Keressen minket

Tudomány

Veszélyben vannak talajban fészkelő vadméhek

Közzétéve:

A  Guelphi Egyetem kutatói elsőként vizsgáltak a neonikotinoid rovarirtó szerek hatását, a vadon élő földben fészkelő méhekre. A kutatók megállapították, hogy legalább egy faj biztosan kitett a halálos dózisoknak a talajban is.

Prof. Dr. Nigel Raine

A talajban jelenlévő, gyakran használt rovarirtószerek vizsgálata nagyon fontos, mivel a kanadai méhfajok többsége a talajban fészkel – állapították meg a Guepl Egyetem munkatársai. A tanulmány a poszméhekre összpontosított, amelyek kizárólag a tökfélék nektárjából és a növény pollenéből táplálkoznak. A kutatók azt találták, hogy annak a lehetősége, hogy a poszméhek krónikusan ki legyenek téve a kulcsfontosságú neonikotinoidoknak, a klotianidin halálos dózisának a talajban, 36%-kal nagyobb esélye volt a tök félék termesztési helyein.

Poszméh

Ez azt jelenti hogy 36%-a az állománynak valószínűleg a halálos dózissal küzd, ami jóval felette van az elfogadható 5 %-os küszöbhatárnak, amelyet a méhek 95%-a képes túlélni.

Ezek az eredmények alkalmazhatóak sok más méhfajra is, amelyek földben, vagy föld közelben fészkelnek Kanadában, mondta az U of G Egyetem Környezettudományok professzora: Nigel Raine.

Még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak ezek a rovarirtószerek a poszméhek állományaira, mert a vad méheket nem monitorozták még hasonló módon, mint a háziméheket – fogalmazott a professzor. Azonban tudjuk azt, hogy más vadméhek fészkelnek és táplálkoznak is mezőgazdasági területeken, így a megállapításaink nagyon aggasztóak – összegzett a kutató.

A Science Reportban közzétett tanulmány azzal kezdődött, hogy Chan talajmintát gyűjtött 18 konvencionálisan termesztett tök földről Ontarioban. A talajmintákból gyűjtött rovarirtó szer maradványok, illetve a szántóföldi növények adatállományát használták fel. Chan és kollégája Prof. Ryan Prosser mellett (Környezettudományok Iskola) és Dr. Jose Rodríguez-Gil is bekapcsolódott, hogy felmérjék a földön fészkelő méhfélékre fellépő kockázatokat is. A kutatás azután indult el, miután az “Egészséges Kanada” új korlátokat szabott a három legfontosabb neonikotinoidra – amely tartalmazza a klotianidin is – miközben eldöntik, hogy teljes kivonásra kerüljenek-e?

A neonikotinoidokat már összekapcsolták a háziméh családok egészségi állapotával és a kutatások azt mutatták, hogy a méhek veszélyes mennyiségeket képesek elfogyasztani a nektárból és a pollenből is.

Guelphi Egyetem

A jelenlegi kockázatértékelés a rovarirtó szerek háziméhekre gyakorolt hatását vizsgálja, olyan fajokra, amelyek nagyon ritkán kerülnek kapcsolatba a talajjal – mondta Raine. Azonban a méhek többsége az életük nagyobb részét a talajban élik, tehát a rovarirtó szereknek való kitettség a talajban kell a döntő tényezőnek lennie a szabályozási döntésekben. Mostanáig senki nem vizsgálta a neonikotinoidok veszélyeit a méhekre nézve a talajban, annak ellenére, hogy ezeket a rovarirtó szereket közvetlenül a vetőmagok csávázására alkalmazzák vetés során. Hatásuk, úgy tűnik, több hónapig fennállhatnak a talajban – mondta Chan. A csávázás során a bevont magok a neonikotidoidoknak csak a 20%-át használják fel a növények, amelyet felvesznek, de a többi maradék a talajban marad, és ott maradhat a következő évszakokban is. Ezzel a poszméheket különösen veszélyezteti, mert kedvelik a sekélyen megművelt mezőgazdasági területeket. Földalatti fészkeik elkészítése bonyolult és összetett. Amikor a fészküket megépítik, a test tömegükhöz képest körülbelül 300-szoros föld mennyiséget mozgatnak meg.

Mivel a méhek nem esznek talajt, nehéz pontosan megmondani, mennyi rovarirtó szer maradvány kerül a szervezetükbe. A kutatók azonban kiszámították, hogy még akkor is, ha konzervatívak maradunk és feltételezzük, hogy csak 25% klotiandin jut be a szervezetükbe, az elhullás veszélye tökfajták esetében 11%-ék, ami meghaladja az általánosan elfogadott 5%-os küszöbértéket.

A csoport megvizsgálta a kitettségi veszélyt a szántóföldi növényekre, mivel számos földön fészkelő méhfaj él kukorica és szója földeken, ahol neonikotinoidokat is használnak. Megállapították, hogy a talajban fészkelő méhek 58% volt kitéve halálos dózisnak, miközben a fészkeiket építették.

A tökféléket termelő gazdák avval a dilemmával néznek most szembe, hogy megvédjék-e beporzókat, mint a poszméhet, ami létfontosságú a növénytermesztéshez, de ugyanakkor meg kell védeniük a kártevőktől a növényeiket – mondta Chan.

Új megközelítésre van szükség, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára a kártevők elleni küzdelmet és a beporzók egyidejű védelmét. A gazdálkodóknak azt tanácsolják, hogy ha a gazdaságukban fészkelő poszméheket találnak, védjék meg őket a neonikotinoidok kitettségétől, akár úgy, hogy egyáltalán nem is használnak rovarirtószereket, vagy legalább nem használva a szereket a fészkeik közelében.

Cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

 

A tudományos cikk angol megnevezése és elérhetősége:

  1. Susan Willis Chan, Ryan S. Prosser, Jose L. Rodríguez-Gil, Nigel E. Raine. Assessment of risk to hoary squash bees (Peponapis pruinosa) and other ground-nesting bees from systemic insecticides in agricultural soil. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-47805-1

 

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190826164716.htm

 

Képek megnevezése:

  1. kép: Guelphi Egyetem
  2. kép: Poszméh
  3. kép: Prof. Dr. Nigel Raine

Képek forrása:

  1. https://hu.pinterest.com/pin/345088390194257659/
  2. https://pixabay.com/hu/photos/azokat-m%C3%A9h-rovar-f-bumble-m%C3%A9h-2361336/
  3. https://news.uoguelph.ca/2015/01/university-of-guelph-bee-expert-nigel-raine-studies-the-plight-of-pollinators/

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Tudomány

KONFERENCIA: Ember-vadvilág konfliktusok Magyarországon – ITT regisztrálj

Published

on


A Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék és az MTA Agrártudományi Szakbizottsága – A Magyar Tudomány Ünnepi sorozatához csatlakozva – szeretettel invitál minden kedves érdeklődőt az ‘Ember-vadvilág konfliktusok Magyarországon’ elnevezésű minikonferencia & kerekasztal-beszélgetésre 2024. november 30-án szombaton Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának székházában – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Dr. Kövér László PhD, a Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársa.

Farkas a hollandiai Dierenpark Amersfoortban. Fotó: Mariëlle van Uitert / WWF

A rendezvényen az ember-vadvilág konfliktus témakörben dolgozó hazai szakemberek közérthető előadások formájában ismertetnek sokakat érintő és érdeklő témákat. Az esemény nyitott minden érdeklődő számára, külön szeretettel várjuk a helyi lakosságot. A konferencia szervezőinek nem titkolt célja a hiteles ismeretterjesztés és szemléletformálás. Az előadásokat követően, kerekasztal-beszélgetés kereti között a közönségnek lehetősége lesz a kérdéseiket feltenni, tapasztalataikat megosztani.

Kattintson a fényképre és csatlakozzon a Facebookon is!

A rendezvény ingyenes, de egy kétperces regisztrációt kérünk szépen. Kattintson az alábbi képre!

Regisztráljon most és vegyen részt a konferencián! Kattintson a képre!

PROGRAM:

Délelőtti szekció:

09:00-09:10 Megnyitó és bevezető
Stündl László és Kövér László, Debreceni Egyetem
09:10-09:35 Nemszeretem gerinctelenek
Váradi Zoltán, Természettár
09:35-10:00 Csípőszúnyogok és a bennük rejlő veszélyek
Klein Ágnes, HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont
10:00-10:25 A szőnyeg széléről – varjúszemmel a 3. háború küszöbén
Solt Szabolcs, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
10:25-10:50 Denevérekkel kapcsolatos konfliktushelyzetek és kezelésük
Boldogh Sándor András, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
10:50-11:05 Kávészünet
11:05-12:00 Kerekasztal-beszélgetés a délelőtti szekció előadóival
12:00-13:30 Ebédszünet

Dr. Németh Attila, a Debreceni Egyetem munkatársa is előadást tart a debreceni konferencián. Fotó: DE MÉK

Délutáni szekció:

13:30-13:55 Együtt élünk vagy együtt létezünk a vadvilággal a
városban?
Heltai Miklós, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
13:55-14:20 A láthatatlan probléma – Egy különös rágcsáló
felbukkanása lakott területeken
Németh Attila, Debreceni Egyetem
14:20-14:45 Egy ökoszisztéma-mérnökkel való egymás mellett
élés lehetőségei és kihívásai
Juhász Erika, HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont
14:45-15:10 Nagyragadozókhoz kapcsolódó ember-vadvilág
konfliktusok Magyarországon
Sütő Dávid, WWF
15:10-15:25 Kávészünet
15:25-16:30 Kerekasztal-beszélgetés a délutáni szekció
előadóival

Kapcsolat: Dr. Kövér László (koverl@agr.unideb.hu)

További információért kattintson az alábbi képre és tekintse meg a konferencia weboldalát!

Támogatók

A rendezvény média megjelenését a 25 éves Agro Jager News,

Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálja támogatja!

Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Élményeim a második Tokaji Bor Kongresszusról

Published

on

A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Sárospatakra tett utazásom, a 2. Tokaji Bor Kongresszusra, hosszabbra nyúlt a tervezettnél az útépítések miatt. Azonban a nagyjából négy órás út élvezetes volt feleségemmel, Daliával és tanítványommal, Spurthivel.

Ebédszünetet tartottunk az M3GÁLLÓ étteremben, amely az E71-es út mellett, körülbelül 150 kilométerre található a budapesti repülőtértől. Itt volt lehetőségünk megkóstolni néhány kiemelkedő fogást a magyar konyha remekeiből.

Fotó: Agro Jager News

A kongresszus különösen érdekes volt számomra, mivel ez volt számomra az első olyan konferencia, amely kizárólag a bor különböző aspektusaira – szőlőtermesztés, borkészítés, a bor egészségügyi hatásai, borörökség és -turizmus, valamint a bor gazdasági és politikai vonatkozásai, továbbá borászat tudományos oktatása – összpontosított. A második napon öt szekció zajlott párhuzamosan, míg a harmadik napon három szekció került megrendezésre. Minden szekció külön helyszínen zajlott, ami lehetetlenné tette, hogy minden általam különösen érdekesnek tartott előadáson részt vehessek.

Fotó: Agro Jager News

Rájöttem, hogy a bor minőségét nagymértékben befolyásolja a terroir, vagyis a helyi adottságok összessége. A terroir fogalma magában foglalja azokat a környezeti tényezőket – mint a klíma, a talaj összetétele, a domborzati adottságok és a szőlőtermesztési hagyományok –, amelyek együtt meghatározzák a bor karakterét és minőségét.

Fotó: Agro Jager News

Ez volt az első alkalom, hogy megismerkedtem a Tokaji borral és megértettem, hogy ez a régió különösen híres édes borairól, amelyeket nemes rothadás által érintett, Botrytis cinerea gomba által fertőzött szőlőből készítenek. Ez a borstílus jelentős történelmi múltra tekint vissza a régióban, és „a borok királya, a királyok bora” néven is emlegetik.

Fotó: Agro Jager News

Fontos megemlíteni a kiemelkedő magyar Nobel-díjas tudóst, Szent-Györgyi Albertet, aki 1937-ben kapta meg az élettani vagy orvostudományi Nobel-díjat a C-vitamin izolálásával és a citromsavciklus alkotóelemeinek és reakcióinak feltárásával kapcsolatos úttörő munkájáért. Felfedezései hatással vannak a borkészítési gyakorlatokra és a bor minőségére is. Neki tulajdonítanak egy mondást, amely összefoglalja az élet alapvető lényegét a Földön: „Az életet egy apró elektronugrás hajtja, amit a napfény indít el.”

Fotó: Agro Jager News

Ezt a gondolatot szem előtt tartva szeretném összefoglalni élményeimet a 2. Tokaji Bor Kongresszusról, mondván, hogy az esemény értékes bepillantást nyújtott a bor világába, különösen a Tokaji borra összpontosítva. Számomra ez egy kellemes életpillanat volt, amit egy aranyló csepp Tokaji bor varázsolt teljessé.

Fotó: Agro Jager News

A Sárospatakról Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető visszaúton elmerengtem Liszt Ferenc virtuóz zongoraművein és a Tokaji borvidék kiváló borain. Ez a kettő tökéletes elegyet alkot, amely egy kis örömöt csempész az ember napjába.

 

Írta: Prof. Dr. Gideon Grafi

Francia Társult Agrártudományi és Szárazföldi Biotechnológiai Intézet,
Jacob Blaustein Szárazföldi Kutatóintézetek,
Ben-Gurion Egyetem

 

The conference participants stayed at one of the best hotels in Sátoraljaújhely, Hotel Hunor, where they enjoyed modern rooms, wellness services, and beautiful views of the surrounding mountains and the town. Photo: Hotel Hunor

Tovább olvasom