelenlétükkel megtisztelik egymás rendezvényeit, előadásait, amellyel nemcsak a kölcsönös elismerés mutatkozik meg, hanem eközben tanulnak is egymástól. A diákság a szakkollégiumokban, olyan tudományos műhelyekbe csöppen, hogy szinte észre sem veszik, de mire a doktori képzés kapujába kerülnek, már szinte igazi kutatókká válnak. Persze, minden tudományterületen, ahogy a Debreceni Egyetem megannyi kutatásában, rengeteget kell dolgozni, hogy új és újszerű eredményeket érjenek el. Valakinek ez könnyen megy, míg mások többet dolgoznak a sikerért, de a motiváció a tudományos kutatás felé hajtja a diákokat.
A problémák felismeréséhez, a kérdések megfogalmazásához, a megoldások megtalálásához az agrártudományokat és az egyes tudományterületeket nagyon alaposan meg kell ismerni. A mai kor azt is elhozta, hogy sokszor más, idegen tudományterületekről érkezik a helyes válasz. Ezért fontos az, hogy az universitason belül együtt legyenek a tudósok és a hallgatók, akik megismerik egymást és felhasználva, baráti és szakmai kapcsolataikat, megoldásokat találjanak az előttünk álló kihívásokra. A diákok kapcsolati tőkéjüket most alapozzák meg és a Debreceni Egyetem a XXI. század harmadik évtizedére ezt kontinentális léptékűvé tette. Teljesen tisztán és világosan látszik, hogy a tudomány és a nemzetközi kapcsolatok együttesen fogják meghatározni a magyar mezőgazdaság jövőjét – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Prof. Dr. Nagy János prorektor.
Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tormay Béla Szakkolégiuma
Mezőgazdaság
Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) októberi előrejelzése:
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján a 2024. évi globális gabonatermelés 2853 millió tonnára emelkedett. A növekedés hátterében a rizs és a búza termésmennyiségének felülvizsgálata áll. Azonban a módosítások ellenére a 2024. évi globális gabonatermelés várhatóan még mindig elmarad a tavalyitól. (1. ábra)
A búzatermést 792,9 millió tonnára becsülik, ami 0,2 %-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az emelkedés az ausztráliai kilátások javulásával magyarázható, hiszem a kontinens nyugati részén a kedvező időjárási viszonyok javították a termésátlagot. A túlzott növekedést ellensúlyozza az Európai Unió termelési előrejelzése, ahol a túl sok csapadék miatt a vártnál alacsonyabbak a termésátlagok.
A kukoricatermelés előrejelzése csökkent az Európai Unióban, azonban az Egyesült Államokban az egész vegetációban tapasztalható kedvező körülményeknek köszönhetően emelkedett a legutóbbi felmérések szerint. A rizs tekintetében számos termelő országban a visszatérő árvíz negatívan hatott a hozamokra, azonban a csökkenést mérsékeli az Indiában várt rekordmennyiségű termés.
A becsült gabonafelhasználás 12,4 millió tonnával emelkedett az előző évhez képest, míg a búza felhasználására vonatkozó előrejelzés 793,7 millió tonnára növekedett. A becslések alapján a búza élelmiszeripari felhasználása növekedett, míg a takarmányozási és egyéb célú felhasználása csökkent. A kukorica és a cirok várható felhasználása szeptemberhez képest növekedett, ami a rizs esetében is megfigyelhető. Ez elsősorban India javuló ellátási kilátásával magyarázható, de az etanolgyártásra kibocsátott állami rizskészletek is szerepet játszanak benne.
A gabonakészletre vonatkozó előrejelzés szeptemberhez képest 1,7 millió tonnával csökkent, de ez még így is 10,5 millió tonnával magasabb az év eleji értéknél. A becsült készletek a tavalyihoz képest szinte változatlanok (30,6 %), ami megfelelő ellátási kilátásokat jelez. A búzakészletek várhatóan 316,2 millió tonnára emelkednek, főként az ausztrál és ukrán készletbecslések miatt. Azonban a kukorica- és árpakészletek csökkenése várható, amit elsősorban az Európai Unió alacsonyabb termelésátlagai okoztak. A rizskészlet előrejelzése 1,82 millió tonnával növekedett szeptemberhez viszonyítva.
A gabonafélék világkereskedelme 2,5 millió tonnával emelkedett, de ennek ellenére 2,7 %-os csökkenést jelez az előző évhez képest. A búza világkereskedeleme az előrejelzés szerint 4,1 %-kal (8,6 millió tonnával) csökkent a tavalyi évhez képest és 1 millió tonnával marad el a szeptemberi becsléstől. Ez főként az Európai Unió, valamit Egyiptom alacsonyabb export becslésének köszönhető. Ezzel szemben a kukorica kereskedelmének emelkedését várják az Európai Unió importigényeinek fokozódása, valamint a növekedő brazil export miatt.
Az árpa és a cirok iránt is megnőtt a kereslet, főleg Kína exportigényei miatt, amit várhatóan Ausztrália és az Egyesült Államok termése fedezni fog. A rizs kereskedelme csökkent, azonban várhatóan a jövő évben emelkedni fog a közel-keleti és afrikai országok importnövekedése miatt.
Forrás: Fodor Attila -NAK
Közkedvelt trópusi gyümölcsünk, vagyis a banán termesztését több tényező is veszélyezteti. A globális felmelegedéssel a klimatikus viszonyok jelentősen változnak: a legnagyobb kihívást az időjárási szélsőségek és a természeti katasztrófák okozzák. A termesztést egy gyorsan terjedő növénypatogén gomba, a Fusarium oxysporum f. sp. cubense is fenyegeti.
Emellett a kereskedelmi bizonytalanságok, az infláció és az árfolyam-ingadozások hatását sem lehet figyelmen kívül hagyni, melyek mind befolyásolják a banán árának alakulását. Az Európai-Unió csupán a banánfogyasztás kis részét (10-11 %) képes előállítani, így nagy mértékben ki van téve az import termékeknek. Az idei évben az importált banán nagykereskedelmi ára 0,89 és 1,1 euró/kg között mozgott, amit a 2023-as átlagár is megközelített (1.ábra).
Hazánk elsősorban Közép-és Dél-Amerikából importál banánt, mely döntően Costa Ricáról vagy Ecuadorból származik. Utóbbi esetében idén februárban volt a legmagasabb az átlag nagykereskedelmi ár a budapesti nagybani piacon (2. ábra).
A Fusarium oxysporum f. sp. cubense R1-es törzse a 20. század első felében okozott már jelentős veszteségeket. Dél-Amerikában a legpusztítóbb kórokozóként tartják számon. Sajnos eredményesen nem tudták kezelni a betegséget. Az egyetlen megoldás az ültetvények felszámolása és az új, rezisztens fajták telepítése volt. Mára a rezisztens, Cavendish fajták a globális termelés több, mint felét teszik ki. A Cavendish fajták megoldást jelentettek a gomba R1 törzse ellen, azonban egy új törzs, a Tropical Race 4 (TR4) ellen már nem nyújtanak védelmet. A fertőzött növények szállítószövetei elhalnak, ami hervadást, levélszáradást, az álszár megrepedését, végső soron pedig a növény pusztulását okozza (3. ábra). Jelenleg a piaci igényeknek megfelelő rezisztens fajta nem áll rendelkezésre és kémiai védekezésre sincs lehetőségünk, ezért a fertőzés megelőzésére törekednek a termelők.
A TR4 kórokozó globális elterjedésű, jelenleg 22 országban, főleg Dél- és Délkelet-Ázsiában azonosították, de a Közel-Keleten, Afrikában, Óceániában és Dél-Amerikában is jelen van. A helyzet sürgősségét felismerve megalakult a TR4 globális hálózat (TR4GN), ami megkönnyíti a kórokozó elleni védekezést és az általa okozott kár mérséklését. Ez a kezdeményezés kulcsfontosságú, hiszen a banánnak kiemelet szerepe van az élelmezésbiztonságban, emellett számos fejlődő országban létfontosságú bevételi forrást jelent.
Forrás: Fodor Attila -NAK
Mezőgazdaság
Műanyag helyett hagymahéj?
Az egyszer használatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte
Az egyszer használatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte, ezért egyre többen keresik a megoldást a csomagolások fenntartható alternatíváinak megtalálására.
Egy skót startup, a HUID (hollandul bőr) azt tűzte ki célul, hogy hagymahéjból olyan környezetbarát csomagolóanyagokat készítsen, amelyek otthon is komposztálhatóak. Ez az újfajta csomagolás nemcsak a műanyag hulladék csökkentésében játszhat fontos szerepet, hanem a mezőgazdasági melléktermékek hasznosításában is.
A HUID munkáját a National Manufacturing Institute Scotland (NMIS) és a Strathclyde Egyetem kutatólaboratóriuma, az Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) is támogatja, különböző tesztek elvégzésével vizsgálják a hagymahéjból készült csomagolóanyagok teljesítményét, felhasználhatóságát és környezeti hatásait. Az eddigi eredmények bíztatóak, a HUID már két prototípust is kifejlesztett – a Pyber névre keresztelt, kartonhoz hasonló anyagot, és a Cellofil nevű rugalmas fóliát, ami az LDPE és PE fóliák kiváltására lehet alkalmas.
Az előállítási folyamat során cellulózt vonnak ki a hagyma héjából, amit aztán biopolimerré alakítanak, létrehozva egy olyan anyagot, amelynek eltarthatósága hasonló a műanyagéhoz, mégis komposztálható.
A hagymahéj egyedi tulajdonságai között kiemelendő, hogy természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításában. Egy másik jellegzetes tulajdonságát viszont nem „örökli” az alapanyagnak a csomagolás, mégpedig az illatát. A megalkotók elmondása alapján a minták illata nagyon enyhe, inkább édeskés.
A HUID hagymahéj alapú csomagolása jelentős lépés lehet a fenntarthatóbb gazdaság és a kevésbé műanyagigényes jövő felé és jó példa arra, hogy a kreatív innováció segítségével még a legegyszerűbb anyagokból is létre lehet hozni valami forradalmit.
Forrás: Köbli Brigitta – NAK